Στην εξορία βάζει τον... Φρίξο το Υπουργείο Παιδείας
Στην εξορία βάζει τον... Φρίξο το Υπουργείο Παιδείας

Εκτός συνόρων διακρίθηκε και εντός των ασφυκτικά, όπως αποδεικνύεται, στενών ορίων της χώρας μας, το πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», το οποίο συνέγραψε επιστημονική ομάδα από το Ρέθυμνο, αποσύρθηκε για να επανεξεταστεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε για πρώτη φορά από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής το 2015 και παίρνει έγκριση κάθε χρόνο, όπως έγινε και στην αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Όπως είναι γνωστό, η ομάδα των εκπαιδευτικών που το δημιούργησαν έχει βραβευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας με το βραβείο “Αριστείας και Καινοτομίας Εκπαιδευτικού Προγράμματος Σεξουαλικής Αγωγής, 2019”.

Από τη βράβευση της ομάδας με τον... Φρίξο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας
Από τη βράβευση της ομάδας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Σεξουαλικής Υγείας

Αντιδράσεις, όμως, είχαν υπάρξει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από μεμονωμένους γονείς, που μάλιστα είχαν μηνύσει τους εκπαιδευτικούς, ενώ κόλποι της Εκκλησίας είχαν εκφράσει αρνητικές απόψεις για το αντικείμενο του προγράμματος.

Η κ. Μαργαρίτα Γερούκη, μέλος της ομάδας των εκπαιδευτικών αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ένα πρόγραμμα αποδεδειγμένης ποιότητας, που εγκρίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την επιστημονική ομάδα του ΙΕΠ, όπως εγκρίθηκε και φέτος, και έχει πραγματοποιηθεί σε εκατοντάδες σχολικές μονάδες στη χώρα, θεωρήθηκε, πιθανότατα από κάποιο “ζηλωτή” σε ένα γραφείο του Υπουργείου Παιδείας, ακατάλληλο.

Δεν έχω εικόνα αν γνωρίζει η υπουργός αυτή την πληροφορία. Η ίδια πάντως στο Twitter δίνει συγχαρητήρια για κάθε αναγνώριση και διάκριση Ελλήνων και Ελληνίδων μαθητών ή εκπαιδευτικών. Για τη δική μας παγκόσμια διάκριση δεν ανέφερε δημόσια τίποτε. Προσωπικά θεωρώ ότι μας το χρωστάει. Τόσο στη συγγραφική ομάδα των εκπαιδευτικών όσο και στον Δήμο Ρεθύμνης, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του οποίου το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε».

Η κ. Δέσποινα Μαυράκη αναφέρει: «Γιατί ζητάνε την επαναξιολόγηση ενός προγράμματος που εγκρίθηκε τρεις μήνες πριν και το οποίο παίρνει έγκριση κάθε χρόνο από το 2015; Σημαίνει κάτι ότι άλλαξε το Δ.Σ. στο ΙΕΠ; Μπορεί να ακυρώσει απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ.; Και τι να επαναξιολογήσει ακριβώς; Το παγκοσμίως βραβευμένο πρόγραμμα που υλοποιείται σε σχολεία όλης της χώρας τόσα χρόνια; Και κάτι άλλο σημαντικό: Αναρωτιούνται οι άνθρωποι του Υπουργείου σε τι ψυχολογία είναι τα παιδάκια που έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα; Πού είναι ο Φρίξος ρωτάνε; Άφαντος!».