Ο κ. Κατσαράκης και η κ. Μητράκη

Η κάθετη πτώση των βάσεων στην πλειοψηφία των πανεπιστημιακών σχολών της χώρας προβληματίζει τους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θεωρούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αλλάξει το κλίμα.

Ήδη, το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε, για ακόμα μια φορά, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Τα Ιδρύματα, πάντως, ζητούν να έχουν λόγο στον αριθμό των εισακτέων αλλά και στον τρόπο που θα υποδέχονται τους νέους φοιτητές.

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Νίκος Κατσαράκης, αναφέρει στην «Π» πως οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα του Ιδρύματος ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό τις γενικότερες τάσεις που διαμορφώθηκαν πανελλαδικά για τα πανεπιστημιακά Τμήματα.

Υπήρξε γενικά μικρή άνοδος των βάσεων στα Τμήματα του τέταρτου επιστημονικού πεδίου (επιστήμες οικονομίας – πληροφορικής) και σημαντική πτώση των βάσεων στα Τμήματα του τρίτου επιστημονικού πεδίου (επιστήμες υγείας). Κατά τα άλλα, στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, υπήρξε μικρή πτώση στις βάσεις των Τμημάτων του δεύτερου επιστημονικού πεδίου (θετικές επιστήμες) και άνοδος στη βάση εισαγωγής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, το οποίο βρίσκεται στο πρώτο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές επιστήμες).

Φαίνεται, επίσης, ότι διαμορφώνεται μια γενικότερη τάση πτώσης των βάσεων σημαντικού αριθμού Τμημάτων της Περιφέρειας με υψηλή ποιότητα σπουδών, κάτι που έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην επιλέγουν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια για τις σπουδές των παιδιών τους λόγω και της έλλειψης υποδομών στέγασης των φοιτητών, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα.

Τονίζει, ακόμα, πως «παράλληλα, ο πρωτόγνωρος και παραπλανητικός διαχωρισμός των πανεπιστημιακών Τμημάτων σε «νέα» και «παλαιά» στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, καθώς και η μεγάλη καθυστέρηση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην αντιστοίχιση των πενταετών προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων Μηχανικών και Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με ομότιτλα και ομοειδή προγράμματα σπουδών άλλων Πανεπιστημίων, δεν επέτρεψε στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο να διεκδικήσει τη θέση που του αρμόζει στις επιλογές των φοιτητών».

Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει ότι «είναι βέβαιο ότι τα Πανεπιστήμια, με βάση το αυτοδιοίκητο και το στρατηγικό τους σχεδιασμό, πρέπει να έχουν σημαντικό λόγο για τον αριθμό των εισακτέων στα ακαδημαϊκά Τμήματα.

Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει επανακαθορισμός του αριθμού των εισακτέων ανά Τμήμα, με βάση το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, τις εισηγήσεις των Τμημάτων και των Πανεπιστημίων, αλλά και ορισμένα αντικειμενικά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια όπως η στελέχωση των Τμημάτων, οι υποδομές που διαθέτουν και η γεωγραφική τους θέση που συνδέεται με τη δυνατότητα ανεύρεσης φοιτητικής στέγης.

Θεωρούμε ότι η εισαγωγή της βάσης του 10 δεν αποτελεί λύση, είναι μια μηχανιστική, τεχνική προσέγγιση σε ένα ουσιαστικό πρόβλημα και επιπλέον πρόκειται να θίξει καίρια τα περιφερειακά και ιδιαίτερα τα νησιωτικά Πανεπιστήμια, τα οποία για οικονομικούς λόγους και λόγω της έλλειψης φοιτητικής στέγης, δεν προσελκύουν σε μεγάλο βαθμό φοιτητές με υψηλές βαθμολογίες στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Να τονίσουμε επίσης, ότι η βάση του 10 είναι ένα καθαρά «τεχνικό μέτρο», καθώς έχει να κάνει πρωτίστως με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων των πανελληνίων εξετάσεων και συνεπώς δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο.

Επίσης, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινήσει από το Λύκειο, αλλιώς κινδυνεύει να είναι πρόχειρη, πρόσκαιρη και αναποτελεσματική (να θυμίσουμε εδώ ότι η βάση του 10 είχε εφαρμοστεί την περίοδο 2006 έως και το 2009 χωρίς ουσιαστικά μορφωτικά αποτελέσματα, γι αυτό άλλωστε και καταργήθηκε).

Πρέπει να ενισχυθεί το κύρος του εθνικού απολυτηρίου και να αποσυνδεθεί το Λύκειο από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Στόχος όλης της κοινωνίας πρέπει να είναι η σωστή μόρφωση των παιδιών μας.

Με αυτό τον τρόπο, το Λύκειο θα ανακτήσει τον ρόλο του, ενώ πρέπει να αναζητηθούν τρόποι, ώστε οι υποψήφιοι φοιτητές να επιλέγουν το Τμήμα όπου πραγματικά θέλουν να σπουδάσουν και όχι να καταλήγουν τυχαία στις τελευταίες τους επιλογές, κάτι που σίγουρα επηρεάζει και τις σπουδές τους.

Οφείλουμε, επίσης, να τονίσουμε ότι η εισαγωγή της βάσης του 10, θα αφήσει έναν σημαντικό αριθμό νέων ανθρώπων από τις φτωχότερες, κυρίως, οικογένειες εκτός των δημόσιων Πανεπιστημίων, στερώντας τους το δικαίωμα στις σπουδές.

Ειδικά μάλιστα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικές διέξοδοι για δημόσιες μεταλυκειακές επαγγελματικές σπουδές, με την εποπτεία των Πανεπιστημίων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης».

Η πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Άννα Μητράκη, αναφέρει πως αρνητικός παράγοντας στη διακύμανση των βάσεων υπήρξε το γεγονός ότι δεν έχουν κατοχυρωθεί ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους του συγκεκριμένου Τμήματος.

Γενικότερα, οι υποψήφιοι επιλέγουν Τμήματα που θα τους προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση, ενώ υπάρχουν και τα παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως είναι του γιατρού, που πάντα προτιμούν οι ελληνικές οικογένειες.

Η ίδια θεωρεί σκόπιμο να θεσπιστεί ξανά η βάση του 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καθώς οι καθηγητές δεν μπορούν να διδάξουν σε αμφιθέατρα με φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει τόσο χαμηλές βαθμολογίες.