Έστησαν μετεωρολογικό σταθμό οι μαθητές του 15ου Δ.Σ

Έγιναν για λίγο ειδικοί στην πρόγνωση του καιρού, έκαναν πειράματα και είδαν έναν μετεωρολογικό σταθμό να τοποθετείται στην ταράτσα του σχολείου τους.

H ερευνητική ομάδα «Αίολος», μια από τις ερευνητικές ομάδες  του νεοσύστατου  Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Τμήματος Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης επισκέφτηκε χθες το 15ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, που από χθες μπορεί να πει κανείς ότι ανήκει στο δυναμικό της ομάδας!

Τον δικό του μετεωρολογικό σταθμό έχει το 15ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου
Τον δικό του μετεωρολογικό σταθμό έχει από χθες το 15ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου

Η εγκατάσταση του σταθμού στο σχολείο έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος eTwinning, στο οποίο συμμετέχει, και η ιδέα που είχαν τα παιδιά υλοποιείται!

Η διευθύντρια του 15ου Δημοτικού, κ. Κατερίνα Σταματοπούλου, αναφέρει στην «Π» πως το σχολείο έχει παράδοση σε αντίστοιχες δράσεις, έχει συνεργαστεί με μουσεία, ΑΕΙ και άλλους φορείς και η χθεσινή μέρα ήρθε ως απότοκος των προηγούμενων δραστηριοτήτων του.

Η ομάδα «Αίολος» πραγματοποίησε πειράματα μπροστά στους μαθητές
Η ομάδα «Αίολος» πραγματοποίησε πειράματα μπροστά στους μαθητές

Οι εκπαιδευτικοί θέλουν να ικανοποιήσουν την περιέργεια των παιδιών, τη διάθεσή τους για μάθηση, αναζητούν νέα ερεθίσματα και ο μετεωρολογικός σταθμός στο σχολείο είναι μια ευκαιρία για πραγματική βιωματική μάθηση.

Με το σχολείο συνεργάστηκαν ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, κ. Γιώργος Κοσιώρης, το μέλος του εργαστηρίου, κ. Νίκος Χρηστάκης, και δύο φοιτήτριες, οι Ιωάννα Ευαγγέλου και Αργυρώ Μανανεδάκη.

 

Ο κ. Κοσιώρης και η ομάδα «Αίολος»

Προβλέποντας τον καιρό

Ο κ. Κοσιώρης εξηγεί στην «Π» πως η ομάδα «Αίολος» δραστηριοποιείται ερευνητικά από το 2011 στην αριθμητική πρόγνωση καιρού και την ανάλυση μετεωρολογικών δεδομένων. Τα μέλη της προσφέρουν σχετικά μαθήματα στη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιβλέπουν προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες.

H αριθμητική πρόγνωση του καιρού εκτελείται στα παράλληλα υπολογιστικά συστήματα του εργαστηρίου. Η πρόγνωση ανανεώνεται καθημερινά και αναρτάται στην ιστοσελίδα aeolus.acmac.uoc.gr

 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει δύο 30-μετρους μετεωρολογικούς ιστούς στις περιοχές Κισάμου Χανίων και Μονής Τοπλού
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει δύο 30-μετρους μετεωρολογικούς ιστούς στις περιοχές Κισάμου Χανίων και Μονής Τοπλού

Τα προγνωστικά δεδομένα συγκρίνονται  με πραγματικές μετρήσεις που λαμβάνονται από τον μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολή Βουτών, και από δύο 30-μετρους μετεωρολογικούς ιστούς  που βρίσκονται στην περιοχή Κισάμου Χανίων και  στην περιοχή της Μονής Τοπλού τους οποίους  διαχειρίζεται η ομάδα, αλλά και από σταθμούς εγκατεστημένους σε όλη την Ελλάδα  διαφόρων φορέων.

«Σύγχρονες τεχνικές μηχανικής μάθησης και ανάλυσης δεδομένων μάς  βοηθούν να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για   τα  ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή.

Πέραν των ερευνητικών έργων που εκτελoύνται, προσπαθούμε με τη συνδρομή των φοιτητών μας, να  έρθουμε κοντά στους μαθητές και να τους μάθουμε τα μυστικά του καιρού και να τους ευαισθητοποιήσουμε για το περιβάλλον», αναφέρει.

«Έτσι, πέρυσι στις Μαθηματικές Αποδράσεις 2019 κάναμε μάθημα σε παιδιά Γυμνασίου και με κάθε ευκαιρία θα  επισκεπτόμαστε  σχολεία  για διαδραστικές  παρουσιάσεις και για να εγκαταστήσουμε μετεωρολογικούς  σταθμούς  που θα είναι υπό την επίβλεψη των μαθητών.

Με μια γρήγορη ματιά στην ιστοσελίδα του σταθμού του σχολείου τους  το πρωί  θα ξέρουν τι θα φορέσουν και αν θα χρειαστούν ομπρέλα.

Τον δικό του μετεωρολογικό σταθμό έχει το 15ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου

Οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαδραστικές σχολικές ή διασχολικές  εργασίες και δράσεις υπό την καθοδήγηση του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Μαθηματικών σε συνεργασία με τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς στα σχολεία», εξηγεί.

Ο κ. Χρηστάκης αναφέρει πως με απλά πειράματα και με υλικά που όλοι έχουμε στις κουζίνες μας, όπως αλάτι, νερό, άδεια πλαστικά μπουκάλια και πάγο, οι μαθητές βλέπουν πώς γίνεται η πρόγνωση του καιρού και μαθαίνουν για φαινόμενα, όπως τον υδροστρόβιλο, και πώς να φτιάχνουν βροχόμετρα.

Εξηγεί ότι είναι η πρώτη φορά που στήνεται ένας σταθμός σε σχολείο. Ο ίδιος, και ως γονέας, έχει επαφή με το 15ο Δημοτικό, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούν το πείραμα του Ερατοσθένη.