Πανεπιστήμιο Κρήτης

Διαπρέπουν φοιτητές των Πανεπιστημίων της Κρήτης που διακρίνονται σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Χρυσό και αργυρό μετάλλιο

Η ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η πρώτη ανάμεσα σε 11 συμμετοχές ελληνικών πανεπιστημίων  στον διαγωνισμό UNIWA CTF-2020!

Ο on-line διαγωνισμός Cyber Security CTF (Capture the Flag) είναι ετήσιος, απευθύνεται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και διοργανώθηκε εφέτος από  22 έως 24 Ιανουαρίου.

Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης αποτελείται από τους προπτυχιακού φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και μέλη της IEEE TUC Student Branch: Αγγέλου Δημήτριο, Δαμιανάκη Σταύρο, Ελληνιτάκη Ραφαήλ. και Σταύρου Οδυσσέα.

Παράλληλα, η ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης κατέκτησε την δεύτερη θέση στον ίδιο διαγωνισμό.

Στον διαγωνισμό φέτος έλαβαν μέρος ομάδες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Συγχαρητήρια στους φοιτητές του Τμήματος που συμμετείχαν:

Γιώργο Ιωακειμίδη, Μάνο Παπαδογιαννάκη, Γιώργο Παντελάκη, Ανδρέα Σίσκο, Αντώνη Παραγιουδάκη, Eltjon Qefalija, Μυρσίνη Γκολέμη, Γιάννο Ευρώρου, Ανδρέα Θεοφάνους, Πασχάλη Μπέκο, Ραφαήλ Τσίρμπα, και στον Αντώνη Χαρίτων, ο οποίος αν και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει, συνεισέφερε στην ομάδα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας.

Συγχαρητήρια επίσης στους καθηγητές Βαγγέλη Μαρκάτο και Χάρη Μανιφάβα για την καθοδήγηση της ομάδας», αναφέρει το Τμήμα, σε ανακοίνωσή του.

Ευρωπαϊκή διάκριση

Η απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αναστασία Κυριακοπούλου
Η απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αναστασία Κυριακοπούλου

Η διπλωματική εργασία της αποφοίτου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αναστασίας Κυριακοπούλου, με τίτλο Δυνητικές γέφυρες σχεδιασμού _Rethinking urban design in the digital era, με επιβλέποντα τον Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Κωνσταντίνο-Αλκέτα Ουγγρίνη, διακρίθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού́ έργου Public Play Space (PPS), το οποίο υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Creative Europe Programme).

Συγκεκριμένα η εργασία επιλέχθηκε ως μία από τις 30 καλύτερες πρακτικές για το δημόσιο χώρο το 2020 και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο State of the Art του έργου.

Το PPS υλοποιήθηκε από το IAAC (Institute for Advanced Architecture of Catalonia), το Breda University of Applied Sciences και το CLAC.

Η έρευνα αφορά στον συμμετοχικό σχεδιασμό και τις σύγχρονες τεχνολογίες, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπό τους στην καθημερινή ζωή. Ο κύριος στόχος είναι η δημιουργία ενός ολιστικού σχεδιαστικού πλαισίου που εγγυάται τον επιτυχημένο συνδυασμό όλων των πτυχών της καθημερινής ζωής, προκειμένου να παράγει ένα σύγχρονο, πρακτικό και συμβολικά πλούσιο αποτέλεσμα.

Στοχεύει στην ενδυνάμωση των ανθρώπων μέσω της γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος, επιτρέποντάς τους να γίνουν «δημιουργοί» των συλλογικών χώρων, επαναπροσδιορίζοντας την αίσθηση του δημόσιου χώρου κι έτσι να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα δημιουργικά, και όχι μόνο ως καταναλωτές. Αυτή η μελέτη στοχεύει στη διερεύνηση του παιχνιδιού και της αφήγησης ως εργαλεία συλλογικού σχεδιασμού.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των καθημερινών μας ενεργειών πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου, με τη μία ή την άλλη μορφή, η προτεινόμενη πλατφόρμα χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες, προκειμένου να ανακαλύψει εκ νέου τον τρόπο γεφύρωσης ανάμεσα στον δημόσιο χώρο και τον εικονικό. Η εργασία βασίστηκε σε έρευνα πεδίου, σε διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού, καθώς και στον πειραματισμό με την ψηφιακή σχεδίαση και την κατασκευή προπλασμάτων στο Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab).