ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΑΞΗ

Χωρίς υποχρεωτικές μάσκες και χωρίς τεστ θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τόνισε ωστόσο ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν στενά την υγεία των παιδιών τους, ώστε να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται η πιθανή διασπορά σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος μέσα σε τάξη.

Αναμονή για τα self tests

Η αρχική θέση της επιτροπής σχετικά με τη διενέργεια self tests ήταν και για αυτά αρνητική, με τον έλεγχο να συνιστάται σε όσους μαθητές παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν θα ζητηθεί από τους γονείς η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κοροναϊό πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Από το υπουργείο οι αποφάσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συμμετείχε και η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα κληθεί να λάβει και τις αποφάσεις για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου, η θέση της πολιτικής ηγεσίας είναι το ξεκίνημα της χρονιάς να γίνει με συνθήκες προ-κοροναϊού, με τις συστάσεις να παίρνουν τη θέση των αυστηρών μέτρων και των απαγορεύσεων.

Παράλληλα, αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στα υγειονομικά πρωτόκολλα διαχείρισης των κρουσμάτων στο σχολικό περιβάλλον. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο μαθητής θα παραμένει εκτός σχολείου και άλλων δραστηριοτήτων για 5 ημέρες και επιστρέφει φορώντας μάσκα για άλλες 5 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως o υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έλεγε πως βούληση της κυβέρνησης είναι να γίνει το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ιδιαίτερα μέτρα και να είναι «το δυνατόν πιο κανονική η λειτουργία» τους.

«Η επιτροπή έρχεται και εισηγείται, η κυβέρνηση αποφασίζει, βέβαια. Εγώ να ξέρετε είμαι ένας υπουργός που δεν κρύβομαι πίσω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί είναι για να εισηγούνται, οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν τη σφραγίδα βάσει των εισηγήσεων της πολιτικής απόφασης.

Η βούληση η δική μας είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο κανονική λειτουργία των σχολείων. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε μαζέψει τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ως Ελλάδα έχουμε ένα πλεονέκτημα όπως καταλαβαίνετε. Ανοίγουμε αργότερα από άλλες χώρες της ΕΕ και βλέπουμε ότι κατά βάση, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανοίγουν χωρίς μέτρα ή με μέτρα συστάσεων. Η βούλησή μας είναι να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά θα ακούσουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών», είπε ο υπουργός Υγείας.

Αντιδράσεις

Επικίνδυνη και ανεύθυνη τη «συνύπαρξη με την πανδημία» στα σχολεία, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι: H “συνύπαρξη με την πανδημία”, την οποία εξήγγειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για την ερχόμενη σχολική χρονιά, δεν αποτελεί κάτι νέο. Είναι η συνέχιση της ίδιας και επικίνδυνης πολιτικής των τελευταίων τριών ετών, που πλέον ομολογείται ανοιχτά.

Υπερμεγέθεις τάξεις και υγειονομικά ανοχύρωτα σχολεία, δήθεν πρωτόκολλα και παραβιάσεις των οδηγιών του ΕΟΔΥ, υψηλά ποσοστά νόσησης του μαθητικού πληθυσμού και κλειστά σχολεία για διάστημα-ρεκόρ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, αγνόηση των τεκμηριωμένων προτάσεων των εκπαιδευτικών φορέων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και η αδιαφορία για τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν διεθνώς.

Η ομολογία της υπουργού Παιδείας πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των μαθητών και των καθηγητών είναι ανατριχιαστική. Ειδικά τη στιγμή που 300 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω COVID-19, ενώ ο φετινός Αύγουστος ήταν ο χειρότερος με 1.000 νεκρούς. Ευτυχώς, για την εκπαίδευση και τη χώρα, η «συνύπαρξη» της ελληνικής κοινωνίας με την κυβέρνηση της ΝΔ φτάνει σύντομα στο τέλος της.