ΤΕΙ Κρήτης

Οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο  που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας.

Το χρονοδιάγραμμα  του υπουργού , κ. Κώστα Γαβρόγλου, είναι το πολυνομοσχέδιο  να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες και μέχρι τέλος του μήνα το έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις αλλαγές στη Γ Λυκείου   που θα ισχύσουν από του χρόνου, αλλαγές στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία.

Ακόμα, θα προβλέπει την ίδρυση εντός του ΕΑΠ Εθνικού  Κέντρου  Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών το οποίο θα διοργανώνει και θα υλοποιεί, με προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και διά ζώσης, τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση Εξωτερικού. Το νομοσχέδιο θα έχει διατάξεις για τα κολλέγια και την κατάργηση του ΣΑΕΠ.

Προβλέπει, ακόμα, να γίνουν πενταετή τα τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής, τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Πανεπιστήμιο, τη συγχώνευση του ΤΕΙ  με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Πατρών -ΤΕΙ Μεσολογγίου), τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Αν Μακεδονίας Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας και τη συγχώνευση της ΑΣΠΑΙΤΕ και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Αλλαγές στις Πανελλήνιες

Οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, γίνονται τέσσερις, καθεμία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.

Σε σχέση με το τωρινό σύστημα, η Ομάδα των Θετικών Σπουδών διασπάται και δημιουργείται η Ομάδα Θετικών Σπουδών και η Ομάδα Σπουδών Υγείας που οδηγούν στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα.

Οι μαθητές θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας να είναι κοινό. Καταργείται το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ενώ τα Λατινικά αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία.

Κάθε μάθημα προσανατολισμού θα διδάσκεται επί 6 ώρες εβδομαδιαία, ενώ εκτός από τις Πανελλαδικές θα εξετάζονται και για το απολυτήριο.

Επιπλέον, θα διδάσκεται επί δύο ώρες ένα μάθημα επιλογής, ενώ στις επιλογές θα συμπεριληφθούν ειδικά μαθήματα που απαιτούνται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένα τμήματα (π.χ. καλλιτεχνικά τμήματα).

Ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο σύστημα αποκτούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και εν γένει ο βαθμός απολυτηρίου. Μάλιστα, το απολυτήριο θα προσμετράται σε βαθμό 10% για τη διαμόρφωση του τελικού βαθμού εισαγωγής των υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε περιφερειακό τμήμα, με τα σχολεία να εντάσσονται σε διοικητικές ενότητες με βάση τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Διεπιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές των σχολείων της περιφέρειας θα ορίζει τα θέματα των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι και πάλι τα μαθήματα προσανατολισμού καθώς και η Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

Ο βαθμός απολυτηρίου συνδιαμορφώνεται κατά 60% από τον βαθμό τελικών εξετάσεων και 40% από τον βαθμό των δύο τετραμήνων, χωρίς το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα εκτός από τα 4 προαναφερθέντα συμπληρώνεται από 1 μάθημα επιλογής (2 ώρες) και τα Θρησκευτικά (1 ώρα). Δεν συνυπολογίζονται οι βαθμοί της Φυσικής Αγωγής (2 ώρες εβδομαδιαίως).

Τέλος, δεν υπάρχουν μαθήματα βαρύτητας, αλλά συνυπολογίζεται ο μέσος όρος των μαθημάτων.