δικαστήρια

Τα τελευταία χρόνια οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν πάψει απλώς να είναι σύμμαχοι και να βαδίζουν πλάι- πλάι για το καλό των μαθητών αλλά συχνά βρίσκονται και αντίδικοι στο δικαστήριο!

Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για μία «βιομηχανία καταγγελιών» από πλευράς γονέων που οδηγούν δασκάλους και καθηγητές στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Μία συνήθης αιτία είναι ένα ατύχημα που σημειώθηκε στον χώρο του σχολείου με πρωταγωνιστές τα παιδιά.

Η διοίκηση της ΔΟΕ κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας πρόταση σχεδίου διάταξης νόμου προκειμένου να την εντάξει στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τις Δομές Εκπαίδευσης, με στόχο να μπει τέλος  στο φαινόμενο εκπαιδευτικοί να «σέρνονται» στα αστυνομικά τμήματα εν ώρα λειτουργίας  των σχολείων κατόπιν μηνύσεων γονέων και κηδεμόνων.

Ήδη η πρόταση προκαλεί αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι οι εκπαιδευτικοί επιδιώκουν να μένουν στο απυρόβλητο, ό,τι και αν συμβεί στους μαθητές τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης
του Γιώργου Μακράκη*

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες, κυρίως από πλευράς των γονέων, εναντίον των εκπαιδευτικών.

Όπως λέει, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει αμέλεια, όμως τις περισσότερες φορές φτάνουν χωρίς λόγο θέματα στα δικαστήρια που επηρεάζουν τη σχολική κοινότητα, την παιδαγωγική διαδικασία ενώ η κατάσταση προκαλεί μεγάλο άγχος στους εκπαιδευτικούς.

«Πρέπει να μπει ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας στα ζητήματα σχολικής καθημερινότητας, πολλές φορές γίνονται διάφορα περιστατικά και δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο δίκτυ προστασίας προς τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, όταν ενώ εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους, δύναται ένα τυχαίο γεγονός, όπως να κτυπήσει ένα παιδί στην αυλή, να προκαλέσει νομικές, ποινικές διαδικασίες» εξηγεί.

Ο κ. Μακράκης αναφέρει πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ τα φαινόμενα των καταγγελιών που ακολουθούν τη δικαστική οδό, «το σχολείο σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να είναι ένας χώρος, όπου θα λύνονται δικαστικές διαφορές» τονίζει.

Όπως λέει, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία καταδικαστική απόφαση εις βάρος εκπαιδευτικών.

Τι προτείνει η ΔΟΕ

Το σχέδιο διατάξεως αναφέρει:

«Σε Πλημμελήματα ή Πταίσματα, που φέρονται να έχουν τελεστεί κατά τον χρόνο άσκησης των διδακτικών και εργασιακών καθηκόντων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εξ αφορμής αυτής, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 409-413 και 417-427 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως κάθε φορά ισχύουν».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονται τα εξής:

«Η παρούσα διάταξη κρίνεται επιβεβλημένη, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και την ασφάλεια των μαθητών.

Αυτόφωρο

Ουσιαστικά η ΔΟΕ ζητά να μην εφαρμοστούν τα εξής:

  1. ΠΤΑΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΠ’ ΑΥΤΟΦΩΡΩ

Σε περίπτωση αυτόφωρου πταίσματος επιτρέπεται η σύλληψη του δράστη από κάθε αστυνομικό όργανο που έσπευσε ή από ανακριτικό υπάλληλο μόνο για τη βεβαίωση της ταυτότητας του αυτουργού ή την άμεση εισαγωγή του σε δίκη, όποτε αυτή είναι δυνατή, σύμφωνα με τις διατάξεις που ακολουθούν.

  1. ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αν ο πταισματοδίκης κρίνει ότι το πταίσμα δεν έχει καταληφθεί επ’ αυτοφώρω ή αν οι αποδείξεις που προσκομίζονται δεν είναι επαρκείς, παραπέμπει την υπόθεση στην κοινή πταισματική διαδικασία και αφήνει ελεύθερον εκείνον που έχει συλληφθεί. Ως προς τα υπόλοιπα τηρούνται οι κανόνες της κύριας διαδικασίας στο ακροατήριο.

Όπως επισημαίνει η ΔΟΕ προς τον υπουργό Παιδείας:

Α. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες και έχουν δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία τους είναι οι διενέξεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών (π.χ. θέματα εισόδου γονέων στο σχολείο, βαθμολογίας μαθητών κλπ.).

Β. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις, την απομάκρυνση  των εκπαιδευτικών  από το χώρο του σχολείου σε ώρα λειτουργίας του για να βρεθούν, αναγκαστικά, σε χώρους αστυνομικών τμημάτων για την κάθε είδους διαχείριση τέτοιων δυσάρεστων περιστατικών».