φοιτητές της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η διδασκαλία μπορεί να μοιάζει με ένα ταξίδι μαγικό, για να μπει, όμως, κανείς στην τάξη χρειάζεται σημαντικά εφόδια. Το πρόγραμμα παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης παρέχει ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια των φοιτητών του Ιδρύματος.

Πριν από λίγες ημέρες, η Σχολή ολοκλήρωσε το πρόγραμμα «Πρακτική Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών» για το χειμερινό εξάμηνο 2019- 2020, στο πλαίσιο του διατμηματικού προγράμματος σπουδών για την πιστοποίηση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας που εκπονείται σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Ψυχολογίας του Ιδρύματος.

 

Πρόκειται για ένα από τα οχτώ απαραίτητα μαθήματα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Περιλαμβάνει θεωρητική προετοιμασία των φοιτητών και πρακτική άσκηση σε σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπό την επίβλεψη καθηγητή του ίδιου κλάδου και απαιτεί την παρακολούθηση διδασκαλιών, τη συμμετοχή στις δραστηριότητες του σχολείου και τη διδασκαλία στην τάξη. Με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, οι εκπαιδευόμενοι τοποθετήθηκαν σε σχολεία του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, συνολικά 26 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ04 και ΠΕ86 ανέλαβαν υπεύθυνοι καθηγητές των φοιτητών.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν τα 1ο, 2ο, 3ο,  4ο, 5ο, 11ο, 13ο Λύκεια Ηρακλείου, 3ο, 6ο, 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, τα Λύκεια Κρουσώνα, Ν. Αλικαρνασσού, το Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, το Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου, το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου και το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου.

Η απολογιστική συνάντηση του μαθήματος έγινε στις 29 Ιανουαρίου, παρουσία του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλη Καρτσωνάκη, υπεύθυνων καθηγητών και εκπροσώπων των ΕΚΦΕ. Ο κ. Καρτσωνάκης αναφέρει στην «Π» πως το πρόγραμμα γίνεται στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογράψει η ΠΔΕ Κρήτης με την κοσμητεία. Όπως λέει, οι φοιτητές που συμμετέχουν, οι εν δυνάμει εκπαιδευτικοί, το αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Πρόκειται για μία εξαιρετική εμπειρία και ένα πρώτο βήμα για μία πορεία που ξεκινά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ο πήχης ψηλά

Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, η Σύγκλητος του κάθε Ιδρύματος καθορίζει το πώς θα παρέχεται η πιστοποίηση παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας στους αποφοίτους του. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αποφασίσει να ρίξει βάρος σε αυτό τον τομέα και έχει ανεβάσει τον πήχη πολύ ψηλά.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, κ. Νίκος Χανιωτάκης, αναφέρει ότι οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την κατάρτιση που απαιτείται για να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις της διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητές ενθουσιάζονται από τις εμπειρίες που αποκτούν και αισθάνονται ότι είναι πλέον κατάλληλα προετοιμασμένοι για να μπουν σε μια αίθουσα διδασκαλίας.  Ο κ. Χανιωτάκης αναρωτιέται πόσο καλά καταρτισμένοι και έτοιμοι να γίνουν δάσκαλοι και καθηγητές είναι οι απόφοιτοι των κολεγίων που, σύμφωνα με το περίφημο άρθρο 50 του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που «πέρασε» από τη βουλή, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στις προκηρύξεις για τους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Τονίζει πως στο Πανεπιστήμιο Κρήτης εκπονείται το καλύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση το Ίδρυμα δεν είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει στις πιέσεις που ασκούνται και να δεχτεί να ρίξει το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Θεωρεί κρίσιμο, οι αρμόδιοι και κυρίως ο ΑΣΕΠ, να διασφαλίσει ότι και οι απόφοιτοι των κολεγίων έχουν τα εχέγγυα για να διδάξουν. Από τη στιγμή που ξεκίνησε το πρόγραμμα, το έτος 2015-2016, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των φοιτητών για τις Μεταπτυχιακές Υποτροφίες κληροδότημα «Εμμανουήλ Σακλαμπάνη».

Ο κ. Γιώργος Χατζηδάκης, μέλος ΕΔΙΠ του Ιδρύματος, συνδιδάσκων της πρακτικής διδακτικής, αναφέρει πως μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι φοιτητές έχουν μία εικόνα για το τι γίνεται στα σχολεία και ποιες είναι οι απαιτήσεις της διδασκαλίας. Κοινωνικοποιούνται, προσεγγίζουν διδακτικές τεχνικές, καταθέτουν ακόμα και προτάσεις για τους τρόπους διδασκαλίας αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Παράλληλα με την παρουσία των φοιτητών στα σχολεία, γίνονται δράσεις, όπως η επιτήρηση σε διαγωνισμούς θετικών επιστημών και η παρακολούθηση δραστηριοτήτων των ΕΚΦΕ.

Εμβολιάζονται με το μικρόβιο της εκπαίδευσης

Χαρακτηριστικό του πόσο οι φοιτητές απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα είναι τα όσα οι ίδιοι αναφέρουν στην έκθεσή τους.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής:

«Ένιωσα από την πρώτη στιγμή πως είμαι ήδη μέλος του σχολικού περιβάλλοντος, και με χαρά θα ήθελα να συνεχίσω αυτό το λειτούργημα για να διαμορφώσουμε μαζί με τους συναδέλφους περισσότερο ενημερωμένα, ενεργά και κοινωνικοποιημένα παιδιά, που ξεφεύγουν από τα τυποποιημένα όρια και ανοίγουν τους ορίζοντες τους στην ουσιαστική γνώση και μόρφωση.»

«Ένα ιδιαίτερο και όμορφο ταξίδι έφτασε στο τέλος του και δε θα μπορούσα να αισθάνομαι πιο γεμάτη πνευματικά αλλά και συναισθηματικά με την ολοκλήρωσή του.» «Ένα θέμα λοιπόν που πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία, τον εκπαιδευτικό, το γονιό.

Παιδιά με άριστα ταλέντα( ζωγραφικής, ποιήματος, μουσικής, τυροκομίας κ.τ.λ.) που δεν προωθήθηκαν ποτέ από το σχολείο, που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία αναγνώρισης, που αισθάνθηκαν άχρηστοι εφόσον δεν τα κατάφερναν στη «Γλώσσα» και τα «Μαθηματικά», που παραμελήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς και τους συμβούλεψαν να σταματήσουν το σχολείο για «καλό τους»

«Πριν από τη συμπλήρωση των ωρών παρακολούθησης, πρότεινα στην υπεύθυνη καθηγήτρια να πραγματοποιήσω μια παρουσίαση σε 2-3 τμήματα και στις 3 τάξεις του γυμνασίου σχετικά με τα μικρόβια μιας και ήταν θέμα που ασχολήθηκα στην πτυχιακή μου και επιπλέον είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας».