Τα μαθήματα που «έκαψαν» τους υποψήφιους της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών φαίνεται ότι ρίχνουν τις βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα που ανήκουν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο αλλά και στο 3ο των Επιστημών Υγείας. Την ίδια στιγμή, αναμένουμε σταθερότητα σε σχέση με πέρυσι με πιθανή μικρή άνοδο στο 1ο των Ανθρωπιστικών Επιστημών ενώ εκτιμάται πως στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν οι βάσεις στα Τμήματα που ανήκουν στο 4ο πεδίο της Οικονομίας και της Πληροφορικής.
Οι κινήσεις αυτές αφορούν βέβαια την πλειονότητα των Τμημάτων και τα μεσαία και χαμηλά βαθμολογικά στρώματα, καθώς στις περιζήτητες σχολές της χώρας αναμένονται ελάχιστες διαφοροποιήσεις και ενδεχομένως μικρές πτώσεις σε σχέση με πέρυσι, επειδή εκεί ο ανταγωνισμός θα είναι και πάλι μεγάλος και οι θέσεις εισακτέων σχεδόν ίδιες με τις περσινές.
Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος έκανε τις πρώτες «στέρεες» εκτιμήσεις για τα ύψη στα οποία θα κινηθούν οι φετινές βάσεις
. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, κ. Γιάννης Βαφειαδάκης, με δεδομένα τα θέματα στις αντίστοιχες ομάδες προσανατολισμού, στο 1ο πεδίο, οι βάσεις «ίσως κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε κάποιες σχολές, σταθεροποιητικά σε κάποιες άλλες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από τη διόρθωση κάποιων μαθημάτων».
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πεδίο, αυτό των θετικών επιστημών, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, λόγω της δυσκολίας των θεμάτων στη Φυσική και, κυρίως, στη Χημεία, προβλέπει αισθητή μείωση στις βάσεις.
«Εδώ αναμένουμε σημαντική πτώση των βάσεων, πτώση που θα ξεκινάει από τις κορυφαίες σχολές του πεδίου και θα συνεχίζεται προς τα κάτω. Φέτος δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση όταν θα έχουμε και τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν έχουμε για τη Χημεία» τονίζει.
Αποκλιμάκωση των βάσεων «βλέπει» ο κ. Βαφειαδάκης και στο πεδίο που περιλαμβάνει τις πολυπόθητες Ιατρικές Σχολές. «Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά τις επιστήμες της Υγείας, παρόλο που εδώ η Βιολογία, που είναι και το μάθημα με τον μεγαλύτερο συντελεστή, δεν είχε σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με τα περυσινά θέματα. Η Χημεία θα δώσει και εδώ τον τόνο» τονίζει και προσθέτει «Διακινδυνεύοντας μια πρόβλεψη, θα σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 19.000 μορίων της Ιατρικής της Αθήνας, ενώ ανάλογη θα είναι και η πτώση στις υπόλοιπες Ιατρικές Σχολές».
Στο δε οικονομικό πεδίο και σε ό,τι αφορά τα θέματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι φέτος, ο κ. Βαφειδάκης εξηγεί πως στα Μαθηματικά τα θέματα «ήταν χειρότερα από το περασμένο έτος», ενώ περιγράφει πως «στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν επίσης ελαφρώς χειρότερα τα θέματα σε σχέση με πέρυσι».
Σχετικά με την Ανάπτυξη Εφαρμογών ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ σημειώνει ότι τα θέματα μπορεί να χαρακτηριστούν ακόμη και ευκολότερα από πέρυσι «Εδώ λοιπόν αναμένουμε επίσης μια πτώση των βάσεων η οποία είναι συνδυαστική, θα λάβει χώρα δηλαδή και λόγω των θεμάτων σε κάποια μαθήματα αλλά και λόγω της αύξησης των εισακτέων» αναφέρει.
Ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ εκτιμά πως «οι στρατιωτικές σχολές, όπως και Αστυνομικές Ακαδημίες, οι Πυροσβεστικές σχολές θα τραβήξουν την προσοχή πολλών παιδιών ειδικά από την περιφέρεια», αφού -όπως εξηγεί- «ένα παιδί από την Αθήνα ή και τη Θεσσαλονίκη έχει πολλές επιλογές στο μηχανογραφικό του- ενώ ένα παιδί από μια πόλη ή χωριό της περιφέρειας πρέπει υποχρεωτικά να σπουδάσει εκτός του σπιτιού του». Έτσι, οι παραπάνω επιλογές, για παράδειγμα μιας Στρατιωτικής Ακαδημίας είναι καθοριστικές, «όταν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και έτσι μια τέτοια επιλογή είναι μονόδρομος».