Με ένα επιπλέον άγχος, αυτό της πανδημίας, προσέρχονται οι φοιτητές στην εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο δρ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, academic director of the International Relations Office, και ο Δρ. Γεώργιος Τριανταφύλλου, από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού.
Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε μόνο από φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα την περίοδο 30 Απριλίου ως 10 Μαΐου και οι ερευνητές έλαβαν συνολικά 2.084 απαντήσεις από ισάριθμους φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια της επικράτειας.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές προσαρμόστηκαν αμέσως στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι τρεις στους δέκα χρειάστηκαν λίγες ημέρες μέχρι να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα.
Δηλαδή το 70% δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες. Το 20% όμως έχει ακόμα δυσκολίες ενώ το 10% αδυνατεί ακόμα και τώρα να προσαρμοστεί. Σ΄ αυτό το 30% έχουμε κυρίως φοιτητές που δεν έχουν ιδιαίτερη έφεση στις δεξιότητες χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και το πρόγραμμα σπουδών τους είναι άκρως θεωρητικό και δεν εμπεριέχει στο περίγραμμα ύλης κάποιο μάθημα που να σχετίζεται με την επιστήμη των υπολογιστών.
Παρατηρείται, ακόμα, ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν είχε ξαναβιώσει στο παρελθόν την εμπειρία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Στους 100 μόνο οι επτά δηλώνουν ότι γνώριζαν τη διαδικασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Συνδυαστικά με την προηγούμενη ερώτηση παρατηρούμε ότι η μεγάλη μάζα των φοιτητών, αν και δεν είχαν προηγούμενη γνώση, παρ’ όλα αυτά προσπάθησαν και αντεπεξήλθαν στις νέες τάσεις και απαιτήσεις.
Ακόμα, οι 68 στους 100 φοιτητές είναι απόλυτα και αρκετά ικανοποιημένοι από τις πλατφόρμες, που σημαίνει ότι ειδικά για πρώτη φορά το εγχείρημα γνώρισε μια επιτυχία ως προς τον στόχο του.
Περίπου οι δέκα στους 100 δεν ήταν ευχαριστημένοι με την πλατφόρμα, ένα ποσοστό που ταυτίζεται με τον αριθμό των φοιτητών που σε προηγούμενες ερωτήσεις δεν προσαρμόστηκαν στην νέα μορφή εκπαίδευσης, είτε λόγω επιθυμίας είτε λόγω έλλειψης γνώσεων και μη επιλογής προσαρμογής στην αλλαγή.
Οι φοιτητές κλήθηκαν να αξιολογήσουν τους καθηγητές τους αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους στη χρήση των νέων τεχνολογιών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Το γενικό κλίμα είναι θετικό, με εξαίρεση το 25% των φοιτητών, δηλαδή ένας στους τέσσερις φοιτητές δεν είναι τόσο ευχαριστημένος από την απόδοση των καθηγητών τους.
Εδώ οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ένα μέρος των καθηγητών είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ιδεολογίας, δεν προχώρησε στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με αποτέλεσμα τη δυσφορία και τη δημιουργία άγχους στους φοιτητές.
Στην ερώτηση “Θα θέλατε να υπάρχει και στο μέλλον αυτός ο τρόπος μάθησης;” παρατηρείται ότι οι φανατικοί υπέρ της διαδικτυακής εκπαίδευσης και κατά αυτής, μοιράζονται περίπου στο 25%. Ενώ το 50% θα προτιμούσε έναν συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας φοιτητές οι οποίοι λόγω ηλικίας, οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα δια ζώσης, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των προγραμμάτων. Σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού όλα τα μαθήματα βιντεοσκοπούνται και βρίσκονται στη διάθεση όλων των φοιτητών καθόλη τη διάρκεια των σπουδών τους.
Παράλληλα, οι φοιτητές ναι μεν πιστεύουν ότι η ύλη καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό, αλλά εντοπίζεται πρόβλημα στην αφομοίωση της γνώσης. Το θέμα αυτό προκύπτει κυρίως στην αδυναμία επικοινωνίας φοιτητή με καθηγητή, ειδικά όταν τα ακροατήρια είναι μεγάλα και οι κάμερες είναι κλειστές, ενώ το μοναδικό ανοικτό μικρόφωνο ειναι του καθηγητή, ώστε να μην πέσει το ίντερνετ από την υπερφόρτωση.
Ακόμα, οι μισοί και παραπάνω φοιτητές δεν αντιμετώπισαν κάποια δυσκολία.
Αρκετό άγχος για την εξεταστική του Ιουνίου έχουν τρεις στους τέσσερις φοιτητές, ενώ αυτοί που τολμούν να ισχυριστούν ότι δεν διακατέχονται από το άγχος της αβεβαιότητας είναι λιγότεροι από το 6% του δείγματος.
Από τις ανοικτού τύπου απαντήσεις των φοιτητών συνάγεται ότι η αβεβαιότητα, ο τρόμος με την επιδημία, τα άγνωστα μέτρα που λαμβάνονται κάθε στιγμή οδηγούν την ισχυρή πλειοψηφία των φοιτητών να βρίσκεται σε μια κατάσταση ανασφάλειας και άγχους.
Παράλληλα, τρεις στους δέκα θα ήθελαν να γίνουν οι εξετάσεις στα αμφιθέατρα με τις απαραίτητες προφυλάξεις, ενώ οι υπόλοιποι προτείνουν απαλλακτικές εργασίες, προφορικές εξετάσεις και online ερωτηματολόγια.
Επίσης ένα υψηλό ποσοστό, περίπου 30%, προτείνουν την αναβολή τους για τον Σεπτέμβριο με την λογική ότι μπορεί μέχρι τότε να έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για να γίνουν οι εξετάσεις δια ζώσης.
Στις ελεύθερες τοποθετήσεις των φοιτητών είχαμε αρκετά παράπονα προς τους καθηγητές οι οποίοι είτε δυσκολεύτηκαν, είτε δεν ήταν τόσο πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο της διδασκαλίας τους, να επιμορφωθούν σε νέες τεχνικές και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των ημερών.
Σημειώνεται ότι όλο το σύνολο των 2.084 φοιτητών κατέθεσε απόψεις και προτάσεις και το υλικό αυτό θα μελετηθεί μελλοντικά.
Παράλληλα πραγματοποιείται η ίδια έρευνα σε φοιτητές ξένων πανεπιστημίων ώστε να κάνουμε μια συγκριτική μελέτη μεταξύ του ελληνικού και του αλλοδαπού δείγματος.