Βουλή

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από εκπαιδευτικούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναβάθμιση του Σχολείου».

Με αυξημένη πλειοψηφία έγιναν δεκτά το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, για την αναγραφή της διαγωγής, και το άρθρο 9, για την Τράπεζα Θεμάτων στις εξετάσεις του λυκείου. Η αρχή του νομοσχεδίου, αλλά και ορισμένα άρθρα αυτού, τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από σχετικά αιτήματα βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα των ονομαστικών ψηφοφοριών έχουν ως εξής, επί της Αρχής ψήφισαν ναι 158 βουλευτές και όχι 124.

Επί του άρθρου 5 για την αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν ναι 168 βουλευτές και όχι 115.

Επί του άρθρου 9 με το οποίο συνιστάται στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (ΤΘΔΔ) και καθορίζεται ότι τα θέματα των γραπτώς εξεταζομένων μαθημάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις των Α ́ και Β ́ λυκείου και τις απολυτήριες εξετάσεις της Γ ́ λυκείου θα προέρχονται σε ποσοστό 50% από την ΤΘΔΔ (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν ναι 187 βουλευτές και όχι 96.  Επί του άρθρου 50 που τροποποιεί τις διατάξεις για τον μέγιστο και ελάχιστο αριθμό νηπίων, προνηπίων και μαθητών (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν ναι 158 βουλευτές και όχι 125.

Επί των άρθρων 68 και 70 (το 68 μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και το 70 μετά από αίτημα ΣΥΡΙΖΑ) με τα οποία «καθορίζεται η συγκρότηση των εκλεκτορικών σωμάτων για την ανάδειξη μονοπρόσωπων οργάνων Διοίκησης των πανεπιστημίων και ρυθμίζονται διαδικαστικά ζητήματα αναφορικώς με την προκήρυξη και τη διεξαγωγή των εκλογών». Στο άρθρο 68 είχαμε 158 ναι και 115 όχι, στο άρθρο 70 158 ναι, 109 όχι και 19 «παρών».

Επί του άρθρου 73 που καθορίζει τους δικαιούχους μετεγγραφής (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) υπερψήφισαν 158 βουλευτές, καταψήφισαν 115.

Επί του άρθρου 82, με το οποίο ρυθμίζεται η διαδικασία ίδρυσης Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων σπουδών και ορίζεται ότι αυτά απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός ΕΕ (μετά από αίτημα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) είχαμε 158 ναι, 119 όχι και έξι «παρών».

Επί των άρθρων 96, 97, 98 που ρυθμίζουν εκ νέου τη διαδικασία εκλογής κοσμήτορα, προέδρου και αναπληρωτή προέδρου Τμήματος, και διευθυντή Τομέα, αντιστοίχως, επιφέροντας αλλαγές στη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και ορίζοντας, για τις πρώτες δύο κατηγορίες, διεξαγωγή της εκλογής με ηλεκτρονική ψηφοφορία (μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ). Στο άρθρο 96 είχαμε 158 ναι, 115 όχι και δέκα «παρών», στο άρθρο 97 είχαμε 158 ναι και 125 όχι, στο άρθρο 98 είχαμε 158 ναι, 115 όχι και δέκα «παρών».

Απουσίασαν από την ψηφοφορία, αλλά έστειλαν επιστολή με την οποία γνώρισαν την πρόθεση ψήφου τους, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κκ Αρβανιτίδης, Πάνας και Λιακούλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κκ Αλ. Τσίπρας, Φάμελλος, Σκουρλέτης, Νοτοπούλου, Μουζάλας, Γιαννούλης, Αυγέρη, Αμανατίδης και Τριανταφυλλίδης. Σημειώνεται ότι οι επιστολές αυτές δεν συνυπολογίζονται αλλά καταχωρίζονται στα πρακτικά της συνεδρίασης.