εκπαιδευτικός

Μία βαθιά πληγή για την εκπαίδευση αποτελούσε εδώ και δέκα χρόνια το «πάγωμα» των διορισμών. Όλο αυτό το διάστημα, τα οργανικά κενά στα σχολεία συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να μιλάμε για εκατοντάδες ελλείψεις σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές.

Όπως είναι γνωστό, η προκήρυξη για την ειδική αγωγή «τρέχει» ενώ σε δεύτερο χρόνο θα βγει στον «αέρα» και για τη γενική. Η αγωνία όσων έχουν περάσει χρόνια, ακόμα και δεκαετίες στα θρανία ως αναπληρωτές χτυπάει «κόκκινο» ενώ η ευχή όλων είναι να υπάρξει κάποιος Σεπτέμβριος που όλοι οι εκπαιδευτικοί θα είναι στις θέσεις τους.

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συνταξιοδοτήσεις των εκπαιδευτικών. Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, 17 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί αναμένεται να αποχωρήσουν από την υπηρεσία ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου υπέβαλαν αίτηση 34 καθηγητές.

Η «Π» παρουσιάζει τα οργανικά κενά που υπάρχουν στο Ηράκλειο, τις ανάγκες, δηλαδή που έχουν τα σχολεία μας εν όψει των διορισμών. Δεν πρόκειται για ελλείψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εκπαιδευτικούς, αλλά για το τι, στην ουσία, ζητάει το Ηράκλειο να λάβει ως κομμάτι της πίτας στους επικείμενους διορισμούς.

Εκατοντάδες οργανικά κενά

Ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, κ. Θεόφιλος Λαμπρογιαννάκης, αναφέρει στην «Π» πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινάει μία διαδικασία διορισμών στην εκπαίδευση, κάτι που είχε «παγώσει» τα τελευταία δέκα χρόνια. Εκτιμάται πως ως το 2021, θα είναι στις θέσεις τους όλοι οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί, ειδικής και γενικής αγωγής. Η εκπαιδευτική κοινότητα ζητά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν πως ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, οι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα προχωρήσουν κανονικά.

Όσον αφορά στα οργανικά κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σχολεία του Ηρακλείου, συνολικά στην ειδική αγωγή οι ελλείψεις αγγίζουν τις 70, σε δασκάλους και νηπιαγωγούς. Ο κ. Λαμπρογιαννάκης σημειώνει πως υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή που εργάζονται με αυτό το καθεστώς εδώ και 17 χρόνια.

Τα οργανικά κενά στην γενική αγωγή σε δασκάλους είναι 250 και σε νηπιαγωγούς 120 με 130.

Συνολικά, δηλαδή, το Ηράκλειο χρειάζεται περίπου 500 εκπαιδευτικούς μόνο για την πρωτοβάθμια.

Ο αιρετός στο ΠΥΣΔΕ Ηρακλείου, κ. Μανώλης Πιταροκοίλης, εξηγεί πως «οι μόνιμοι διορισμοί που προβλέπονται από την προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας, αφορούν μόνο ειδική αγωγή για 4500 καθηγητές ειδικής αγωγής, δασκάλους ειδικής αγωγής για σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και όχι τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη. Αφορούν επίσης μόνιμους διορισμούς Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (σχολικοί νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κ.λπ.) και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Εν όψει, λοιπόν, των διορισμών στην ειδική αγωγή, έχουμε την εξής εικόνα στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου.

Τα οργανικά κενά σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, δηλαδή το Ειδικό Γυμνάσιο, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο, ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου και ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου είναι συνολικά 32 για τα οποία προβλέπεται  να γίνουν κάποιοι  διορισμοί με βάση την προκήρυξη του Υπουργείου.

Αναλυτικά, η πρόβλεψη αφορά σε οχτώ φιλολόγους, πέντε μαθηματικούς, τρεις οικονομίας, τρεις γεωπόνους, τρεις φυτικής παραγωγής, δύο Αγγλικών, δύο σχεδιασμού και παραγωγής ΠΕ89.02  και από έναν θεολόγο, κοινωνικών επιστημών, κοινωνικής εργασίας, μουσικής, διατροφής, καλλιτεχνικών σπουδών ΠΕ89.01.

Υπάρχουν, επίσης, περίπου 15 κενά Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και 30 κενά Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (σχολικοί νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι,  κοινωνικοί λειτουργοί, κ.λπ.) για τα οποία επίσης προβλέπονται κάποιοι μόνιμοι διορισμοί.

«Όμως, στα παραπάνω οργανικά κενά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κενά ειδικής αγωγής που αφορούν τα Τμήματα Ένταξης και την Παράλληλη Στήριξη, σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου που αφορούν και  τη συντριπτική πλειοψηφία των κενών της ειδικής αγωγής  με βάση τους αναπληρωτές που προσλήφθηκαν τη φετινή σχολική χρονιά στις αντίστοιχες δομές στο Ηράκλειο,  για τα οποία δεν προβλέπονται προσλήψεις», σημειώνει ο κ. Πιταροκοίλης.

Πρόκειται για 95 κενά, 47 σε εξατομικευμένη- τμήματα ένταξης και 48 σε εξειδικευμένη- παράλληλη στήριξη. Αναλυτικά, υπάρχουν 52 κενά φιλολόγων (25 εξατομικευμένη και 27 εξειδικευμένη), 21 μαθηματικών (10 και 11), εννέα φυσικών (πέντε και τέσσερα), πέντε χημικών (τρία και δύο), πέντε βιολόγων (τρία και δύο) και τρία γεωλόγων (ένα και δύο).

Ο κ. Πιταροκοίλης εξηγεί πως τα οργανικά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό της ειδικής αγωγής που προβλέπονται μόνιμοι διορισμοί για όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 1079 με βάση τα στοιχεία των αιρετών του ΚΥΣΔΕ.

Τα κενά έχουν ως εξής, 164 φιλολόγων, 123 μαθηματικών, 79 γεωπόνων, 77 οικονομίας, 72 πληροφορικής, 70 φυτικής παραγωγής, 65 καλλιτεχνικών σπουδών, 60 διατροφής, 58 κοινωνικών επιστημών, 53 μουσικής επιστήμης, 29 φυτικής παραγωγής, 28 καλλιτεχνικών σπουδών ΠΕ 89.01, 26 φυσικών, 26 φυσικού περιβάλλοντος, 25 σχεδιασμού και παραγωγής ΠΕ 89.02, 20 Αγγλικής, 18 μηχανολόγων, 16 κοινωνικής εργασίας, έντεκα ηλεκτρολόγων, έντεκα θεολόγων, έντεκα ζωικής παραγωγής, επτά χημικών, έξι βιολόγων, δύο πολιτικών μηχανικών αρχιτεκτόνων και ένα ηλεκτρονικών.

«Ο λόγος που δόθηκε προτεραιότητα σε μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή και όχι στην γενική αγωγή είναι ότι το ποσοστό σε μόνιμο προσωπικό στην ειδική αγωγή είναι πάρα πολύ μικρό», τονίζει ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου.

Σημειώνει, ακόμα, ότι μετά τις μεταθέσεις, τους 38, από τους οποίους μόνο 33 ήταν φιλολόγων, διορισμούς με τις δικαστικές αποφάσεις και τις 34 συνταξιοδοτήσεις (πέντε φιλολόγων, τεσσάρων μαθηματικών, πέντε φυσικών, τριών Αγγλικών, τριών φυσικής αγωγής, τεσσάρων οικονομίας και δύο μηχανολόγων) τα οργανικά κενά γενικής αγωγής διαμορφώνονται στα 100 χωρίς τα κενά του  Μουσικού και  του Καλλιτεχνικού σχολείου.

Ενδεικτικά τα κενά έχουν ως εξής, 5 φιλολόγων, 24 μαθηματικών, 19 βιολόγων, οχτώ χημικών, πέντε φυσικών, έξι καλλιτεχνικών, πέντε νοσηλευτικής, δύο μηχανολόγων, δύο αισθητικής και ενός ιατρού.

Τη φετινή χρονιά διορίστηκαν περίπου 300 αναπληρωτές γενικής παιδείας συμπεριλαμβανομένου της ενισχυτικής, μιας νέας αρχής στα ΕΠΑΛ και των τάξεων υποδοχής.

«Όσον αφορά τα λειτουργικά κενά για αναπληρωτές της γενικής αγωγής για την επόμενη χρονιά εκτιμώ ότι αυτά θα διαμορφωθούν γύρω στα  280 λόγω διορισμού των φιλολόγων. Είναι αυτονόητο ότι αν δεν προχωρήσει το Υπουργείο σε μόνιμους διορισμούς γενικής αγωγής θα υπάρχουν και την επόμενη χρονιά σοβαρά προβλήματα στελέχωσης των σχολείων κυρίως της επαρχίας», καταλήγει ο κ. Πιταροκοίλης.