Αίθουσες από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς θα αρχίσει να «επιστρατεύει» η Λότζια για να καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής αγωγής, αφού δεν είναι έτοιμες οι αίθουσες που όφειλε να έχει διασφαλίσει το Υπουργείο Παιδείας και ο Δήμος Ηρακλείου για να στεγαστούν τα περισσότερα από 550 παιδιά που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.
Το επίμαχο θέμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αλλεπάλληλων συνεδριάσεων της διαπαραταξιακής επιτροπής, από όπου προκύπτει ότι ενώ βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο πολυδιαφημισμένος σχεδιασμός της προσχολικής αγωγής, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα αφού ακόμα και αν συμβασιοποιηθούν αύριο, οι αίθουσες δεν θα είναι έτοιμες στην ώρα τους.
Όπως είναι γνωστό έγιναν δύο διαγωνισμοί για να βρεθούν οι 32 αίθουσες που κρίθηκε ότι απαιτούνται για να φιλοξενηθούν τα περισσότερα από 550 που έχει καταγραφεί ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν για να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή.
Στον πρώτο διαγωνισμό της ΚτΥπ ( Κτηριακές Υποδομές) ο πρώτος μειοδότης έκανε ένα βήμα πίσω, με αποτέλεσμα η επιτροπή διαγωνισμού να απευθυνθεί στο δεύτερο που αναμένεται να υπογράψει σύντομα τη σύμβαση για την παράδοση 22 αιθουσών, που σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού θα πρέπει να παραδοθούν σε ένα τρίμηνο. Ο ανάδοχος του έργου έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο πριν από το τρίμηνο που είναι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η σύμβαση, να παραδώσει το έργο.
Αντίστοιχα στο διαγωνισμό που προκήρυξε ο Δήμος Ηρακλείου για τη δημιουργία 10 σχολικών αιθουσών εμφανίστηκαν τρεις υποψήφιοι, αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος, ο οποίος έδειξε μεγάλη προθυμία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραδώσει το έργο όσο το δυνατό νωρίτερα και από το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, αντιλαμβανόμενος την πίεση που ασκείται στη Λότζια λόγω του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος που υπάρχει.
Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα, η μόνη εναλλακτική λύση που έχει στα χέρια του ο Δήμος είναι να αντιμετωπίσει με δανεικές αίθουσες από το ΔΟΠΑΦΜΑΗ το οξύτατο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη δίχρονη προσχολική αγωγή που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα καθώς δεν έχουν βρεθεί οι χώροι που θα στεγάσουν τα περισσότερα από 550 παιδιά που πρόκειται να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.
Βεβαίως πρόσφατα αποδείχτηκε ότι τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, διότι έχει σκάσει και άλλο τεράστιο θέμα, που αφορά στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να φιλοξενούν τα παιδάκια που δια νόμου πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περισσότερα από 200 παιδάκια βρίσκονται κυριολεκτικά σε μια μετέωρη κατάσταση σε σχέση με το πού θα ενταχθούν, αφού δεν μπορούν να συνεχίσουν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ούτε υπάρχει έτοιμη δομή να τους δεχτεί.
Η πλευρά της Λότζια προσπαθεί να ρίξει τους τόνους υποστηρίζοντας ότι αρκετοί ιδιωτικοί σταθμοί έχουν αιτηθεί να λειτουργήσει νηπιαγωγείο στο εσωτερικό τους, και εάν γίνει δεκτό το αίτημα τους, θα υπάρξει εκτόνωση και αποφόρτιση του προβλήματος.
Ωστόσο το γεγονός ότι βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τη σχολική χρονιά και ακόμα δεν έχουν ξεκαθαριστεί τόσο στοιχειώδη, αυτονόητα και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη μαθησιακή εξέλιξη δεκάδων παιδιών, δείχνει την έκταση και το βάρος της πολιτικής ευθύνης του Υπουργείου Παιδείας που επιχειρεί να εισάγει τη δίχρονη προσχολική αγωγή με απολύτως υποβαθμισμένους όρους και πλαίσιο.
Στη βάση αυτή ασφαλώς δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η Λότζια που απέδειξε στην πράξη τα χαλαρά αντανακλαστικά της όχι μόνο σε επίπεδο υλοποίησης του σχεδιασμού αλλά και σε σχέση με τη διεκδίκηση ενός σωστού πλαισίου που έπρεπε να διασφαλιστεί εκ των προτέρων.