Η μαζικότητα που χαρακτήρισε τα συλλαλητήρια που έγιναν στο Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας ενάντια στη χρήση μάσκας και των άλλων μέτρων που θα εφαρμοστούν στα σχολεία, προκάλεσε τρόμο στους εκπαιδευτικούς. Φοβούνται ότι από την ημέρα κιόλας του αγιασμού, θα κληθούν να διαχειριστούν γονείς που θα στέλνουν τα παιδιά τους χωρίς μάσκα στο σχολείο.
Αναρωτιούνται τι θα πρέπει να κάνουν και ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να τους παρέχει νομική κάλυψη καθώς ήδη αισθάνονται εκτεθειμένοι και ευάλωτοι απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Όπως λένε χαρακτηριστικά στην «Π» δάσκαλοι και καθηγητές, τη στιγμή που θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε όλοι για τα χρόνια προβλήματα της παιδείας, τις ελλείψεις σε προσωπικό και στέγη, εστιάζουμε σε άλλα σημεία και δημιουργούνται αντιπαλότητες που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους μαθητές και τη δημόσια εκπαίδευση, γενικότερα.
Ανησυχούν διότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά τείνει να δημιουργηθεί ένα κίνημα που «φουντώνει» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φοβούνται ότι από την ερχόμενη βδομάδα, οπότε και ανοίγουν τα σχολεία, θα πρέπει να παίξουν ένα ρόλο που δεν είναι καθόλου εκπαιδευτικός, δηλαδή να προσπαθούν να συμμορφώσουν τα παιδιά στους νέους κανόνες και να προστατεύσουν τους ίδιους, τους άλλους μαθητές και τις οικογένειές τους από όσους δεν τηρούν τα μέτρα και, μάλιστα, εκ πεποιθήσεως.
Ήδη, γονείς ανταλλάσσουν διαδικτυακά μηνύματα προκειμένου να συσπειρωθούν και να προβούν σε ανάλογες κινήσεις έξω από τα σχολεία. Ετοιμάζονται να κάνουν ακόμα και καταλήψεις διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα. Θεωρούν πως με τις μάσκες φιμώνονται τα παιδιά ενώ κυκλοφορούν ακόμα και φήμες ότι τα παγουρίνο που θα μοιραστούν έχουν εμποτιστεί με ουσίες που στόχο έχουν να ελέγχουν τους μαθητές.
Τα συλλαλητήρια έβαλαν σε συναγερμό κυβέρνηση και επιστήμονες
Σε ερώτηση για το αν εξετάζει η κυβέρνηση κάποια μέτρα για τα συλλαλητήρια απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε ότι είναι ένα «ζήτημα που αντιμετωπίζεται με την πειθώ, έχει να κάνει με το παράδειγμα».
Σε αυτό το πλαίσιο επικαλέστηκε την περίπτωση του αναπληρωτή υπουργού Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση –που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- κάθισε δίπλα σε θετικό στον κοροναϊό κρούσμα αλλά δεν προσβλήθηκε, επειδή φορούσε μάσκα. «Η άποψη των ειδικών πρέπει να μας καθοδηγεί για να βγούμε όρθιοι από την πανδημία» υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας.
Κεραμέως: Τεκμηριωμένη η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία
Για τις νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι της επόμενης Δευτέρας μίλησε σήμερα και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επαναλαμβάνοντας τη θέση των ειδικών για τις μάσκες στα σχολεία.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υπουργός τόνισε πως έχει τεκμηριωθεί πλήρως από τους ειδικούς η χρήση μάσκας στα σχολεία, είναι απόλυτα ασφαλής και το πιο πολύτιμο για να θωρακίσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας.
Η υπουργός Παιδείας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως όλα τα αναλώσιμα (μάσκες, αντισηπτικά, κτλ) θα είναι εγκαίρως στα σχολεία, ενώ ερωτηθείσα για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός στον ιό, ανέφερε πως θα γίνεται ιχνηλάτηση και θα υπάρχουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.
Ζαχαράκη: Υπεύθυνος για κοροναϊό σε κάθε σχολείο
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στις οδηγίες που θα αποσταλούν στα σχολεία, θα περιλαμβάνονται θέματα για τη χρήση μάσκας αλλά και οι απαραίτητες διαδικασίες σε περίπτωση κρούσματος σε κάποια σχολική μονάδα.
«Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις οδηγίες και να τις ακολουθούν. Δεν είναι το ιδανικό πλαίσιο, αλλά πρέπει να τηρηθεί» σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως κάθε σχολείο θα έχει υπεύθυνο για τον κοροναϊό, ο οποίος θα παρακολουθεί τις σχετικές ενημερώσεις αλλά και την τήρηση των μέτρων.
Κικίλιας: Στους αμφισβητίες αντιπαραβάλλω την εικόνα των παιδιών στα νοσοκομεία
Στους αμφισβητίες της μάσκας απάντησε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αντιπαραβάλλοντας «τη συγκλονιστική εικόνα των παιδιών στα νοσοκομεία που τη φορούν καθημερινά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η μάσκα, χωρίς καμία αμφιβολία, το λένε όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες και όλοι οι οργανισμοί παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ECDC, προστατεύει από τους ιούς και από τον κοροναϊό.
Και είναι ένα σημαντικό όπλο μας στη μάχη για να μην επεκταθεί αυτή η νόσος, που είναι θανατηφόρα για αρκετό κόσμο και που είναι ένας πρώτης τάξεως μεγέθους κίνδυνος.
Στα δημοκρατικά επίπεδα στα οποία προφανώς κινούμαστε ως χώρα, σέβομαι την οποιαδήποτε αντίδραση του οποιουδήποτε πολίτη. Και των γονέων για ένα λόγο παραπάνω, που έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί πρόκειται για τα παιδιά τους», σημείωσε ο υπουργός.
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Όμως θα ήθελα να αντιπαραβάλω στον οποιονδήποτε γονιό σκέφτεται έτσι, την εξής πραγματικότητα. Έχουμε παιδιατρικά νοσοκομεία στη χώρα. Θα ήθελα να πάρω αυτούς τους ανθρώπους, να τους πάω στα παιδιατρικά νοσοκομεία μας, να δουν τα εκατοντάδες παιδάκια που παλεύουν από τη γέννησή τους με σοβαρές ασθένειες και καρκίνους.
Για να δουν αυτά τα παιδάκια από την πρώτη μέρα της ζωής τους και για πολλά χρόνια που φορούν μάσκα όλη την ημέρα. Είναι μία συγκλονιστική εικόνα, την οποία θα ήθελα να μεταφέρω σε αυτούς τους γονείς και σε αυτούς τους ανθρώπους μόνο και μόνο για να καταλάβουν ότι κάποια άλλα παιδάκια, σαν τα παιδάκια τους, που έχουν λιγότερη τύχη από τα δικά τους, πώς είναι υποχρεωμένα, αυτά και οι οικογένειές τους, να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους.
Η μάσκα είναι για να μας προστατεύει. Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Ο καθένας έχει δικαίωμα να έχει την άποψή του, αλλά εγώ οφείλω να πω και να υποστηρίξω αυτό το οποίο λέει η επιστήμη».
Η πλευρά των ειδικών και η ανησυχία
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χαρακτήρισε λυπηρές τις εικόνες των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από γονείς, λέγοντας πως «η χρήση μάσκας σώζει ζωές και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας».
Παράλληλα τόνισε με έμφαση ότι είναι απολύτως ασφαλής για τα παιδιά και έφερε ως παράδειγμα εκείνα που είναι υποχρεωμένα να φοράνε μάσκα για 2 χρόνια. Με παρόμοιο ύφος και οι δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Νίκου Σύψα, που σχολίασε πως μόνο σε περίπτωση ακραίων μέτρων μπορεί να ξανακλείσουν τα σχολεία.
«Απόλυτοι δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά πιστεύω ότι τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια και γιατί πρέπει να ανοίξουν. Είναι προτεραιότητα του κράτους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μηδενικά κρούσματα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, αλλά τάξεων και θα προχωρήσουμε σε ιχνηλατήσεις κι όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες», τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά της η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, υπογράμμισε επίσης την καθοριστική σημασία για τη χρήση μάσκας.
«Η ασφάλεια των παιδιών σημαίνει μάσκα. Η μάσκα σώζει ζωές. Τα παιδιά με ογκολογικά προβλήματα φοράνε μάσκες 24 ώρες το 24 ώρο και έχουν σωθεί από λοιμώξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.