Εσπερινό Λύκειο
Υπουργική απόφαση αποθαρρύνει μαθητές να εγγραφτούν στο Εσπερινό Λύκειο

Έχασε μαθητές γιατί το Υπουργείο Παιδείας τούς κόβει τα φτερά και δεν τους δίνει το δικαίωμα να δώσουν πανελλήνιες και να συνεχίσουν την πορεία τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο λόγος για το Εσπερινό Λύκειο Ηρακλείου που από το καλοκαίρι είχε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει την επίμαχη απόφαση αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση.

Διαμαρτυρία από την ΕΛΜΕ

Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση που καταργεί τη δυνατότητα συμμετοχής στις Πανελλήνιες για φοιτούντες (ειδική κατηγορία μαθητών) στα Εσπερινά Λύκεια, ζητά η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου.

Η ένωση των καθηγητών αναφέρει πως «με μια αιφνιδιαστική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018) η κυβέρνηση κατάργησε τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα στους μαθητές των εσπερινών ΓΕΛ να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, εφόσον είχαν φοιτήσει στην Α’ Ημερησίου Λυκείου και στη Γ’ και Δ΄ Εσπερινού. (Η Α’ Ημερησίου Λυκείου αντιστοιχεί σε ύλη στην Α’ και Β’ Εσπερινού).

Πρακτικά πλέον, ένας μαθητής Εσπερινού ΓΕΛ, αν θέλει να δώσει πανελλήνιες, είναι υποχρεωμένος, ακόμα κι αν έχει φοιτήσει επιτυχώς στην Α’ Ημερησίου, να ξαναφοιτήσει στο Εσπερινό από την αρχή!

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε έστω μια μεταβατική χρονιά για τους μαθητές που γράφτηκαν τον Σεπτέμβρη, οι οποίοι ξαφνικά βλέπουν τον προγραμματισμό ζωής τους να ανατρέπεται.

Δεν χρειάζεται ασφαλώς να επισημάνουμε ότι στα εσπερινά σχολεία, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, δεν φοιτούν γόνοι ανωτέρων τάξεων ούτε τουρίστες της εκπαίδευσης. Η υπουργική απόφαση αποθαρρύνει ενήλικες κατά βάση μαθητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να διεκδικήσουν καλύτερες απολαβές και τα μορφωτικά αγαθά της εκπαίδευσης.

Η εν λόγω απόφαση δεν είναι η μοναδική παράμετρος του ζητήματος, καθώς έχουν καταργηθεί και άλλες διευκολυντικές διατάξεις (π.χ. η δυνατότητα συμμετοχής στις πανελλαδικές κατόπιν εγγραφής στην τελευταία τάξη μετά τον θάνατο τουλάχιστον ενός από τους δύο γονείς), ενώ έχει αυξηθεί η γραφειοκρατία στις εγγραφές.

Λόγω των παραπάνω:

Ζητάμε την απόσυρση της 139101/ΓΔ4 υπουργικής απόφασης.

Στηρίζουμε τα σχετικά αιτήματα και ψηφίσματα της εκπαιδευτικής κοινότητας των εσπερινών σχολείων».

Διαρροή μαθητών

Όνειρό τους είναι να διεκδικήσουν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, κάποιοι, όμως, δεν θα το πραγματοποιήσουν.  Το προηγούμενο καθεστώς έθετε ορισμένους περιορισμούς ως προς τη φοίτηση και το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις, κάτι που τώρα δεν ισχύει.

Προβλεπόταν, δηλαδή, ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στο Εσπερινό, εκτός αν ήταν πάνω των 25 ετών, από μονογενεϊκή οικογένεια, με γονιό με αναπηρία άνω του 67%, αν είναι άτομο από πρόγραμμα απεξάρτησης, με γονιό με κάρτα ανεργίας. Τώρα, δεν υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια για τους μαθητές.

Σημειώνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών θέλουν να δώσουν εξετάσεις, δεν εγγράφονται στο σχολείο μονάχα για το Απολυτήριο.