Πρωταγωνιστές σε ταινία με τρομοκράτες έγιναν τις τελευταίες μέρες οι διοικήσεις ΑΕΙ της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο… δράστης ήταν ένας φάκελος που εστάλη στα Ιδρύματα με αποστολέα από την Ινδία και περιεχόμενο λευκή σκόνη και έγγραφα στα αραβικά.
Συναγερμός
Την περασμένη Τετάρτη έφτασε ένας ύποπτος φάκελος στην πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης και αρχικά οι Aρχές δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Το φάκελο παρέλαβε ο πρύτανης του Ιδρύματος, κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος. Ήταν ένας ενισχυμένος φάκελος με πλαστικό στο εσωτερικό του που έφερε και γραμματόσημα.
Υπήρχαν κάποια φυλλάδια στα αραβική γλώσσα ενώ ήταν σκισμένος. Οι Aρχές του Ιδρύματος αναφέρουν πως κανείς από όσους ήρθαν σε επαφή με το φάκελο δεν εμφάνισε κάποια συμπτώματα αδιαθεσίας. Μάλιστα, μονάχα όταν έγιναν γνωστά χθες τα ανάλογα κρούσματα στα άλλα ΑΕΙ, ειδοποιήθηκε η Aστυνομία. Τότε στήθηκε για προληπτικούς λόγους μία επιχείρηση στο αστυνομικό Μέγαρο Χανίων.
Ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από το Ηράκλειο βρέθηκε στο σημείο, προκειμένου να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που ορίζει το πρωτόκολλο σε περίπτωση ραδιοβιοχημικής απειλής. Ελέγχθηκαν οι χώροι του Μεγάρου, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος σε όλους. Παράλληλα, στήθηκε ειδική σκηνή πλύσης για τους εξερχόμενους από το Μέγαρο.
Συνεχή κρούσματα
Ανάλογοι φάκελοι εστάλησαν σε Λέσβο, Κέρκυρα, Βόλο, Αργοστόλι, Άρτα, Κοζάνη, Σπάρτη, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και πρώην σχολή ΣΕΛΕΤΕ στο Μαρούσι.
Ειδικότερα, φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» εντοπίστηκε λίγο μετά τις 11.00 χθες το πρωί στο ταχυδρομείο Κέρκυρας. Η περιοχή είχε αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
Όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, μεταφέρονταν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Επίσης, φάκελοι με ύποπτη σκόνη εστάλησαν στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, το Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.
Επίσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Βόλου επικοινώνησε με την Αστυνομία και ενημέρωσε ότι έχει σταλεί κι εκεί ένας φάκελος από Ινδία.
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο φάκελος παρελήφθη κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με τις αρχές του Ιδρύματος να έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.
Επιπλέον, ένας ακόμη φάκελος βρέθηκε στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”, ο οποίος είχε αποδέκτη έναν καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Δωδέκατος ύποπτος φάκελος εντοπίστηκε, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στη Σπάρτη.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη εντοπίστηκε φάκελος με ύποπτη σκόνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Ο φάκελος φέρεται να εστάλη στη Μυτιλήνη από την Ινδία με το ταχυδρομείο, είχε αποδέκτη σε αγγλική γλώσσα την πρύτανη του Πανεπιστημίου και όταν ανοίχτηκε από εργαζομένους στο γραφείο της, καθώς η ίδια απουσίαζε, διαπιστώθηκε ότι απελευθερώθηκε μια σκόνη.