H υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως

Για νομοσχέδιο κοινής λογικής που λύνει παθογένειες δεκαετιών, αναβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, βελτιώνει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και εξασφαλίζει καλύτερα προγράμματα σπουδών, έκανε λόγο χθες η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, εισηγούμενη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου για την «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Τόνισε πως το σχέδιο νόμου «στοχεύει στην ουσιαστική βελτίωση σπουδών, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Η υπουργός Παιδείας εξήγησε πως με το νομοσχέδιο αυτό θεσμοθετείται η ελάχιστη βάση εισαγωγής σημειώνοντας πως σήμερα εισάγονται φοιτητές με βαθμό ακόμα και 0,6 στα 20, ενώ το 30% δεν αποφοιτά ποτέ από τη σχολή του.

Με το σχέδιο νόμου, επισήμανε η κυρία Κεραμέως, καθιερώνεται η συμπλήρωση δύο μηχανογραφικών εισαγωγής από τους υποψήφιους. Σήμερα, είπε, έχουμε τη δυνατότητα απεριορίστων επιλογών από τους υποψήφιους, όπου όμως μόνο ένας στους δύο επιλέγει το τμήμα που πραγματικά θέλει να φοιτήσει μέσα στις πέντε πρώτες επιλογές του.

Για την θέσπιση ορίου ετών φοίτησης στα πανεπιστήμια, η υπουργός ανέφερε πως στόχος είναι η βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης και η γρηγορότερη ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας.

Σημείωσε πως «είμαστε στο ζενίθ σε εισαγωγές και στο ναδίρ σε αποφοιτήσεις», καθώς «ξεπερνούμε το 7% του πληθυσμού που φοιτά σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, όταν είναι στο 3% σε άλλες χώρες και είμαστε μακράν τελευταίοι στον ρυθμό αποφοίτησης 9,10%, ενώ στην Ευρώπη μέσος όρος 24%» . Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «για να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα εμπαιγμού».

Ως αναγκαία και μεταβατική λύση περιέγραψε την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία της ομάδας φύλαξης των πανεπιστημίων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς, όπως τόνισε, «σε κανέναν δεν αρέσει, ως θέμα αρχής, να είναι η αστυνομία στα Πανεπιστήμια».

Το ζήτημα, είπε, «δεν είναι να μετράμε επεισόδια, στιγμές εξόφθαλμα καταδικαστέες. Το κυριότερο είναι να σκεφτούμε ότι στα Πανεπιστήμια υπάρχει, ας το πούμε με τον ηπιότερο τρόπο, μια αμηχανία να πατήσεις κάποιες κόκκινες γραμμές σκέψης». Οι διαφωνίες, είπε, σε αυτές στις «κόκκινες γραμμές» είναι «η παρουσία αστυνομίας στα Πανεπιστήμια» και υπογράμμισε «κανένας μας δεν θέλει θεωρητικά την αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

Η Αστυνομία η ίδια, το θέλει λιγότερο από όλους. Δεν είναι δουλειά της ΕΛΑΣ τα Πανεπιστήμια, δουλειά της είναι να κυνηγά το οργανωμένο έγκλημα. Δουλειά της αστυνομίας δεν είναι ούτε να ελέγχει τους πολίτες, που κυκλοφορούν, αλλά δυστυχώς λόγω Covid το κάνει. Η αστυνομία είναι το μέτρο ύστατης καταφυγής, όταν αποδεδειγμένα το σύστημα δεν δουλεύει. Είναι αναγκαστική πράξη. Δεν είναι ιδεολογική επιλογή, γι’ αυτό δεν θα το βρείτε στο πρόγραμμα κανενός κόμματος ως επιλογή».

Τα Πανεπιστήμια, ανέφερε δυστυχώς έχουν αποτύχει στην αντιμετώπιση της βίας με πρώτα θύματα τους ίδιους τους καθηγητές και του φοιτητές. Και η πολιτεία θα «είναι δυο φορές υπεύθυνη αν κάτσει με σταυρωμένα χέρια». Επισήμανε ότι «οι φόβοι και οι αναφορές σε μαύρες για τη δημοκρατία εποχές δεν οδηγούν πουθενά».

Η αντιπολίτευση

Τέσσερα “Όχι” και ένα “Ναι” συγκέντρωσε από την αντιπολίτευση το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα την έντονη διαφωνία τους κατά του νομοσχεδίου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25, με “όχι” επί της αρχής αλλά με θετική διάθεση σε συγκεκριμένες διατάξεις τοποθετήθηκε το Κίνημα Αλλαγής, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.

Σφοδρή επίθεση κατά του νομοσχεδίου εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης προαναγγέλλοντας κατάργηση του νομοσχεδίου όταν στη διακυβέρνηση της χώρας βρεθούν οι “προοδευτικές δυνάμεις”. Ο κ. Φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο χιλιάδες φοιτητές (περίπου το 25% σε σχέση με πριν) δεν θα μπορέσει να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο, ότι δεκάδες τμήματα θα κλείσουν, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα ζητήματα φύλαξης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είναι περιθωριακό το πρόβλημα εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια. Μόλις το 0,1% σε σχέση με τη γενική εγκληματικότητα. Να απολογηθείτε στα χιλιάδες νέα παιδιά που τους κόβετε το μέλλον στην πρόοδο.”

Κατά των ρυθμίσεων για τη φύλαξη των πανεπιστημίων τάχθηκε και η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου λέγοντας ότι η μετάθεση της ευθύνης στην αστυνομία αντιβαίνει στον συνταγματικά κατοχυρωμένο τρόπο φύλαξης των πανεπιστημίων και πλήττει το αυτοδιοίκητο.  “Αυτοδιοίκηση σημαίνει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Διοίκηση σημαίνει ανάληψη ευθύνης. Όποιος δεν μπορεί ας παραιτηθεί. Δεν είναι οι θέσεις αυτές για όλους. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δίνει φιλί ζωής στον κοινωνικά τελειωμένο ΣΥΡΙΖΑ” είπε.

Να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο καθώς προκαλεί την κοινωνία κάλεσε την Υπουργό Παιδείας ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Δελής: “Η ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση των υπαρκτών προβλημάτων στα πανεπιστήμια. Η πανεπιστημιακή αστυνομία προορίζεται πρώτα απ’ όλα για την περιφρούρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και την κατασταλτική  αντιμετώπιση της οργανωμένης συλλογικής και κάθε διεκδίκησης των φοιτητών” είπε ο κ. Δελής.

Θετικά επί όλων σχεδόν των διατάξεων του νομοσχεδίου μίλησε η εκπρόσωπος της Ελληνικής  Λύσης  Σοφία Ασημακοπούλου τόσο υπέρ των διατάξεων για τη βάση εισαγωγής όσο και για τη φύλαξη. Κατέθεσε μάλιστα πρόταση της Ελληνικής Λύσης για  δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας πανεπιστημίων με ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις, το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει άνευ ειδικής αδείας όταν διαπιστώνει την τέλεση εγκληματικών πράξεων.

Για εντυπωσιακή επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας που όχι μόνο δεν έχει προηγούμενο αλλά θα είναι και δύσκολο να τη μιμηθεί κανείς στο μέλλον μίλησε η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25. “Είναι τόσο εξοργιστικά αυτά που νομοθετείτε που δεν υπάρχει κανένα πεδίο διαλογής ή σύνθεσης απόψεων. Τα πανεπιστήμια αστυνομεύονται μετά την κατάργηση ασύλου. Αλλά το πολιτικό σας DNA θέλει ασκήσεις αυταρχισμού” είπε.