«Όχι» στην αστυνομική παρέμβαση στους χώρους των Πανεπιστημίων λέει ο σύλλογος ΔΕΠ του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του, τονίζει πως «η έκφραση της ακαδημαϊκής ελευθερίας προϋποθέτει μία εγγυημένη και χωρίς εμπόδια λειτουργία των Πανεπιστημίων από οποιαδήποτε αστυνομική επέμβαση, αλλά και από την παρουσία αστυνομικής δύναμης στο εσωτερικό τους, αφού ακόμα και αυτή η παρουσία μπορεί να επενεργήσει αρνητικά στην ελεύθερη άσκηση των πανεπιστημιακών λειτουργιών.
Δεν παραγνωρίζουμε ότι η τέλεση εγκλημάτων εντός των πανεπιστημιακών χώρων συνιστά ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο ζητά άμεσα λύση. Το φαινόμενο της «ενδοπανεπιστημιακής» εγκληματικότητας δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια αλλά εμφανίζεται διαχρονικά. Το Πανεπιστήμιο είναι κομμάτι της κοινωνίας, επομένως όσο υπάρχει έγκλημα στην κοινωνία, θα εμφανίζεται και στο Πανεπιστήμιο.
Είναι σαφές ότι, όταν διαπράττονται εντός του πανεπιστημιακού χώρου κακουργήματα καθώς και εγκλήματα ή και πλημμελήματα κατά της ζωής (όπως ορίζει ο ποινικός κώδικας), η αστυνομία πρέπει να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα.
Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τέλεσης πλημμελημάτων και πταισμάτων, η αστυνομία μπορεί να επέμβει μόνο μετά από άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου. Δηλαδή όταν τελείται μία κλοπή (π.χ. αφαίρεση κινητού πράγματος χωρίς τη χρήση βίας) ή το αδίκημα της απλής σωματικής βλάβης, η αστυνομία μπορεί να επέμβει εντός του πανεπιστημιακού χώρου μόνο μετά από άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου.» Οι διδάσκοντες του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. προτείνουν τα εξής
«(α) Διευκόλυνση της λειτουργίας του Πρυτανικού Συμβουλίου: Με απόφαση της Συγκλήτου (δημοσιευμένη σε ΦΕΚ) καθορισμός των κριτηρίων βάσει των οποίων θα αποφασίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο τη χορήγηση άδειας επέμβασης της αστυνομίας. Τα κριτήρια αυτά πρέπει να μην αντίκεινται στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων (άρθρο 16 παρ. 5 εδ. α’ του Συντάγματος), και να είναι προσανατολισμένα στην αντιμετώπιση των πιο συχνά εμφανιζόμενων εγκληματικών συμπεριφορών.
(β) Φύλαξη πανεπιστημιακών υποδομών: επανεξέταση του καθεστώτος φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητικών εστιών, με συνολική περίφραξη τους, στοχευμένη τοποθέτηση φυλάκων στα σημεία που εμφανίζουν εντονότερη εγκληματική κίνηση, φωταγώγηση προαύλιων χώρων με συστήματα που δεν μπορούν εύκολα να καταστραφούν, τοποθέτηση καμερών ασφαλείας που να καλύπτουν όλους τους εξωτερικούς και ανοιχτούς εσωτερικούς χώρους, με έμφαση στους χώρους των εργαστηρίων.
(γ) Ενεργοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας: Πλήρης και οργανωμένη ενεργοποίηση των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΔΠ του Πανεπιστημίου για την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων και υποδομών. Δημιουργία συντονιστικού οργάνου των συλλόγων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ελέγχου και εξασφάλισης της προστασίας του Πανεπιστημίου».