Διαλείμματα… μάσκας θα κάνουν από σήμερα οι μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας, αφού πλέον η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
Παρά τα κύματα αντιδράσεων που έχουν υπάρξει κυρίως από γονείς, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σαφές, πως ο συγκεκριμένος τρόπος αποτελεί το μοναδικό μέσο προφύλαξης τη δεδομένη στιγμή από τον κοροναϊό και μπορεί να εγγυηθεί σε μεγάλο βαθμό το ότι δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις υπερμεταδόσεων του ιού.
Με βάση τα όσα ισχύουν από το σχετικό ΦΕΚ, «η χρήση μη ιατρικής (ή ιατρικής/χειρουργικής) μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων».
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων,
γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,
δ) κατά την περίοδο προσαρμογής στο Νηπιαγωγείο, από υγιή, σταθερό συνοδό (γονέα, κηδεμόνα ή άλλο πρόσωπο).
Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης.
Στον ίδιο νόμο διευκρινίζεται ότι «κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας.
Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου.
Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν.
Η αφαίρεση της μάσκας μπορεί να είναι ολιγόλεπτη κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, εφόσον τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των παιδιών», όπως διευκρινίζεται χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε επίσης πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
Διευκρινίζεται ακόμα, ότι κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλε- οανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.
Το νομικό πλαίσιο διευκρίνιζει και το τι ισχύει για μαθητές με υποκείμενα νοσήματα, κάνοντας σαφές ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιείται χειρουργική μάσκα αντί της απλής υφασμάτινης, μετά από επιλογή του θεράποντα ιατρού.
Από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται οι μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
Για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.