Χορός, θέατρο και πιάνο διδάσκονται μέσω τηλεκπαίδευσης; Μετά δυσκολίας! Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Μουσικού και Καλλιτεχνικού σχολείων Ηρακλείου προσπαθούν να κάνουν ψηφιακό μάθημα σε αντικείμενο που είναι πρακτικά αδύνατο. Όμως, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η επαφή με το σχολείο.
Ο διευθυντής του Μουσικού σχολείου Ηρακλείου, κ. Κώστας Βαρβεράκης, αναφέρει στην «Π» πως οι καθηγητές κάνουν ό,τι μπορούν για να γίνει με αξιοπρέπεια το μάθημα. Χρησιμοποιούν την πλατφόρμα webex και όποια άλλα εργαλεία προσφέρονται για να είναι κοντά στους μαθητές.
Η καθηγήτρια πιάνου τοποθετεί ψηλά την κάμερα ώστε τα παιδιά να παρακολουθούν τα δάκτυλά της την ώρα που παίζει.
«Εμείς προσπαθούμε, όμως, αν συνεχίσει η τηλεκπαίδευση και τα σχολεία δεν ανοίξουν, σίγουρα θα υπάρχουν πολλά κενά. Τόσο τα μαθήματα μουσικής όσο και τα γενικής παιδείας δεν γίνονται όπως πρέπει. Η ύλη καλύπτεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 20% και 30%, συνεπώς υπάρχουν ελλείψεις», αναφέρει ο κ. Βαρβεράκης.
Τονίζει επίσης πως ενώ πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα, το σχολείο έχει ακόμα κενά στα μουσικά όργανα. Δεν διδάσκονται ταμπουράς, λύρα, ευρωπαϊκά και παραδοσιακά κρουστά. Όσο αφορά στις ειδικότητες της γενικής παιδείας, δεν υπάρχουν κενά σε καθηγητές. Πέρσι, τα κενά είχαν καλυφθεί τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, φέτος, λογικά θα έρθουν στο σχολείο καθηγητές μετά από τις γιορτές.
Μέγιστο πρόβλημα χαρακτηρίζει την τηλεκπαίδευση η διευθύντρια του Καλλιτεχνικού σχολείου Ηρακλείου, κ. Μαρία Καλουδιώτη. Δυσκολίες δεν υπάρχουν μονάχα στα καλλιτεχνικά μαθήματα αλλά και σε εκείνα της γυμναστικής και της τεχνολογίας.
Η κ. Καλουδιώτη θεωρεί πως πρέπει να παραταθεί το τετράμηνο και η ύλη να προσαρμοστεί αναλόγως. Οι καθηγητές του θεάτρου και των εικαστικών αναγκάζονται να μένουν στη θεωρία γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν στο πρακτικό κομμάτι μέσω υπολογιστή. «Οι καθηγητές είναι στα πρόθυρα να ξεσπάσουν σε κλάματα», λέει χαρακτηριστικά η κ. Καλουδιώτη. Αυτή τη στιγμή, το σχολείο έχει ακόμα κενά στο χορό και τον κινηματογράφο.
Προκύπτει και το ερώτημα πώς θα γίνει η βαθμολόγηση των μαθητών. Το σχολείο έχει ζητήσει από το 15μελές συμβούλιο των μαθητών να διερευνήσει ποιοι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω κινητού ή δεν έχουν καθόλου εξοπλισμό και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η κ. Καλουδιώτη αναρωτιέται πώς θα αξιολογηθούν αυτά τα παιδιά.
Θεωρεί πως το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε καθόλου υπόψη του αυτό το ζήτημα, όπως δεν είχε μεριμνήσει και για τα μέτρα ασφαλείας όταν τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Υπάρχουν μαθήματα, στα οποία συμμετέχουν οι μαθητές όλων των τμημάτων μίας τάξης σε ακατάλληλες και μικρές αίθουσες με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την έξαρση του ιού.