Σε σύντομο ανέκδοτο έχει εξελιχθεί το ενδεχόμενο καθιέρωσης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο Δήμο Ηρακλείου, δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζουν σήμερα τα περισσότερα Νηπιαγωγεία της περιοχής.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο 60ό Νηπιαγωγείο Ηρακλείου στις Μεσαμπελιές, μία περιοχή που έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Το σχολείο στεγάζεται σε δύο ακατάλληλα κτήρια, το ένα επί της οδού Ανθέων και το άλλο στην Γ. Χορτάτζη. Το πρώτο έχει αρκετό χώρο για τους μαθητές, όμως, η αυλή του είναι πολύ περιορισμένη ενώ στην μπροστινή πλευρά το χωρίζει μονάχα ένα κάγκελο από έναν κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο.
«Ένα καγκελάκι μάς χωρίζει για να μπει κάποιος με το αμάξι του μέσα» περιγράφει η διευθύντρια του σχολείου, κ. Αμαλία Σηφάκη. Η άλλη αίθουσα είναι πολύ μικρή και τα παιδιά στοιβάζονται για να κάνουν μάθημα.
Όπως λέει, το σχολείο συμμετέχει σε πρόγραμμα Erasmus, έχει φιλοξενήσει σχολεία από άλλες χώρες της Ευρώπης, και ντρέπονται για την εικόνα που παρουσιάζει το κτήριο. Είναι, όμως, περήφανοι για τη δουλειά που γίνεται στο σχολείο και εκεί εστιάζουν.
Η κ. Σηφάκη αναφέρει στην «Π» πως υπάρχει ένα διαθέσιμο οικόπεδο σε κοντινό δρόμο, κοντά στο 37ο Δημοτικό, δεσμευμένο για σχολική στέγη και η ανέγερση ενός κτηρίου κατάλληλου για να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών κολλάει στη γραφειοκρατία και λόγω του ιδιοκτησιακού του καθεστώτος. Την περασμένη Δευτέρα, έγινε μία συνάντηση με την Πολεοδομία Ηρακλείου και την αρμόδια αντιδήμαρχο, κ. Αρχοντάκη, και υπήρξε η δέσμευση ότι θα γίνουν προσπάθειες να προχωρήσει το θέμα.
«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε στο ίδιο σημείο, δεν υπάρχει καμία κινητικότητα» αναφέρει η κ. Σηφάκη.
Σημειώνει πως σε όλη την περιοχή δεν υπάρχει Νηπιαγωγείο σε κατάλληλο χώρο, στεγάζονται σε νοικιασμένες αίθουσες με σωρεία προβλημάτων. Μεταξύ άλλων, το 52ο δεν έχει αυλή, το 57ο θεωρείται επικίνδυνο γιατί για να πάνε στην τάξη τους τα παιδιά του ενός τμήματος περνάνε μέσα από το άλλο, το 76ο έχει βόθρο μέσα στο νηπιαγωγείο, το 70ό δεν έχει αυλή και κατάλληλους χώρους.
«Στις Μεσαμπελιές έχουμε δεινοπαθήσει», λέει χαρακτηριστικά.
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Γιάννης Αναστασάκης, αναφέρει στην «Π» πως «έχουμε ζητήσει από την Πολεοδομία να τροποποιήσει το σχέδιο πόλης και ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου δίπλα στο 46ο Δημοτικό να αποχαρακτηριστεί από βρεφονηπιακός σταθμός και να χαρακτηριστεί Νηπιαγωγείο. Εκεί θα μεταφερθούν δύο Νηπιαγωγεία της περιοχής».
Αναφέρει πως γίνονται παρεμβάσεις του Δήμου στις Μεσαμπελιές, στα 37ο και 46ο Δημοτικά έγινε επέκταση του αύλειου χώρου κατά ένα στρέμμα ενώ είναι σε εξέλιξη εργολαβίες συντήρησης σχολείων και των Μεσαμπελιών.
Σε ερώτηση της «Π» για το αν είναι εφικτό ο Δήμος Ηρακλείου να εφαρμόσει το μέτρο της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής στο χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει το Υπουργείο Παιδείας, απαντά πως «η διορία είναι εκτός πραγματικότητας και προφανώς θα αναθεωρηθεί. Για να κτιστούν τόσα Νηπιαγωγεία όσα χρειάζονται για να φοιτούν τα παιδιά από την ηλικία των 4 ετών, χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια και υποστήριξη από το κράτος με συγκροτημένο τρόπο και συγκεκριμένα βήματα. Δεν υπάρχουν μελέτες ούτε καν οικόπεδα για τα Νηπιαγωγεία έτοιμα».
Σημειώνει ότι πρόσφατα εγκαινιάστηκε το 10ο Νηπιαγωγείο στο κέντρο της πόλης, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ένα Νηπιαγωγείο στην Αγία Αικατερίνη και γίνονται ενέργειες και για την περιοχή του Γιόφυρου.
Σε ερώτηση για την άθλια κατάσταση που εμφανίζει το 10ο Νηπιαγωγείο, που πρόσφατα πλημμύρισε, απαντά πως έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί η ευθύνη του εργολάβου και να αποκατασταθούν οι ζημιές. «Δεν γίνεται ένα καινούργιο κτήριο να είναι σε αυτά τα χάλια» λέει χαρακτηριστικά.