Από την εφηβεία τους συνεργάτες της NASA είναι μαθητές του Λυκείου Γουβών που συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρόγραμμα Globe.
Στο σχολείο λειτουργεί ήδη ένας μετεωρολογικός σταθμός που τοποθετήθηκε από τους μαθητές του τμήματος Α1 στο πλαίσιο της δημιουργικής τους εργασίας. Τα παιδιά έμαθαν να λειτουργούν τον μετεωρολογικό σταθμό Bresser Weather Center 5-in-1, το επόμενο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να παίρνουν δεδομένα με σκοπό να τα ανεβάσουν σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα της NASA για σχολεία, στο πλαίσιο του προγράμματος (https://www.globe. gov/).
Πρόκειται για ένα διεθνές και επιστημονικό πρόγραμμα που δίνει στους μαθητές και άλλα άτομα τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη συγκέντρωση δεδομένων και την επιστημονική τους διεργασία και να συμβάλουν στην κατανόηση του πώς λειτουργεί η Γη και το παγκόσμιο περιβάλλον.
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σχολείο μας συμμετέχει σε παγκόσμιο πρόγραμμα από τη NASA και τα παιδιά καλούνται να συλλέγουν δεδομένα συγκεκριμένη ώρα της μέρας» εξηγεί στην «Π» ο καθηγητής βιολογίας του Λυκείου Γουβών, κ. Μανόλης Γεωργουλάκης.
Η συγκέντρωση των δεδομένων γίνεται τη στιγμή που περνάει ο δορυφόρος από την περιοχή, στη συνέχεια συγκρίνονται οι μετρήσεις των μαθητών με εκείνες του δορυφόρου, ενώ, σε δεύτερο επίπεδο, μπορεί κανείς να συγκρίνει τον καιρό σε διάφορα μέρη του κόσμο.
«Τα παιδιά μαθαίνουν να λειτουργούν επιστημονικά, παίρνουν δεδομένα, τα αναλύουν και τα συγκρίνουν με άλλα. Μαθαίνουμε την πρακτική χρησιμότητά τους και πώς να είμαστε ακριβείς στις μετρήσεις μας» αναφέρει ο καθηγητής.
Για να μπορέσει το σχολείο να μετέχει στο πρόγραμμα χρειάστηκε να περάσει από εξετάσεις ο ίδιος, αφού έγινε δεκτός, πλέον οι μαθητές του Λυκείου Γουβών είναι μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας με χιλιάδες σχολεία αλλά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι μαθητές μετρούν τη θερμοκρασία του εδάφους, του αέρα, την ατμοσφαιρική πίεση, την υγρασία, τα χιλιοστά της βροχής και το είδος των σύννεφων. Η αρχή έγινε πριν από λίγες ημέρες και θα συνεχίσει ως τον Μάιο του 2019, οπότε και ολοκληρώνεται η δημιουργική εργασία των μαθητών. Ωστόσο, ο κ. Γεωργουλάκης σκοπεύει να συνεχίσει τις μετρήσεις και τις επόμενες χρονιές.
Εξάλλου, ο μετεωρολογικός σταθμός, που έχει τη δυνατότητα και προβλέψεων, θα παραμείνει στο σχολείο και εξαρτάται από τη διάθεση των επόμενων μαθητών αν θέλουν να μετέχουν στο πρόγραμμα.
«Οι μαθητές γίνονται μικροί επιστήμονες, μαθαίνουν με επιστημονικό τρόπο να συλλέγουν πληροφορίες με τη χρήση επιστημονικών οργάνων. Μιλάμε για τους επιστήμονες του αύριο.
Δε μένουν σε ασκήσεις επί χάρτου αλλά για πράξεις» τονίζει ο καθηγητής.