εξ αποστάσεως διδασκαλία
Υπάρχει μία μειοψηφία που αδιαφορεί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Κάποιοι πεισματάρηδες, ρομαντικοί κατάφεραν να ξεπεράσουν τα τεχνικά προβλήματα και να κάνουν μάθημα και πάλι στους μαθητές τους, ακόμα και μέσω ενός, ψυχρού κατά τα άλλα, ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Υπάρχουν και άλλοι που λόγω απειρίας, ακόμα και ιδεολογίας, δεν κατάφεραν ή δε θέλησαν να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Είναι γεγονός, όμως, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πολύ περισσότερο στη Γ΄Λυκείου, έδωσαν το 100% του εαυτού τους, ξενύχτησαν, πέρασαν δυσκολίες, έβαλαν στοίχημα ότι θα τα καταφέρουν και το κέρδισαν.

Η εικόνα δικαιώνει τις προσπάθειές τους αλλά τους αδικούν συνάδελφοί τους που δεν έκαναν τον κόπο να αξιοποιήσουν το, χαμένο για άλλους αλλά για κάποιους κερδισμένο, χρόνο και να ανεβάσουν υλικό στις πλατφόρμες που πρότεινε το Υπουργείο Παιδείας.

Εκτιμάται ότι από τους 2.500 καθηγητές που είναι στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ του Ηρακλείου, μόλις οι 100 με 200 δεν έχουν πάρει το βάφτισμα του πυρός. Ο λόγος δεν είναι, όμως, πάντα, ότι δεν ήταν πρόθυμοι να το κάνουν. Απλώς, δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, δεν έχουν επιμορφωθεί για κάτι τέτοιο ή πολύ απλά δεν έχουν την υλικοτεχνική υποδομή στο σπίτι τους για να το υποστηρίξουν.

Αντίστοιχα προβλήματα, εξάλλου, υπάρχουν και σε μαθητές που κάποιες φορές μένουν χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και κρυφά, πατώντας τον κωδικό 6, πηγαίνουν σε σπίτια φίλων και συμμαθητών για να παρακολουθήσουν το μάθημα.

Υπάρχουν περιπτώσεις δασκάλων που εξέπληξαν ευχάριστα ακόμα και τους διευθυντές των σχολείων τους και ενώ δεν ήξεραν καν πώς μοιάζει ένα ποντίκι, τώρα, ενάμιση περίπου μήνα μετά, έχουν ανεβάσει τόσο υλικό που όλοι τρίβουν τα μάτια τους!

Ορισμένοι γονείς δηλώνουν πιεσμένοι γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο τόσο όγκο εργασιών που πρέπει να κάνουν τα παιδιά τους. Ακόμα και στις διακοπές του Πάσχα, όλες οι ημέρες ήταν γεμάτες Γλώσσα και Μαθηματικά.

Στα Νηπιαγωγεία έχουν δημιουργηθεί ομάδες γονιών στο facebook και το viber και η επικοινωνία γίνεται απρόσκοπτα.

Ένας τρόπος επαφής είναι ακόμα και τα blog που και προ κοροναϊού  είχαν στήσει ορισμένοι εκπαιδευτικοί. Ακόμα και όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν για τεχνικούς λόγους να χρησιμοποιήσουν τις προτεινόμενες πλατφόρμες, στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε γονείς και μαθητές.

Αναφορικά με τη σύγχρονη διδασκαλία, γίνεται περισσότερο στις μεγαλύτερες τάξεις, όσοι δάσκαλοι την επιχείρησαν, το έκαναν κυρίως για να κρατήσουν μία πιο ζεστή επαφή με τα παιδιά τους.

Υπάρχουν και καθηγητές που παραπονιούνται ότι έδωσαν ραντεβού με μαθητές για σύγχρονη διδασκαλία και τους… έστησαν. Μία και δυο, τελικά τα παράτησαν. Ακόμα, δάσκαλοι ανεβάζουν εργασίες, έχουν όλη την καλή διάθεση να τις διορθώσουν και, τελικά, δεν έχουν κανένα εισερχόμενο μήνυμα.

Ωστόσο, υπάρχει και η μειοψηφία που χαλάει λίγο την εικόνα. Σχολεία που έχουν ελάχιστους καθηγητές ενεργούς στις πλατφόρμες ή δασκάλους που δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον για την εξ αποστάσεως διδασκαλία ή ανέβασαν κάτι τις πρώτες ημέρες, για τα μάτια του κόσμου και μετά αδιαφόρησαν πλήρως. Έτσι, έμεινε στο χέρι των γονιών να αναπληρώσουν το κενό. Αυτό στις μικρές τάξεις γιατί στο Γυμνάσιο και ειδικά στο Λύκειο, το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο των φροντιστηρίων και των καθηγητών που κάνουν ιδιαίτερα.