εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή Αστροφυσικής Μάνο Δανέζη.
O κ. Μάνος Δανέζης

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη ολοκλήρωση των περυσινών διαλέξεων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Μουσείο Ιατρικής οργανώνουν την πρώτη φετινή εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή Αστροφυσικής .

Το θέμα που θα αναπτύξει είναι: «Ο ανθρώπινος βιοϋπολογιστής ως όργανο δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας».

Η ομιλία θα γίνει στην Ιατρική Σχολή την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου ώρα 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο Δημήτρης Εμμανουήλ. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωτήσεις του κοινού προς τον ομιλητή.

Τι είναι και πως λειτουργεί ο ανθρώπινος βιοϋπολογιστής; Για την ομιλία του ο κ. Δανέζης αναφέρει:

“Όπως γνωρίζουμε η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, πειραματικά αποδεδειγμένη  πάρα πολλές φορές, αλλά και η σύγχρονη Νευροφυσιολογία μας εξηγούν ότι το παρατηρούμενο και μετρούμενο Σύμπαν αποτελεί απλά μια ψευδή απεικόνιση μέσα σε έναν ψεύτικο παραμορφωτικό χώρο τον οποίο δημιουργεί η φυσιολογία του ανθρώπου. Τον χώρο αυτό στη μαθηματική ορολογία ονομάζουμε ψευδοευκλείδειο χώρο Μινκόφσκι.

Με λίγα λόγια, η ανθρώπινη φυσιολογία δρα ως ένας «μετασχηματιστής» των ιδιοτήτων του πραγματικού Σύμπαντος σε μια εικονική εγκεφαλική απεικόνιση την οποία ονομάζουμε «πραγματικότητα». Δηλαδή ο άνθρωπος δρα ως ένας πολύπλοκος «βιοϋπολογιστής».

Ποιες όμως είναι οι ιδιότητες του «πραγματικού» σύμπαντος οι οποίες δεν είναι δυνατόν να γίνουν αντιληπτές από τις παρατηρήσεις και μετρήσεις της ανθρώπινης φυσιολογίας τις οποίες ο «ανθρώπινος βιοϋπολογιστής» μετασχηματίζει σε ύλη και ενέργεια; Την απάντηση δίνει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας συνδέοντας την έννοια της «πυκνότητας της υλοενέργειας» με την καθαρά μαθηματική έννοια της «καμπυλότητας» του κενού χώρου μέσα στον οποίο εξελίσσονται.

Τι είναι όμως ο «κενός χώρος»; Οι ιδιότητές του είναι μεταφυσικές ή θεολογικές; Η μελέτη του καλύπτεται θεωρητικά και πειραματικά από τις Θετικές Επιστήμες;

Τι είναι και πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος βιοϋπολογιστής; Είναι η λειτουργία του ανάλογη με εκείνη των σύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων;

Όλα τα παραπάνω θα τα συζητήσουμε στη συνάντησή μας”.