Οι φοιτητικές κατοικίες στο Ρέθυμνο όπως παρουσιάστηκαν από την πρυτανική Αρχή του Ιδρύματος (πρόκειται για ένα πρώιμο σχέδιο)
Οι φοιτητικές κατοικίες στο Ρέθυμνο όπως παρουσιάστηκαν από την πρυτανική Αρχή του Ιδρύματος (πρόκειται για ένα πρώιμο σχέδιο)

Πανεπιστημιουπόλεις που θα «σφύζουν» από ζωή 24 ώρες το 24ωρο θα αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο. Το στοίχημα που βάζει η πρυτανική αρχή του Ιδρύματος είναι το έργο να είναι έτοιμο τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης, εξηγεί στην «Π» πως η όλη διαδικασία μέχρι την υλοποίηση του έργου χωρίζεται σε τρεις φάσεις και αυτή τη στιγμή, ουσιαστικά, είμαστε στην πρώτη.

Πρόκειται, όπως λέει, για ένα μεγαλόπνοο έργο που «αγκαλιάστηκε» από την πρυτανική αρχή και τόσο ο πρύτανης, κ. Οδυσσέας Ζώρας, όσο και ο αντιπρύτανης, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, κατέβαλαν προσπάθειες για να γίνει πραγματικότητα.

«Ένα έργο τέτοιας κλίμακας δεν έχει γίνει ξανά σε κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας. Ο στόχος μας είναι οι πανεπιστημιουπόλεις τόσο του Ρεθύμνου όσο και του Ηρακλείου να είναι ανάλογων προδιαγραφών με ευρωπαϊκών και αμερικάνικων Πανεπιστημίων και να αποτελέσουν πρότυπο για άλλα ελληνικά Ιδρύματα», σημειώνει ο κ. Τσακαλίδης.

Οι φοιτητικές κατοικίες στο Ηράκλειο όπως παρουσιάστηκαν από την πρυτανική Αρχή του Ιδρύματος (πρόκειται για ένα πρώιμο σχέδιο)
Το Ηράκλειο θα αποκτήσει, επιτέλους, τις εστίες που του αρμόζουν

Ήδη, όπως είναι γνωστό, η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ενέκρινε το έργο με τίτλο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Κρήτης μέσω ΣΔΙΤ» προϋπολογισμού 180 εκ. Ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε, το έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, εκτιμάται πως απαιτούνται τρία χρόνια για την κατασκευή του και θα ακολουθήσουν 27 χρόνια λειτουργίας.

Η πρυτανική αρχή του Ιδρύματος ελπίζει πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες υπογραφές των υπουργών και η ανάρτηση στη Διαύγεια. Στη συνέχεια, θα καθοριστεί ο τρόπος χρηματοδότησης, το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στη χρηματοδότηση, και , αναλόγως θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι θα γίνεται και η συντήρηση των νέων υποδομών, αφού, σε καμία περίπτωση δεν θέλει κανείς οι νέες κατοικίες και τα campuses που θα δημιουργηθούν να πέσουν «θύματα» του χρόνου και της παραμέλησης.

Μόλις το έργο περάσει στην αρμοδιότητα της πρυτανικής αρχής, η διοίκηση του Ιδρύματος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί το έργο.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης

“Οπλο” για προσέλκυση φοιτητών και καθηγητών

Ο κ. Τσακαλίδης εξηγεί πως οι κατοικίες του Ρεθύμνου θα περιλαμβάνουν 2.000 δωμάτια και μικρά διαμερίσματα και του Ηρακλείου 1.000.

Τα μονόκλινα- δίκλινα δωμάτια, 23 με 30 τετραγωνικών μέτρων, θα είναι 1.840 στο Ρέθυμνο και 723 στο Ηράκλειο. Ακόμα, θα δημιουργηθούν 120 διαμερίσματα των 42 τετραγωνικών στο Ρέθυμνο και 250 στο Ηράκλειο. Σημειώνεται πως θα είναι περισσότερα στο Ηράκλειο, λόγω της γειτνίασης και συνεργασίας με το ΙΤΕ, οπότε θεωρείται πως θα εξυπηρετούνται περισσότερα άτομα. Τέλος, θα γίνουν 30 διαμερίσματα των 90 τετραγωνικών μέτρων στο Ρέθυμνο και 30, επίσης, στο Ηράκλειο.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες, όχι μόνο των φοιτητών, όπου, φυσικά δίνεται η περισσότερη βαρύτητα, αλλά και επιστημονικών συνεργατών του Ιδρύματος, όπως μεταδιδακτορικών ερευνητών, οι οποίοι έρχονται στην Κρήτη για κάποιο διάστημα και αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του ερευνητικού οικοσυστήματος του Πανεπιστημίου.

Τα μεγάλα διαμερίσματα προορίζονται για νέα μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος, «θα είναι ευχής έργον να έχουν τη δυνατότητα να μένουν δίπλα στους φοιτητές», σχολιάζει ο κ. Τσακαλίδης. Ο σκοπός του Ιδρύματος είναι να μη δημιουργηθεί μία «κλασική ελληνική» φοιτητική εστία που, σε πολλές περιπτώσεις, εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης. Το Πανεπιστήμιο οραματίζεται ένα συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών και ως προς την κατασκευή αλλά και τη συντήρησή του, για αυτό επιλέχτηκε η λύση ΣΔΙΤ.

Αυτή τη στιγμή, στην εστία του Ρεθύμνου ζουν 340 άτομα, ενώ 110 φοιτητές του Ηρακλείου μένουν σε ξενοδοχεία. Δηλαδή, εξυπηρετούνται, χωρίς να καλύπτονται, όμως, όλες οι ανάγκες τους, 450 φοιτητές, μόλις το 3,5% από τους 15.000 ενεργούς φοιτητές. Σημειώνεται πως, στο σύνολό τους, οι φοιτητές είναι 21.000. Με τα νέα δεδομένα, το αντίστοιχο ποσοστό θα φτάσει το 20% των ενεργών φοιτητών, αφού υπολογίζεται πως, συνολικά, θα εξυπηρετούνται 3.000 άτομα.

Οι σημερινές εστίες του Ρεθύμνου δε θα μείνουν αναξιοποίητες, είναι, όμως, ανάγκη να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν. Ο κ. Τσακαλίδης αναφέρει πως οι συνθήκες διαμονής κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. Οι φοιτητές στοιβάζονται σε μικρά δωμάτια, 16 τετραγωνικών μέτρων, υπάρχουν περιπτώσεις που μοιράζονται τον ίδιο χώρο τρία άτομα. Εκτιμάται πως με την κατάλληλη διαμόρφωση, θα μπορούν να φιλοξενούνται στην υπάρχουσα εστία 120 φοιτητές.

Εκείνο που επιζητούν οι αρχές του Ιδρύματος είναι, αρχικά, να καλύπτονται οι ανάγκες των οικονομικά αδύνατων μαθητών. Παράλληλα, όμως, θέλουν οι εστίες να έχουν τέτοια μορφή που να είναι ελκυστικές ακόμα και σε εκείνους που ενώ έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάσουν διαμέρισμα στις πόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου να προτιμούν να μένουν εκεί.

Θα υπάρχουν βοηθητικοί χώροι, αναψυκτήρια- play room, κοινόχρηστοι χώροι, εστιατόρια, κυλικεία, κάθε όροφος θα έχει τη δική του κουζίνα. Η λογική είναι ένας φοιτητής που μένει στις εστίες να μη χρειάζεται να βγει εκτός πανεπιστημιούπολης για να προμηθευτεί είδη πρώτης ανάγκης από ένα μίνι μάρκετ, για παράδειγμα.

Οι εστίες του Ρεθύμνου θα είναι βορειοανατολικά του δακτυλίου της πανεπιστημιούπολης του Γάλλου, θα εφάπτονται με τον δρόμο από την εθνική προς το campus.

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή των Βουτών, θα «κυκλώσουν» το γυμναστήριο του Πανεπιστημίου, θα είναι από τη μία και από την άλλη πλευρά.

“Μικρό μέγαρο μουσικής”

Η αποπεράτωση του αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα του αντιπρύτανη Προσωπικού και Φοιτητικής Μέριμνας, κ. Κωνσταντίνου Σπανουδάκη. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλίδη, θα είναι μία εξαιρετικά σημαντική υποδομή για το σύνολο της πόλης του Ρεθύμνου. Το χαρακτηρίζει ένα «μικρό Μέγαρο Μουσικής». Ήταν ένα έργο που είχε μείνει στα μπετά εδώ και δεκαετίες.

Υπενθυμίζεται πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που έγινε την περασμένη Τρίτη υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ηλίας Γεωργαντάς, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών Θανάσης Βούρδας και ο ειδικός γραμματέας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Νικόλαος Μαντζούφας. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρευρέθηκαν οι αντιπρυτάνεις, κ.κ. Τσακαλίδης και Σπανουδάκης.