Οι μαθήτριες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό φιλοσοφικού δοκιμίου, από αριστερά οι Ιωάννα Ξυλούρη, Βικτωρία Κλινάκη και Χριστίνα Μαστρογιαννάκη
Οι μαθήτριες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό φιλοσοφικού δοκιμίου, από αριστερά οι Ιωάννα Ξυλούρη, Βικτωρία Κλινάκη και Χριστίνα Μαστρογιαννάκη

Έγραψαν για την «Ελπίδα» και κατάφεραν να διακριθούν στον 9ο Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου που διοργανώθηκε από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Ο διευθυντής και ο σύλλογος καθηγητών του 10ου Λυκείου Ηρακλείου, με ανακοίνωσή τους, συγχαίρουν τις μαθήτριες της Β’ τάξης, Ιωάννα Ξυλούρη, Βικτωρία Κλινάκη και Χριστίνα Μαστρογιαννάκη, που διακρίθηκαν για τις υψηλές βαθμολογικές τους επιδόσεις και έλαβαν έπαινο διάκρισης στον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα στις 14 Δεκεμβρίου 2019 υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Θέμα του διαγωνισμού ήταν «Η Ελπίδα».

Οι μαθητές κλήθηκαν να διαγωνιστούν σε τρίωρη εξέταση, με διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων, και να επιλέξουν ένα από τα τρία θέματα – μέσα από την ενιαία θεματική περιοχή του διαγωνισμού – που τους δόθηκαν την ημέρα εκείνη.

Το θέμα ήταν η ελπίδα. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η «ελπίδα» είναι ένα στοιχείο της καθηµερινής ανθρώπινης εµπειρίας, τόσο της ατοµικής όσο και της συλλογικής: ελπίζουµε σε ένα καλύτερο αύριο, ελπίζουµε ότι ο/η τάδε θα γίνει το ταίρι µας, ελπίζουµε ότι οι στόχοι µας θα πραγµατοποιηθούν: «οι ελπίδες είναι για τους ζωντανούς, οι δε πεθαµένοι δεν ελπίζουν σε τίποτα» (Θεόκριτος), «είναι η τρελή ροδιά // Που ξεφωνίζει την καινούρια ελπίδα που ανατέλλει;» (Οδ. Ελύτης) Η ελπίδα είναι τόσο οικεία που το ερώτηµα «τι είναι η ελπίδα;» φαντάζει περιττό. Αλλά κανένα ερώτηµα δεν είναι περιττό όταν η ίδια η πραγµατικότητα καθιστά την απάντησή του αινιγµατική:»

Τα τρία θέματα του διαγωνισμού βασίζονταν σε κείμενα του Θουκυδίδη, του Martin Luther King και του φιλοσόφου S. Kierkegaard.

Τα γραπτά αρχικά διορθώθηκαν από τοπικές επιτροπές και όσα βαθμολογήθηκαν άνω του 16 στάλθηκαν στην Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού από την οποία βαθμολογήθηκαν εκ νέου. Όσα πήραν τελικό βαθμό άνω του 16 έλαβαν έπαινο διάκρισης.

Μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί εννέα πανελλήνιοι διαγωνισμοί με 4.067 συμμετοχές μαθητών μέχρι πέρυσι, έχουμε 16 συμμετοχές σε Διεθνείς Ολυμπιάδες Φιλοσοφίας (ΔΟΦ) και πέντε διεθνείς διακρίσεις για την Ελλάδα.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση με την τέχνη της φιλοσοφίας και ο εμπλουτισμός, η διεύρυνση και εμβάθυνση της σκέψης των μαθητών σε θέματα φιλοσοφικού στοχασμού που άπτονται των σύγχρονων προβληματισμών και της καθημερινής ανθρώπινης εμπειρίας. Το σχολείο συγχαίρει τις μαθήτριες της Β’ Λυκείου που έλαβαν τη διάκριση αυτή και ευελπιστεί σε συνέχεια της ωραίας αυτής προσπάθειας.

Η υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου, κ. Φανή Χαλκιαδάκη, αναφέρει στην «Π» πως οι μαθητές χρειάστηκε να μελετήσουν αρκετά ενώ σχετικές συζητήσεις έγιναν και μέσα στην τάξη. Η επιτυχία για το σχολείο είναι πολύ σημαντική, καθώς διακρίθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, παρόλο που ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος.