Οι μαθητές της Κρήτης παίζουν τη στατιστική στα δάκτυλα!
Τρία σχολεία του νησιού, το Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, το Λύκειο Γαζίου και το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο διακρίθηκαν στο δεύτερο στάδιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Στατιστικής που οργανώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της Στατιστικής Παιδείας στην Ελλάδα» για πέμπτη φορά με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.
Όσο αφορά στο Πρότυπο Λύκειο Ηρακλείου, ξεχώρισαν δύο ομάδες. Η ομάδα BIGBANG3 αποτελείται από τους μαθητές Ιωάννη Μανωλίτση, Αλεξία Μεταξά, Νεφέλη Σαββίδη και η ομάδα COSYNOT από τις μαθήτριες Δανάη Αδαμάκη, Κορίνα Γαγάνη και Ναϊρί Ίρις Κυρίτση-Βακιρτζιάν.
Ο υπεύθυνος καθηγητής, κ. Αλέξανδρος Συγκελάκης, αναφέρει πως στην πρώτη φάση του διαγωνισμού το σχολείο έχει διακριθεί και στους πέντε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Στατιστικής και στη δεύτερη (και τελική) φάση του διαγωνισμού το σχολείο έχει τρεις διακρίσεις (1η θέση στον 1ο Διαγωνισμό Στατιστικής, 5η θέση στον 2ο Διαγωνισμό Στατιστικής και 4η θέση στον 4ο Διαγωνισμό Στατιστικής).
«Σκοπός του διαγωνισμού είναι να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη της Στατιστικής ώστε να κατανοήσουν την αξία της και κυρίως να τους παρακινήσει να αναζητήσουν πληροφορίες από τις επίσημες στατιστικές του κράτους (ΕΛΣΤΑΤ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) μέσα από στατιστικές αναλύσεις και τα Infographics που χρησιμοποιούνται για την πιο εύληπτη παρουσίαση πληροφοριών», αναφέρει.
Όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος οι μαθητές του Λυκείου Γαζίου διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Στατιστικής, φθάνοντας στην τελική φάση. Το σχολείο έλαβε μέρος με μια ομάδα με τους μαθητές της Α Λυκείου, Δερμιτζάκη Στυλιανό, Λεμονάκη Μηνά και Χρονάκη Σταύρο. Η ομάδα των μαθητών με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Συριγωνάκη Μανώλη, εργάστηκε με συνέπεια και οργάνωση για να φτάσει σε ένα καλό επίπεδο γνώσεων.
Ο κ. Συριγωνάκης αναφέρει πως «στο σχολείο μας γίνονται από τους μαθητές και άλλες έρευνες σε διάφορα θέματα με απώτερο στόχο να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον χρήσιμο τομέα των Μαθηματικών.»
Τον διαγωνισμό διοργανώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή και οι μαθητές διαγωνίζονται σε προβλήματα στατιστικής που σχετίζονται με πληροφορίες από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο και αφορούν πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
«Οι μαθητές μας θα προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να μπουν στην ομάδα των πέντε καλύτερων ανάμεσα σε αυτούς που έχουν περάσει στην τελική φάση, ώστε να ελπίζουν στον ευρωπαϊκό τελικό. Ο παραπάνω διαγωνισμός είναι μια καλή ευκαιρία για τους μαθητές να γνωρίσουν τους βασικούς κανόνες της στατιστικής, που τους είναι απαραίτητοι σε οποιαδήποτε έρευνα.
Η στατιστική κατέχει εξέχουσα θέση σε όλες τις επιστήμες και η χρησιμότητά της είναι φανερή από το γεγονός ότι διδάσκεται σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές και αποτελεί βασικό εργαλείο σε κάθε σύγχρονη επιχείρηση στον τομέα της διοίκησης. Η στατιστική εντάσσεται στο κλάδο της θεωρίας των αποφάσεων και είναι ένας χρήσιμος τομέας στην επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων», εξηγεί ο κ. Συριγωνάκης.
Από το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου διακρίθηκε η ομάδα TRIPOL που αποτελούν οι Πέτρος Πολάκης και Δημήτρης Τριπολιτάκης, μαθητές της Β΄τάξης. Ο υπεύθυνος καθηγητής και υποδιευθυντής του σχολείου, κ. Ηλίας Λουλούδης, αναφέρει πως το σχολείο συμμετέχει κάθε χρονιά στον διαγωνισμό, από τη στιγμή που ξεκίνησε, ακόμα και με τρεις ομάδες ενώ στην επόμενη φάση περνάει κάθε φορά τουλάχιστον μία ομάδα.
Ο κ. Λουλούδης αναφέρει πως, δυστυχώς, η στατιστική παιδεία είναι σε χαμηλό επίπεδο στα επίσημα προγράμματα σπουδών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Όπως λέει, πρόκειται για μία εφαρμοσμένη επιστήμη, απαραίτητη στη μετεωρολογία, τα γκάλοπ.Ο κ. Λουλούδης λέει χαρακτηριστικά πως τα ψέματα είναι τριών ειδών, τα μικρά, τα μεγάλα και της στατιστικής. Οι μαθητές που ασχολούνται με τη στατιστική γίνονται ενεργοί πολίτες αύριο, είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το ψέμα και την αλήθεια σε όσα τους παρουσιάζονται.