Πηγή έμπνευσης για τους μικρούς μαθητές μπορούν να αποτελέσουν προσωπικότητες, όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Σειρά εκδηλώσεων σε σχολεία και του Ηρακλείου οργανώνει το Δίκτυο Σχολείων για τη μη-βία, πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Χωρίς Βία».
Στο πλαίσιο της «Διεθνούς Ημέρας της μη-βίας», διοργανώνει την Τρίτη 2 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Ανδρόγεω παρουσίαση με θέμα “Η παιδαγωγική της πρόθεσης, ανοίγοντας το δρόμο της νέας εποχής στην εκπαίδευση”.
Κεντρική εισηγήτρια θα είναι η Andrea Novotny, ιδρυτικό μέλος και συντονίστρια Λατινικής Αμερικής του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Παιδαγωγικού Ρεύματος (CO.PE.HU) στην πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα.
Η Andrea Novotny θα παρουσιάσει μια μικρή σύνοψη των υπάρχοντων παιδαγωγικών, τον τρόπο λειτουργίας της ανθρώπινης συνείδησης, τα πέντε κλειδιά της μάθησης κατά την ανθρωπιστική εκπαίδευση καθώς και τα διαφορετικά στάδια μάθησης.
Τέλος, θα παρουσιαστούν παραδείγματα καλών πρακτικών κυρίως από Αργεντινή, Χιλή και Εκουαδόρ.Η επίσκεψη της Andrea Novotny στην Ελλάδα αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα για το «Δίκτυο σχολείων για τη μη-βία».
Είναι η συνέχεια των ανθρωπιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων («Προσωπικότητες και Αγώνες της μη-βίας», «Πως θα γίνει ο κόσμος μας ΑΝ», «Πλούτος της διαφορετικότητας». «project σολωμός») με τα οποία δουλέψανε δεκάδες σχολεία από και περισσότερα από 5000 παιδιά.
Η ανθρωπιστική εκπαίδευση είναι η προετοιμασία για τη νέα εποχή. «Στο όραμά μας, η μάθηση αναγνωρίζει διαφορετικά επίπεδα πρόθεσης.
Από την απλή καταγραφή του τι γίνεται αντιληπτό από τις αισθήσεις, από την καταγραφή των φαινομένων, εξωτερικών ή εσωτερικών και στη συνέχεια, τη μάθηση με τη μίμηση, τη μάθηση μέσα από την πράξη, τη μάθηση με το παιχνίδι, τη μάθηση μέσα από τη διδασκαλία, τη μάθηση μέσω ανταλλαγής (απόψεων πάνω σε εμπειρίες), τη μάθηση μέσω της έρευνας, τη μάθηση μέσω έμπνευσης, μέχρι να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο της μάθησης χωρίς περιορισμό, ως τρόπο ύπαρξης που συνδέεται με το υπερβατικό νόημα της ζωής», αναφέρουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.
Ο υπεύθυνος για το «Δίκτυο σχολείων για τη μη – βία» του Ηρακλείου, κ. Κώστας Κλώκας, αναφέρει στην «Π» ότι από το Ηράκλειο συμμετέχουν στις δράσεις 27 σχολεία, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος είναι να μάθουν τα παιδιά την ανάγκη να διεκδικούν τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα.
Το δίκτυο στην Ελλάδα εμπνεύστηκε από αντίστοιχες δράσεις που γίνονται σε Καναδά, Ισπανία και Ιταλία και ακολούθησε αλληλεπίδραση όλων των χωρών. Τον περασμένο Μάιο οργανώθηκε ένα φόρουμ στην Ισπανία, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας.
Μεταξύ άλλων, τα παιδιά μαθαίνουν για τη ζωή και το έργο προσωπικοτήτων, όπως ο Γκάντι, συζητούν για θέματα, όπως την κατάργηση της θανατικής ποινής και τη σεξουαλικότητα.