Τα μαθηματικά δεν αποτελούν για εκείνα ένα ακόμα μάθημα στο ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου, αλλά μία μεγάλη αγάπη, έναν τρόπο ζωής.
Το Ηράκλειο είναι σε θέση να υπερηφανεύεται για την επιτυχία δύο μαθητών του στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας: O μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου Νίκος Σμυρνάκης πέτυχε τη συμμετοχή του στην Εθνική Oμάδα Νέων, ενώ στην κατηγορία των μεγάλων (μαθητές Λυκείου), και ο μαθητής της Α’ τάξης του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου Μηνάς Μαργαρίτης κατέλαβε την ένατη θέση πανελληνίως.
Διπλή διάκριση για το Ηράκλειο
Η Ε.Μ.Ε. ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του σχετικού Προκριματικού Διαγωνισμού και την τελική κατάταξη των διακριθέντων μαθητών για τη συγκρότηση των εξαμελών εθνικών ομάδων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις διεθνείς διοργανώσεις (Βαλκανιάδες και Ολυμπιάδα Μαθηματικών).
Από το Ηράκλειο, είχαμε δύο σημαντικές επιτυχίες, πέρα από τη συμμετοχή τεσσάρων συνολικά μαθητών, τριών στο Λύκειο και ενός στο Γυμνάσιο.
Στην κατηγορία των Νέων (μαθητές Γυμνασίου), ο μαθητής της Γ’ τάξης του Παγκρητίου Εκπαιδευτηρίου Νίκος Σμυρνάκης του Ιωάννη πέτυχε τη συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα Νέων καταλαμβάνοντας την έκτη θέση, που σημαίνει ότι θα λάβει μέρος στην 22η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2018 εκπροσωπώντας τη χώρα μας.
Στην κατηγορία των μεγάλων (μαθητές Λυκείου), ο μαθητής της Α’ τάξης του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου Μηνάς Μαργαρίτης του Αντωνίου κατέλαβε την ένατη θέση πανελληνίως και πρώτη μεταξύ των μαθητών της Α’ Λυκείου, που σημαίνει ότι είναι τρίτος αναπληρωματικός στην εξαμελή εθνική Ομάδα των Μεγάλων, που θα συμμετάσχει με την αναπληρωματική Εθνική Ομάδα στην 35η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα διεκδικώντας ταυτόχρονα μία θέση στην Εθνική Ομάδα για συμμετοχή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Μαθηματικών τον Ιούλιο.
Επίσης συμμετείχαν στον Προκριματικό Διαγωνισμό άλλοι δύο μαθητές του Ηρακλείου, ο Μάνος Βρετουδάκης του Ιωάννη, από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, και ο Ανδρέας Στρατάκης του Εμμανουήλ, από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, και οι δύο μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου της ΕΜΕ, κ. Ανδρέας Βαρβεράκης, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του πως, «αξίζει να τονιστεί ότι κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι πάνω από όλα το ήθος, η ταπεινότητα και φυσικά η σκληρή δουλειά σε βάθος χρόνου. Όταν όλα τα παραπάνω συναντούν και το ταλέντο (που επίσης είναι απαραίτητο), τους ωθούν σε υψηλότερες διακρίσεις.
Η διάκριση δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε οι διακριθέντες μαθητές αρέσκονται σε υπερφίαλους τίτλους όπως “ιδιοφυίες”, “διάνοιες”, “μικροί Αϊνστάιν” που συχνά τους αποδίδονται. Απλά η ενασχόληση με τα μαθηματικά τους προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση και δεν το βλέπουν σαν υποχρέωση. Θα τους δεις να γεμίζουν τον ελεύθερό τους χρόνο με μαθηματικά και πνευματική άσκηση και όχι να είναι προσκολλημένοι στις λεγόμενες “έξυπνες συσκευές” (κινητά, τηλεοράσεις, τάμπλετ) που στην ουσία μάς κάνουν πιο χαζούς.
Για εμάς τους δασκάλους, η μέγιστη ικανοποίηση είναι να τους βλέπουμε να μας ξεπερνάνε, τόσο σε ικανότητα επίλυσης δύσκολων μαθηματικών προβλημάτων (και πιστέψτε με, εδώ είναι η μόνη περίπτωση που η λέξη “πρόβλημα” έχει θετική και όχι αρνητική σημασία), αλλά και σε γνώσεις, καθώς το σχετικό υλικό που υπάρχει και καλούνται να μελετήσουν (βιβλία Ελληνικά και ξενόγλωσσα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, σχετικές ιστοσελίδες κλπ) είναι απεριόριστο και μπορεί εύκολα να το βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος».
Η σχετική εκδήλωση απονομής των βραβείων σε όλους τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Ηρακλείου που διακρίθηκαν στους φετινούς διαγωνισμούς της Ε.Μ.Ε. (Επιμενίδης, Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Προκριματικός) θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, την Κυριακή 22 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου (οδός Κονδυλάκη).
Προγραμματιστής από κούνια
Για τον Νίκο Σμυρνάκη είναι η τρίτη φορά που διαγωνίζεται στα μαθηματικά και φέτος πέτυχε μία σημαντική διάκριση, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά συνολικά για το Ηράκλειο.
«Φέτος, έκανα περισσότερη εξάσκηση από τις προηγούμενες χρονιές», αναφέρει στην «Π». Όπως λέει, ο πατέρας του είναι μαθηματικός, διδάσκει στο ΤΕΙ Κρήτης, και τον βοηθάει όποτε χρειάζεται.
Ο Νίκος ονειρεύεται να ακολουθήσει ένα επάγγελμα που να έχει σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ήδη, είναι ένας μικρός προγραμματιστής αφού φτιάχνει τα δικά του παιχνίδια και λύνει προβλήματα στον υπολογιστή. Στην ερώτηση ποιο είναι το χόμπι του, απαντά αυτό ακριβώς, ότι ασχολείται με τον Η/Υ αφού στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τον προγραμματισμό.
Μπορεί να είναι ταπεινός, να μην έχουν «πάρει τα μυαλά του αέρα» από την επιτυχία του, αλλά δεν αισθάνεται άγχος για τη Βαλκανική Μαθητιάδα και είναι έτοιμος να εκπροσωπήσει τη χώρα μας επάξια.
Συνηθισμένος στις διακρίσεις…
Ο Μηνάς (Μίνως) Μαργαρίτης έχει πολλές διακρίσεις στην πλάτη του.
Όπως έχει πει στην «Π», η «συνταγή» της επιτυχίας είναι «η προπόνηση και η συνεχής ενασχόληση. Δεν έχει σημασία τόσο το ταλέντο όσο η προπόνηση και η αγάπη για τα Μαθηματικά». Αγάπησε τα Μαθηματικά από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού και του άρεσε να μην μένει μονάχα σε όσα μαθαίνει στο σχολείο, αλλά να εξερευνεί τον μαγικό κόσμο των μαθηματικών και εκτός της τάξης.
Ο πατέρας του κ. Αντώνης Μαργαρίτης είναι χημικός στο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου και ο Μηνάς σκέφτεται να ακολουθήσει ένα επάγγελμα που θα έχει σχέση με τα Μαθηματικά.