μαθητές με αντισηπτικά και μάσκες

Βιβλία τσεκ…, αντισηπτικά τσεκ… μάσκες τσεκ… εκπαιδευτικοί, ας πούμε τσεκ… Κάπως έτσι θα ξεκινήσει φέτος η νέα σχολική χρονιά την επόμενη Δευτέρα, τελικά, 14 Σεπτεμβρίου. Τα τελευταία 24ωρα τα υπηρεσιακά συμβούλια συνεδρίαζαν επί ώρες, ακόμα και μέχρι τα ξημερώματα, για να τοποθετήσουν τους αναπληρωτές στα σχολεία του Ηρακλείου.

Οι Δήμοι είναι επί ποδός για να προμηθεύσουν τα απαραίτητα και όλοι ελπίζουν πως τα μαθηματικά και οι συλλογισμοί του Υπουργείου Παιδείας και της επιτροπής επιστημόνων για το πώς θα κυλήσουν όλα ομαλά με 25 μαθητές σε αίθουσες- κλουβιά, θα έχουν θετικό αποτέλεσμα, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις.

η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Η υφυπουργός Παιδείας, κ. Σοφία , υποστήριξε χθες πως το Υπουργείο Παιδείας είναι απόλυτα έτοιμο για το πρώτο κουδούνι.

«Οι ημέρες μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία είναι κρίσιμες, για να ενημερωθούμε όλοι μας και κυρίως τα παιδιά για τη χρήση της μάσκας και όλες τις οδηγίες που μας δίνουν οι ειδικοί για τη λειτουργία των σχολείων», επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη.

Επίσης, σημείωσε ότι «έχουν γίνει όλα όσα πρέπει έγκαιρα», συμπληρώνοντας ότι έχουν γίνει νωρίτερα από ποτέ οι προσλήψεις αναπληρωτών και η προμήθεια των υλικών που απαιτούνται για τη διασφάλιση της υγείας όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ερωτώμενη σχετικά, τόνισε ότι «δεν έχει ζητηθεί από τους ειδικούς να γίνεται θερμομέτρηση στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πριν από την είσοδό τους στο σχολείο».

ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», κ. Μανώλης Μπελαδάκης.

Ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης, ανέφερε στην «Π» πως πρώτη φορά, στα 30 χρόνια που ο ίδιος είναι στα πράγματα, τοποθετούνται οι αναπληρωτές από τον Αύγουστο.

Στα Νήπια και τα Δημοτικά του Ηρακλείου θα πιάσουν δουλειά 1.200 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 950 είναι αναπληρωτές. Όπως λέει, το ΠΥΣΠΕ πραγματοποίησε μαραθώνιες συνεδριάσεις, ακόμα και ως τις 4.30 τα ξημερώματα, προκειμένου να είναι όλοι στα σχολεία ως χθες, όπως είχε ζητήσει το Υπουργείο.

Η καταγραφή των κενών είναι μια «ζωντανή» διαδικασία και συνεχίζεται ενώ στόχος είναι να είναι όλοι παρόντες την ημέρα του αγιασμού.

Όσο αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται, ο κ. Μπελαδάκης αναφέρει πως υπάρχει η εμπειρία του Ιουνίου ενώ τονίζει πως χρειάζεται και η συνεργασία των γονιών προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά και σύμφωνα με όσα έχει αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή των επιστημόνων.

Για τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως αντισηπτικά, λέει πως υπάρχει απόθεμα από την προηγούμενη χρονιά ενώ γίνονται κινήσεις για τον έγκαιρο εφοδιασμό των σχολικών μονάδων.

Διαμαρτυρία για το ασφαλές άνοιγμα

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός».

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται «να απαιτήσουμε τα σχολεία να ανοίξουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να προστατέψουμε το αγαθό της υγείας για όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση, για όλη την κοινωνία καθώς και να προασπίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα της μόρφωσης για όλα τα παιδιά.

Διεκδικούμε:

Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19). Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20).

Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.

Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών. Άμεση πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης προσλήψεων αναπληρωτών, για την κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.

Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων.

Ίσα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου που επιχειρεί να πλήξει το δικαίωμα αυτό.

Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ).

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.

Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.»