Μία ξεχωριστή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ πραγματοποίησε το 8ο Λύκειο Ηρακλείου

Έγιναν τα μάτια των τυφλών συμμαθητών τους σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση που τους «άγγιξε» όλους. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 1992 και τηρείται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη στις 3 Δεκεμβρίου, το 8ο Λύκειο Ηρακλείου συμμετείχε στη διασχολική εκδήλωση που υλοποιήθηκε από τους μαθητές του τμήματος Α6 του σχολείου και των μαθητών που φοιτούν στα Τμήματα Ένταξης του 13ου Γυμνασίου, με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Κουνέλη Μαριάννα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, από κοινού οι βλέποντες μαθητές των δύο σχολείων “δάνεισαν” τη φωνή τους στους τυφλούς συμμαθητές τους, διαβάζοντάς τους το διήγημα «Το Παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση, παρά τις δυσκολίες που κάποιοι αντιμετωπίζουν λόγω μαθησιακών δυσκολιών.

Το πως ένα φτωχό, κοινωνικά καταπιεσμένο παιδί που ζει παραβατικά βρίσκει διέξοδο στα προβλήματά του μέσα από τη δύναμη της μουσικής, έδωσε το έναυσμα μιας συζήτησης με τους μαθητές γύρω από θέματα αναπηρίας. «Παραλληλίσαμε την κατάσταση της φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης με την αναπηρία, κάνοντας αναφορά στις σύγχρονες προσεγγίσεις της αναπηρίας, που δεν εστιάζουν πλέον στη σωματική βλάβη, αλλά προσεγγίζουν την έννοια ως κοινωνική κατασκευή», αναφέρουν οι άνθρωποι του σχολείου.

Μία ξεχωριστή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ πραγματοποίησε το 8ο Λύκειο Ηρακλείου
Μία ξεχωριστή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ πραγματοποίησε το 8ο Λύκειο Ηρακλείου

Στο δεύτερο μέρος, οι τυφλοί μαθητές του σχολείου, Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης και Γιώργος Δασκαλάκης, μίλησαν για το πως βιώνουν την τυφλότητά τους ο καθένας ξεχωριστά. Ο Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης αναφέρθηκε στο άθλημα της ποδηλασίας, με το οποίο ασχολείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, έχοντας πολλές διακρίσεις στο χώρο. Εξήγησε σε τι διαφέρει από την ποδηλασία των βλεπόντων και πως προπονείται για την προετοιμασία των αγώνων. Ο Γιώργος Δασκαλάκης έπαιξε στο πιάνο δικές του συνθέσεις, τραγούδια γνωστών δημιουργών και τραγούδησε συμβολικά το τραγούδι  «Άνθρωποι Μονάχοι».

Η εκδήλωση έκλεισε με δραστηριότητες για την εξοικείωση των μαθητών με τη γραφή σε μέθοδο Braille, όπως επίδειξη βιβλίων σε Braille και σχετικά παιχνίδια με τους χαρακτήρες της μεθόδου. «Τη φετινή σχολική χρονιά, με τη δράση αυτή, ευελπιστούμε να συμβάλλουμε στην άρση της κοινωνικής απομόνωσης των ανάπηρων ατόμων και στην προσέγγιση της αναπηρίας ως διαφορετικότητας.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου ΓΕΛ Ηρακλείου ευχαριστούμε την κ. Άννα Κλεινάκη, διευθύντρια του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και για τη συνεργασία που έλαβε χώρα ανάμεσα στις δύο σχολικές μονάδες. Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους καθηγητές και μαθητές που παρευρέθηκαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση», τονίζουν.