Μαθητές από σχολεία του Ηρακλείου συμμετείχαν στη μαθητική έκθεση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece που  πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Ξέφυγαν για λίγο από τους σχολικούς ρυθμούς και ανέλαβαν ρόλο επιχειρηματία, πήγαν στη Θεσσαλονίκη και επέστρεψαν με πολλές εμπειρίες! Μαθητές από σχολεία του Ηρακλείου συμμετείχαν στη μαθητική έκθεση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece που  πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου,  στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos.

Το Λύκειο Μοχού είχε μια δυναμική παρουσία στην έκθεση
Το Λύκειο Μοχού είχε μια δυναμική παρουσία στην έκθεση

Αυθεντικές κρητικές εμπειρίες

Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή της μαθητικής επιχείρησης CretaXeniaAuthenticExperiences του Λυκείου Μοχού  στην έκθεση. Η μαθητική επιχειρηματική ομάδα βρισκόταν στο περίπτερο καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιηγηθήκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  παροχής αυθεντικών εμπειριών σε ταξιδιώτες στην Κρήτη.

Στο περίπτερο του σχολείου προβλήθηκαν και παραδοσιακά προϊόντα που σχετίζονται με τις παρεχόμενες ταξιδιωτικές εμπειρίες. Επρόκειτο για μια μοναδική εμπειρία που βίωσαν με ενθουσιασμό μαθητές και υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.  Η μαθητική επιχειρηματική ομάδα του ΓΕΛ Μοχού δικτυώθηκε και γνωρίστηκε  με μικρούς «επιχειρηματίες» άλλων σχολείων και της δόθηκε η ευκαιρία να  διαπιστώσει   την ανταπόκριση του κοινού και της κριτικής επιτροπής στην ηλεκτρονική επιχείρησή της.

Στο περίπτερο του σχολείου παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος του Δήμου Χερσονήσου η κα Πλευράκη Δέσποινα, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, η οποία με την παρουσία της και την υποστήριξή της συνέβαλε τα μέγιστα στη διάρκεια της έκθεσης.

Σε συνέχεια της  μαθητικής έκθεσης, η  μαθητική επιχείρηση του ΓΕΛ Μοχού, CretaXeniaAuthenticExperiences, θα συμμετέχει στον Πανελλαδικό Τελικό  Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου καταθέτοντας  στην κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece τα επιχειρηματικά της σχέδια (business plan) προκειμένου να αναδειχθεί μέσα στις δέκα καλύτερες μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» της Ελλάδας.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, στον οποίο θα  συμμετέχουν 40 χώρες- και θα πραγματοποιηθεί φέτος στην πόλη Λιλ της Γαλλίας.

Το όλο εγχείρημα βρήκε θερμούς υποστηρικτές και συνεργάτες, την Περιφέρεια Κρήτης, τον κ. Πιτσούλη Γεώργιο, (πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου), τον Δήμο Χερσονήσου, τον κ. Μαστοράκη Ιωάννη (δήμαρχο), την Αντιδημαρχία Τουρισμού και Απασχόλησης του Δήμου Χερσονήσου, τον κ. Μουντράκη Ευθύμιο.

Το σχολείο ευχαριστεί τους χορηγούς του, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΓΕΛ Μοχού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοχού “Η Πρόοδος”, τον Σύλλογο Μοχού “Ξυνόχοντρος και Μουζουδιά”.

 

Τις εντυπώσεις έκλεψε στη Θεσσαλονίκη το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου
Τις εντυπώσεις έκλεψε στη Θεσσαλονίκη το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

“Μπουρμπουλήθρες”

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τη συμμετοχή του στην έκθεση  εισέπραξε το 12ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.

Συμμετείχε στον διαγωνισμό με  τα αναψυκτικά «Twelves» (πορτοκαλάδα, λεμονάδα και «τσάι»). Μάλιστα το «τσάι» των μαθητών παράγεται μόνο από βότανα της κρητικής γης με την προσθήκη ανθρακικού κι αποτελεί καινοτόμο προϊόν.

Οι μαθητές που εκπροσώπησαν την εικονική επιχείρηση παρουσίασαν τα προϊόντα και τις καινοτομίες μας με μεγάλη επιτυχία όχι μόνο στην κριτική επιτροπή αλλά και στον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που πέρασε από το περίπτερο του σχολείου στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Τη μαθητική επιχείρηση «Μπουρμπουλήθρες» αποτελούν 33 μαθητές  της  Γ΄ τάξης του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου με υπεύθυνες  τις καθηγήτριες  Ευαγγελία Καλοψικάκη (Μαθηματικά/ Πληροφορική), Ευφροσύνη Ροκαδάκη (Τεχνολογία) και Μαρία Χρονάκη (Γαλλικά). Το σχολείο βοήθησαν τοπικές επιχειρήσεις.

Το σχολείο ήταν το ένα από τα δύο Γυμνάσια που συμμετείχαν στην έκθεση, «ήταν ένας μεγάλος άθλος, καταφέραμε και παρουσιαστήκαμε αξιοπρεπώς» σχολιάζει στην «Π» η κ. Χρονάκη.

Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Γιώργος Παυλίδης, σχολιάζει πως οι μαθητές έμαθαν πώς λειτουργεί μία επιχείρηση και συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι μια απλή διαδικασία.