ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΛΜΕΠΑ και το Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.)

Για έναν απαράδεκτο νόμο που καταστρατηγεί ακαδημαϊκές αξίες και ιδεώδη και διαλύει  το  δημόσιο πανεπιστήμιο κάνουν λόγο οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΛΜΕΠΑ.

Την περασμένη Παρασκευή 3 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, κοινή ανοικτή σύσκεψη, που διοργάνωσε  από κοινού ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΛΜΕΠΑ και το Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Δ.Π.Τ.Ε.),  με τα μέλη Πρωτοβάθμιων Συλλόγων όλων των Πανεπιστημίων  της Κρήτης.

Συμμετείχαν, διά ζώσης και διαδικτυακά, εκπρόσωποι του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπρόσωποι συλλόγων εργαζομένων ΕΛΜΕΠΑ άλλων κατηγοριών προσωπικού, όπως και πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι.

Την  συνάντηση αυτή  χαιρέτισαν ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης, ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων ΕΛΜΕΠΑ καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης και  ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ καθηγητής Νικόλαος Βιδάκης.

Το κύριο θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση αυτή ήταν η  διαβούλευση του νέου νομοσχέδιου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως ο υπό διαβούλευση νόμος

  • Αναδομεί τα ΑΕΙ και τα μεταμορφώνει σε επιχειρηματικές μονάδες.
  • Προτείνει ένα κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και με εξωτερικά μέλη η παρουσία των οποίων καταργεί το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου. Η λειτουργία των Συμβουλίων Διοίκησης εφαρμόστηκε στο παρελθόν με τον νόμο Διαμαντοπούλου το 2011 και απέτυχε.
  • Ο πρύτανης εκλέγεται από το συμβούλιο διοίκησης που αποτελείται από 11 μέλη εκ των οποίων τα 6 είναι εσωτερικά (ένα από αυτά είναι ο Πρύτανης), ενώ τα 5 εξωτερικά. Οι αντιπρυτάνεις ορίζονται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, μετά από πρόταση του Πρύτανη, χωρίς δικαίωμα ψήφου στα όργανα διοίκησης.
  • Εισαγάγει σπουδές πολλών ταχυτήτων παράλληλα στο ίδιο ΑΕΙ και δημιουργεί προβλήματα στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων και μεγάλο εργασιακό ανταγωνισμό.
  • Μεθοδεύει Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών μόνο με δίδακτρα, αφού η απασχόληση των ΔΕΠ στα προγράμματα αυτά γίνεται ως υπερωριακή απασχόληση. Αυτό θα οδηγήσει σε κοινωνικούς αποκλεισμούς, όπως το ίδιο γίνεται και με τα προπτυχιακά αγγλόφωνα με δίδακτρα Προγράμματα Σπουδών που ήδη λειτουργούν σε Ελληνικά «δημόσια»  πανεπιστήμια.
  • Οδηγεί σε καταργήσεις τμημάτων προφανώς των περιφερειακών πανεπιστημίων, μέσω αξιολόγησης της ΕΘΑΕΕ, χωρίς όμως να δίδει κοινά κριτήρια για όλα τα ΑΕΙ της χώρας.

Ακόμα, οι διοικητικοί υπάλληλοι περιγράφουν πως «με τον υπό διαβούλευση νόμο, το διοικητικό προσωπικό απομακρύνεται εντελώς  από τα όργανα Διοίκησης και από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενώ νομιμοποιούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας προσωπικού.  Δημιουργείται  μεγάλος αριθμός νέων δομών και τμημάτων χωρίς να προβλέπει την στελέχωσή τους με νέο μόνιμο προσωπικό, ούτε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή του.

Η υπάρχουσα στελέχωση των υπηρεσιών των ελληνικών ΑΕΙ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας δεν είναι επαρκής, ενώ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διοικητικών  υπηρεσιών που αφορούν τις  ακαδημαϊκές και λοιπές λειτουργίες του ιδρύματος, των σχολών και των τμημάτων. Διαρθρώνονται, σύμφωνα με τον οργανισμό διοικητικών υπηρεσιών και τον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος, σε Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις, αυτοτελή ή μη Τμήματα και αυτοτελή Γραφεία.

Η υποστελέχωση είναι μεγάλη και έχει οδηγήσει σε εργασιακή εξουθένωση των υπαλλήλων.

Κεντρικές και ιδρυματικές διοικητικές υπηρεσίες στελεχώνονται από συμβασιούχους οι οποίοι παρέχουν διοικητικό, διαχειριστικό και τεχνικό έργο επι σειρά ετών, η συντριπτική πλειοψηφία πάνω από δύο έτη, ενώ μεγάλος αριθμός ξεπερνά τα πέντε έτη προϋπηρεσίας φτάνοντας μέχρι και τα 15 έτη.

Οι ίδιοι συμβασιούχοι, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των τμημάτων στα οποία απασχολούνται,  εργάζονται χωρίς ίσα  δικαιώματα σε σύγκριση με τους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους και είναι καθημερινά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασης τους από άλλους συμβασιούχους ή και από εργολάβους.

Έχει ήδη γίνει σχετική παρέμβαση του Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Λαύριο καθώς και στις 20 Μαΐου, πανελλαδική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας, με κύριο αίτημα τη μετατροπή των συμβάσεων τους (τίνων) σε αορίστου χρόνου, μέσω νομοθετικής ρύθμισης.

Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των διοικητικών δομών και θα διασφαλίσουν από την πλευρά που τους αναλογεί   την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του πανεπιστημίου».