Εισιτήριο για τη δωρεάν εκπαίδευση δεκάδων μαθητών στην εκμάθηση ξένων γλωσσών δίνει η Λότζια σε οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα φοίτησης σε ιδιωτικά φροντιστήρια. Ο Δήμος Ηρακλείου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO Νομού Ηρακλείου εγκαινιάζουν μια σημαντική συνεργασία, που έχει στόχο στα δύσκολα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης να στηριχθούν οι οικονομικά αδύναμες οικογένειες και τα παιδιά τους να μην βρεθούν σε κατάσταση αποκλεισμού από την εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Σε προτεραιότητα τίθενται τα παιδιά των οικογενειών που είναι δικαιούχες του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι οικογένειες αυτές που είναι ήδη καταγεγραμμένες από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου θα πάρουν ένα ειδικό παραπεμπτικό το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο φροντιστήριο της περιοχής τους.
Παράλληλα το πρόγραμμα διευρύνεται και σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο, προκειμένου να ενταχθούν περισσότερα άτομα, τα οποία θα πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα θα προκριθούν οικογένειες που έχουν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, είναι μονογονεϊκές ή έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στη βάση αυτή όλοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στις κοινωνικές υπηρεσίες των Κέντρων Κοινοτικής Φροντίδας – Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΕΚΟΙΦ/ΑΠΗ) της περιοχής τους και στο Κέντρο Κοινότητας της Δ/νσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου. (Τηλ. για πληροφορίες 2813 409112 Γραμματεία Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής).
Η συμφωνία αυτή σφραγίστηκε χθες μετά από συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον πρόεδρο του Συλλόγου PALSO Γιώργο Χατζηδάκη, παρουσία και της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Μ. Καναβάκη, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, σε δήλωσή του ο δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO Νομού Ηρακλείου για την αρωγή του. Όπως είπε, «το πρόγραμμα που θα υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τον Σύλλογο προσφέρει στα παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες την ευκαιρία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας, ένα εφόδιο ιδιαίτερα σημαντικό και απαραίτητο για τους σημερινούς νέους.
Η προσπάθεια ουσιαστικής στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι διαρκής και για αυτό η παροχή δωρεάν μαθημάτων ξένων γλωσσών έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από άλλες υποστηρικτικές ενέργειες για παιδιά, μαθητές, φοιτητές, νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους , που είτε υλοποιεί, είτε έχει δρομολογήσει η δημοτική Αρχή».
Αρχίζουν τα δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης χρήσης υπολογιστών για τους άνεργους
Ένα σημαντικό βήμα στη στήριξη δεκάδων ανέργων που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποίηση χρήσης υπολογιστών κάνει ο Δήμος Ηρακλείου. Με ειδικά σεμινάρια που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, δεκάδες άνεργοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το βιογραφικό τους με το πιστοποιητικό χρήσης υπολογιστών, που θεωρείται πλέον απαραίτητο στοιχείο στην αγορά εργασίας. Τα σεμινάρια υπολογιστών για νέους ανέργους αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα.
Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Λαμπρινός μίλησε για τη συντονισμένη αλλά αθόρυβη δραστηριότητα της δημοτικής Αρχής στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής πολιτικής, που όπως είπε διακλαδώνεται σε πολλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η αποστολή δεμάτων με είδη πρώτης ανάγκης σε φοιτητές που φοιτούν εκτός Ηρακλείου, συνεχίζεται και η παροχή δωρεάν πρωινών στα σχολεία. Αντίστοιχα το Κοινωνικό Φροντιστήριο προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε εκατοντάδες μαθητές και σύντομα θα ξεκινήσει τη φετινή λειτουργία του.
Παράλληλα ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζει οικονομικά με ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ ετησίως το ΔΟΠΑΦΜΑΗ και έτσι απαλλάσσει από την καταβολή τροφείων εκατοντάδες οικογένειες. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συλλογή σχολικών ειδών για τα παιδιά άπορων οικογενειών μέσω της επιτυχημένης δράσης «Νοιάζομαι για τον συμμαθητή μου» που πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, «σταδιακά και με προσεκτικά βήματα από την πρώτη ημέρα της θητείας μας μέχρι και σήμερα έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα δομών, δράσεων και υπηρεσιών με στόχο την όσο το δυνατόν περισσότερο ολοκληρωμένη προστασία των ανθρώπων που την έχουν ανάγκη.
Δεν αντιλαμβανόμαστε, όπως έχω πει κι άλλες φορές, τίποτα από τα παραπάνω ως παραχώρηση προς τους συμπολίτες μας. Τα αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον. Και γνωρίζουμε δυστυχώς ότι δεν αρκούν.
Για αυτό και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και με όλες μας τις δυνάμεις, με συνεργασίες εκεί που είναι εφικτές, όπως η συγκεκριμένη με τον σύλλογο PALSO και δίχως ιδεοληψίες, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, μέχρις ότου να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος σε αυτήν την πόλη-κάτοικος, επισκέπτης, μετανάστης, ασφαλισμένος ή μη-, χωρίς τροφή, στέγη και περίθαλψη».