Ο κ. Αντώνης Τσακαλάκης, ιδιοκτήτης του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Βασσάλου-Τσακαλάκη.
Ο κ. Αντώνης Τσακαλάκης, ιδιοκτήτης του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Βασσάλου-Τσακαλάκη.

Η εικονική πραγματικότητα «διεισδύει» και στη διδασκαλία! Γεγονός είναι ότι τα νέα τεχνολογικά μέσα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η νέα τεχνολογική απεικόνιση προκαλεί το ενδιαφέρον τόσο σε μαθητές, όσο και σε καθηγητές.

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Βασσάλου-Τσακαλάκη, εδώ και ένα χρόνο έχει ενσωματώσει στη διδασκαλία του την εικονική πραγματικότητα, υποστηρίζοντας πως  οι μαθητές «εμβαθύνουν» σε μια πληροφορία, με πιο άμεσο τρόπο από τον παραδοσιακό τρόπο μάθησης. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Τσακαλάκη, ιδιοκτήτη του Κέντρου, η εικονική πραγματικότητα συνεισφέρει στην παιδαγωγική διαδικασία, καθώς γεφυρώνει την παιδαγωγική με την τεχνολογία.

Η άρρηκτη σχέση του τεχνολογικού αυτού επιτεύγματος με τους διαφορετικούς τύπους μάθησης (multiples Intelligences ) ιδιαίτερα σε  ακουστικούς, οπτικούς και κιναισθητικούς, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες να συνεργάζονται σε μια εικονική αίθουσα χωρίς τον περιορισμό της χρονικής και γεωγραφικής εγγύτητας.  Το λογισμικό που χρησιμοποιείται είναι η εφαρμογή που ονομάζεται google expeditions.

Σε αυτό το λογισμικό τα παιδιά μπορούν να επισκεφθούν οποιοδήποτε μνημείο ανά τον κόσμο τόσο στη σύγχρονη όσο και σε παλαιότερες εποχές, με απώτερο σκοπό την εκμάθηση μέσω της εξερεύνησης.

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Τσακαλάκης, αυτή η μέθοδος συμβάλλει στη βιωματική απόκτηση γνώσεων και στην ενίσχυση των εμπειριών των μαθητών, προκαλώντας έτσι το ενδιαφέρον τους και καλλιεργώντας τη φαντασία τους. «Η αντίδραση των παιδιών όταν χρησιμοποιούν αυτό το μέσο, είναι να κάνουν το επιφώνημα ουάου!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη διεκπεραίωση ενός μαθήματος εικονικής πραγματικότητας είναι τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας των μαθητών και ένα τάμπλετ  που χρησιμοποιεί ο καθηγητής, ώστε να καθοδηγεί και να υποδεικνύει στους μαθητές-χρήστες την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν για να εξερευνήσουν το περιβάλλον της πλοήγησης.

Η αφομοίωση των πληροφοριακών στοιχείων μέσα από την πλοήγηση και την αλληλεπίδραση με το εικονικό περιβάλλον βοηθάει ατομικά τον μαθητή να κατανοήσει τα διάφορα διδακτικά αντικείμενα.  «Σε ένα μάθημα είχαμε επισκεφθεί την Ακρόπολη του Περικλή για να δουν τα παιδία όπως ήταν τον 5ο, σε ένα άλλο είχαμε ταξιδέψει στο Έβερεστ, οπότε εμπειρικά και με έναν τρόπο που τους κεντρίζει το ενδιαφέρον κατανοούν καλύτερα την πληροφορία σε ένα περιβάλλον δίχως το άγχος της λανθασμένης επιλογής. Αισθάνονται πιο άνετα, πιο ευφάνταστα πιο χαρούμενα » δηλώνει ο κ. Τσακαλάκης, συμπληρώνοντας ότι με αυτή τη μέθοδο υπάρχει πλήρης αλληλεπίδραση πάνω στο περιεχόμενο του μαθήματος μεταξύ μαθητή και καθηγητή.

Όλοι οι μαθητές είναι εκατό τοις εκατό απορροφημένοι συγκριτικά με την παραδοσιακή διδασκαλία ή  με άλλους τύπους εφαρμογών της πληροφορικής όπως υπολογιστές ή τάμπλετ. «Δεν στηρίζουμε τη διδασκαλία στην εικονική πραγματικότητα, είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της ήδη διδαχθείσας ύλης. Στο μέλλον θα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας του κέντρου μας».

Είναι, ακόμα, πολύ νωρίς να αξιολογήσει κανείς εμπεριστατωμένα τα αποτελέσματα που προκύπτουν στην εκπαίδευση, το μόνο που βέβαιο είναι ότι η πληροφορία μεταδίδεται με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.