Με συλλαλητήρια και την αντιπολίτευση στα κάγκελα (πλην «Ελληνικής Λύσης») εγκρίθηκε χθες βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και την φύλαξη των πανεπιστημίων.
Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές με τους 166 να υπερψηφίζουν επί της αρχής και 133 να καταψηφίζουν.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της «Ελληνικής Λύσης» ενώ το σύνολο των άλλων κομμάτων καταψήφισαν. Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
«Δική μας επιδίωξη είναι να δώσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους, τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους […] Κυψέλη δημιουργίας και εστία γόνιμου προβληματισμού, με ελεύθερους και ασφαλείς τους ανθρώπους που το υπηρετούν […] και όχι νησίδα που αδρανούν οι κανόνες της Πολιτείας και επιβάλλεται η βούληση κάθε αυταρχικής μειοψηφίας» υπογράμμισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αστυνόμευσης, σημειώνοντας ότι δεν μπαίνει η Ελληνική Αστυνομία στα πανεπιστήμια. «Αυτό το οποίο μπαίνει στα πανεπιστήμια είναι η δημοκρατίαª.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι διέκρινε εκνευρισμό στον τόνο του Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και απέδωσε στην αναφορά που έκανε νωρίτερα σε κείμενο της Νεολαίας Λαμπράκη για την καθιέρωση βραβείων για μαθητές με βαθμό από 18,5 και πάνω και για αριστεύσαντες σπουδαστές ανωτάτων σχολών, ενώ τον εγκάλεσε ότι τον στίχο του Ελύτη για τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» τον έγραψε για τους νέους της Κατοχής και όχι για τους νέους της νεολαίας Λαμπράκη.
Ο πρωθυπουργός επέδειξε και δύο φωτογραφίες που όπως είπε είναι δύο κέντρα ελέγχου εικόνας και πληροφορίας που βρίσκονται στο Κέιμπριτζ και στην Οξφόρδη. «Αυτή είναι η εικόνα όλων των σύγχρονων πανεπιστημίων», τόνισε. Όπως συμπλήρωσε «σε όλα τα διεθνή πανεπιστήμια υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία και μάλιστα ένοπλη. Εσείς πείτε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει η εικόνα που έχουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια με το χάος που εσείς δημιουργήσατε κι εσείς συντηρήσατε», ανέφερε. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα deal με τα κολέγια.
«Μην μας κουνάτε εμάς το δάχτυλο για τα θέματα της βίας. Εμείς ούτε ποτέ ανεχτήκαμε, ούτε ποτέ υποθάλψαμε τη βία. Αυτό για το οποίο σας κατηγορούμε είναι ότι το εργαλειοποιείτε (το ζήτημα της βίας) […] ότι επιδεικνύετε μια προκλητική λύση, η οποία αντί να λύσει το πρόβλημα, θα το οξύνει ακόμα περισσότερο», είπε.
Για τον βαθμό εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι εκείνοι που δίνουν λευκή κόλλα είναι το 2-3% του συνόλου, ωστόσο με το νόμο που συζητείται «αυτοί που αποτυγχάνουν στις εξετάσεις και θα μείνουν εκτός θα είναι περίπου το 25% του συνόλου». Σημείωσε ότι με το νέο καθεστώς αποκλείονται όλα τα παιδιά των ΕΠΑΛ και των εσπερινών λυκείων αφού δεν θα υπάρχει πλέον η ποσόστωση για την εισαγωγή τους.
Σχετικά με τους «αιώνιους» φοιτητές είπε ότι δεν επιβαρύνουν τα πανεπιστήμια αφού δεν δικαιούνται τις δωρεάν παροχές και δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα όταν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Για τις φωτογραφίες από Κέμπριτζ και Οξφόρδη που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και έδειχναν αίθουσες με οθόνες παρακολούθησης, σχολίασε: «Οι φωτογραφίες δείχνουν πως τα ηλεκτρονικά μέσα βοηθούν στην επιτήρηση… και στο Κέμπριζτ και στην Οξφόρδη την διαδικασία την κάνουν φύλακες και όχι αστυνομικοί».