Ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης & η κ. Όλγα Φούντα
Ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης & η κ. Όλγα Φούντα

Αρκετά δυσκόλεψαν τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων τα θέματα των Μαθηματικών, στα οποία και διαγωνίστηκαν το Σάββατο.

Οι περίπου 20.000 μαθητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσκολότερα θέματα εξετάσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ φάνηκε μια γενικότερη στάση και προσέγγιση του Υπουργείου για αναβάθμιση των Επαγγελματικών Λυκείων.

Όπως εκτιμάται από τους καθηγητές, λίγοι είναι οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που θα έχουν την ευκαιρία να συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία στο συγκεκριμένο μάθημα, αφού στο σύνολό τους τα θέματα επιλέχθηκαν από ενότητες που καθ’ όλη τη διάρκεια της χρόνιας χαρακτηρίζονταν «δύσκολες».

Παρ’ όλα αυτά, τα θέματα αν και ήταν υψηλών απαιτήσεων, δεδομένων των θεμάτων που γενικά επιλέγονται για τα ΕΠΑΛ, δεν ήταν μη αναμενόμενα και δεν έκρυβαν παγίδες.

«Τα θέματα ήταν αναμενόμενα, απευθύνονταν σε σωστά προετοιμασμένους υποψήφιους και κάλυπταν ικανοποιητικό μέρος της ύλης» αναφέρει σχολιάζοντας τα θέματα στην «Π» ο διευθυντής του εκπαιδευτικού Οργανισμού «Ορίζοντες», Γιώργος Μανδαλάκης.

«Σε σύγκριση με τα θέματα της προηγούμενης χρονιάς, χαρακτηρίζονται από υψηλότερο βαθμό δυσκολίας» διευκρινίζει και προσθέτει:

«Αρνητικά σχολιάζουμε ότι στα θέματα Γ και Δ, υπήρχαν μόνο τρία ερωτήματα στο καθένα και ως εκ τούτου είχαν υψηλή βαθμολογία, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο κίνδυνος οι υποψήφιοι να χάσουν πολλά μόρια αν δεν απαντούσαν σε κάποιο από αυτά. Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές καλή συνέχεια».

Κλιμακούμενης δυσκολίας, αρκετά απαιτητικά και δύσκολα ως προς την ανάπτυξή τους για έναν μέσο μαθητή, χαρακτηρίζει τα θέματα των Μαθηματικών ΕΠΑΛ η μαθηματικός του Κέντρου εκπαίδευσης «Γνώση και Σοφία», Όλγα Φούντα.

«Τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, αρκετά απαιτητικά και μπορούσαν να αναπτυχθούν επαρκώς μόνο από άρτια προετοιμασμένους μαθητές» αναφέρει χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Για πρώτη φορά επιλέχθηκαν στο σύνολό τους τα δύσκολα κομμάτια της ύλης. Ήταν θέματα που απευθύνονταν ειδικά σε μαθητές που ήταν πιστοί συνοδοιπόροι των καθηγητών τους όλη τη χρονιά. Ειδικότερα το θέμα Α ήταν θέμα που απαιτούσε καλή γνώση όλης της θεωρίας, η άσκηση στατιστικής στο θέμα Β απαιτούσε μεγάλη εμπειρία και κριτική σκέψη, ιδιαίτερα στο υποερώτημα Β4. Η άσκηση στο θέμα Γ ήταν αρκετά απαιτητική, ενώ η άσκηση στο θέμα Δ ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας».

Καταληκτικά η κ. Φούντα παρατηρεί, ότι ως γενικότερα αναπτυσσόμενη στρατηγική, «το Υπουργείο Παιδείας στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει τα ΕΠΑΛ έχει ανεβάσει ήδη αρκετά τον πήχη».

Η κ. Φούντα τονίζει πως είναι πλέον «επιτακτική η ανάγκη για να πετύχουν οι μαθητές τους στόχους τους, η σωστή καθοδήγηση, η σοβαρή και μεθοδική επεξεργασία της ύλης και η καλλιέργεια της κριτικής σκέψεις από μικρότερες τάξεις».