Επανεκκίνηση στην πολύκροτη υπόθεση που αφορά τη στατική ενίσχυση του σχολικού συγκροτήματος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, δρομολογεί η Λότζια μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις που πυροδότησε ένας όρος του διαγωνισμού του έργου που βγήκε στον αέρα και καταγγέλθηκε ότι αποκλείει τις εργοληπτικές επιχειρήσεις του νησιού.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου πρόκειται να γίνει εισήγηση για την ακύρωση του διαγωνισμού και την επαναδημοπράτηση του έργου, από την οποία θα απαλειφθεί επίμαχος όρος που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) όσο και από το Σύλλογο Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ηρακλείου, ενώ κατατέθηκε και προδικαστική προσφυγή από τοπικό εργολάβο.
Η επαναδημοπράτηση του έργου γίνεται με προσωπική παρέμβαση του δημάρχου, ο οποίος σε οδηγίες που έδωσε στους συνεργάτες του ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να υπάρχουν σκιές και να εγείρονται τέτοιας φύσεως ζητήματα από τον κλάδο των εργοληπτών.
Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ικανοποιεί το αίτημα του τεχνικού κόσμου που σύσσωμος είχε ζητήσει την επαναδημοπράτηση του διαγωνισμού χωρίς να περιορίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, τόσο ο ΣΑΤΕ όσο και ο τοπικός σύλλογος εργοληπτών ξεκαθάρισαν «Έχουμε πλήθος διαμαρτυριών από εργολήπτες του νόμου Ηρακλείου που πλήττονται από τη σημερινή κρίση για τις φωτογραφικές διατάξεις που περιέχονται στην “ειδική εμπειρία” διακήρυξης δημοπράτησης.
Συγκεκριμένα ζητείται προκειμένου οι εργοληπτικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρέπει να διαθέτουν “εμπειρία σε εκτέλεση έργων παρόμοιας φύσης και συγκεκριμένα σε έργα ενίσχυσης φέροντος οργανισμού με ινοπλισμένα πολυμερή την τελευταία δεκαετία τα οποία θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ” διερωτώμεθα επ΄αυτού γιατί δεν μπήκε ο όρος το συνεργείο, ή ο υπεργολάβος που θα εκτελέσει τις εργασίες αυτές να διαθέτει την περιγραφόμενη εμπειρία. Δεν διασφαλίζει το έργο απόλυτα αυτό. Είναι βέβαιο ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μειωμένος με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο αποκλεισμός ικανών τεχνικών εταιρειών με την προσθήκη των αναφερομένων απαιτήσεων περιορίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και ακυρώνει ουσιαστικά τα εργοληπτικά μας πτυχία».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι «με επιμέλεια και με ιδιαίτερη προσοχή έχουμε καταφέρει, και μελετήσαμε δύο βασικά έργα ενισχύσεων σχολείων τα οποία ζητούσε η εκπαιδευτική κοινότητα για χρόνια τώρα.
Η αντισεισμική θωράκιση αποτέλεσε προτεραιότητα σε ένα τόσο σημαντικό σχολικό συγκρότημα και στο πλαίσιο αυτό η μελέτη εκπονήθηκε από ένα πολύ έμπειρο μελετητικό σχήμα στο οποίο επικεφαλής είναι ο πρόεδρος των πολιτικών μηχανικών Ελλάδας.
Είναι λογικό να τίθεται ως απαίτηση να διαθέτει κάποιος που συμμετέχει στο έργο εμπειρία σε παρόμοιας φύσης έργα όπως άλλωστε είχε γίνει στο παρελθόν και στο κτήριο της πλατείας Δασκαλογιάννη και στο Αχτάρικα. Εξετάσαμε όλες τις παρατηρήσεις και τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν και παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε κάποιο λάθος αποφασίσαμε να προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσει η επαναδημοπράτηση του έργου».