Δύο νέα μαθήματα που ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Mathesis.
Πρόκειται για τα μαθήματα « Έλληνες και Βάρβαροι 1: Επαφές, Συγκρούσεις, Ανταλλαγές», με διδάσκοντα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κώστα Βλασόπουλο και «Εισαγωγή στην Java», με διδάσκοντα το μέλος της σχεδιαστικής ομάδας του Apache-Netbeans, κ. Γιάννη Κωστάρα.
Έλληνες και Βάρβαροι
Οι επαφές ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς αποτελούν μία από τις σημαντικότερες όψεις της ιστορίας της αρχαιότητας. Είναι αδύνατον να κατανοήσουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του αν δεν μελετήσουμε τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες και τους άλλους λαούς της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής.
Το μάθημα «Έλληνες και Βάρβαροι 1: Επαφές, Συγκρούσεις, Ανταλλαγές» θα καλύψει τις αλληλεπιδράσεις που λάμβαναν χώρα σε τέσσερις παράλληλους αλλά και αλληλοσυνδεδεμένους κόσμους: τον κόσμο των δικτύων που μετέφεραν αγαθά, ανθρώπους, ιδέες και τεχνολογίες· τον κόσμο των αποικιών που εμφανίζονται κατά μήκος της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας· τον κόσμο των αυτοκρατοριών της Εγγύς Ανατολής· και τέλος τον πανελλήνιο κόσμο των εκατοντάδων ελληνικών κοινοτήτων και τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά του.
Θα μελετήσουμε πώς ο πόλεμος, η θρησκεία, το εμπόριο, τα ταξίδια, η εκμετάλλευση, η περιέργεια και η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής έφεραν σε επαφή ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς, προκάλεσαν έχθρες αλλά και φιλίες, δημιούργησαν νέες ταυτότητες και μορφές υλικού πολιτισμού και έδωσαν λαβή για νέα ερωτήματα και απαντήσεις στις αρχαίες κοινωνίες.
Στη διάρκεια του μαθήματος θα περιπλανηθούμε από τον Ατλαντικό μέχρι την Ινδία και από την Κριμαία μέχρι το Σουδάν, καλύπτοντας χρονικά μια ολόκληρη χιλιετία, από την αρχαϊκή εποχή μέχρι και το τέλος της ελληνιστικής εποχής. Θα εξετάσουμε πως οι τέσσερις παράλληλοι κόσμοι έθεσαν σε κίνηση διαδικασίες παγκοσμιοποίησης που εμφανίζονται ήδη στην αρχαιότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο θα εξετάσουμε τόσο το παράδοξο της υιοθέτησης πολλών όψεων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από άλλες κοινωνίες της αρχαίας Μεσογείου, όσο και τους ιδιόμορφους τρόπους με τους οποίους οι ξένοι πολιτισμοί επηρέασαν τον ελληνικό πολιτισμό με τη σειρά τους.
Το Mathesis προγραμματίζει σε Java
Η Java παραμένει η πιο δημοφιλής γλώσσα προγραμματισμού εδώ και 25 χρόνια. Προσανατολισμένη εξ’ αρχής προς τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) ώστε να δώσει «κίνηση και αλληλεπίδραση» στις στατικές ιστοσελίδες εκείνης της εποχής είναι μια αμιγώς αντικειμενοστραφής γλώσσα προγραμματισμού που καταφέρνει και παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για εφαρμογές επιφάνειας εργασίας όσο και για εφαρμογές ιστού ή έξυπνων συσκευών.
Αν θέλετε να μάθετε κι εσείς να γράφετε προγράμματα στη γλώσσα προγραμματισμού που «τρέχει» σε δισεκατομμύρια συσκευές στον κόσμο, τότε αυτό το μάθημα είναι για σας. Θα μάθετε τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, για τις τελευταίες εκδόσεις της γλώσσας, αλλά και τι να προσέξετε για να γράφετε σωστά και ασφαλή προγράμματα.
Το μάθημα «Εισαγωγή στην Java» είναι διάρκειας 5 εβδομάδων και δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση ή εμπειρία προγραμματισμού. Καλύπτει εισαγωγικά στοιχεία της γλώσσας Java, η οποία θεωρείται μία από τις καταλληλότερες για πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό.
Το μάθημα καλύπτει επίσης τις βασικές έννοιες του αντικειμενοστραφούς προγραμματισμού, τις δομές δεδομένων της γλώσσας, χρήση αρχείων και επικοινωνία με βάσεις δεδομένων, ενώ περιλαμβάνει πλήθος από παραδείγματα και ασκήσεις που λύνονται βήμα-βήμα.
Η παρακολούθησή του, περιλαμβάνει την εκπόνηση 2 εργασιών που παραδίδονται προς αξιολόγηση. Ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει το μάθημα αυτό θα είναι σε θέση να προγραμματίζει στη γλώσσα Java και να λύνει ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα, όπως η ανάκτηση/αποθήκευση πληροφορίας σε βάσεις δεδομένων και η δημιουργία απλών παιχνιδιών.
Για πληροφορίες
[email protected] / 2810-391048