Αναστασάκης - Καπετανάκειο

Ώς το τέλος Οκτωβρίου, το Καπετανάκειο θα πάψει να είναι εργοτάξιο

Μετά από οχτώ χρόνια σε κατάσταση εργοταξίου, οι εργασίες στο Καπετανάκειο θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο ως το τέλος Οκτωβρίου και το ιστορικό σχολείο θα πάψει να λειτουργεί με λουόμενες αίθουσες.
Το παραπάνω τονίζει στην «Π» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, κ. Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος παρουσιάζει το πλάνο του Δήμου Ηρακλείου για την σχολική στέγη.

Σε προτεραιότητα τα σχολεία

Ο κ. Αναστασάκης
Ο κ. Αναστασάκης

Ο κ. Αναστασάκης αναφέρει πως στο Δήμο λειτουργούν 165 σχολικές μονάδες, πολλές από τις οποίες είναι «πληγωμένες», «λόγω ελλιπούς συντήρησης και φυσιολογικής γήρανσης των κτηρίων», εξηγεί.

Ο Δήμος έχει δημοπρατήσει και υπογράψει συμβάσεις για τις μεγαλύτερες εργολαβίες που έχουν γίνει σε συντηρήσεις κτηρίων, που περιλαμβάνουν αποκαταστάσεις όψεων και μονώσεις.

Όπως είναι γνωστό, σε πολλά σχολικά κτήρια έχουμε δει να εισρέουν νερά της βροχής, να φουσκώνουν οι τοίχοι, σοβάδες να πέφτουν, να αποκολλώνται μεγάλα κομμάτια μπετόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αισθητική αλλά, κυρίως, για τη σωματική ακεραιότητα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Επίσης, προχωρούν οι χρωματισμοί των κτηρίων αλλά και οι αποκαταστάσεις διαφόρων άλλων προβλημάτων.

Συνολικά, οι προϋπολογισμοί των μελετών ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ των σχολικών συγκροτημάτων που εντάχθηκαν σε αυτό το πλάνο, είναι το Τάλως, τα Δειλινά και η Εμπορική.

Παράλληλα, «τρέχει» ένα ακόμα πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που κατά το ήμισυ χρηματοδοτείται από το «Φιλόδημος».

Οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνουν την επόμενη σχολική χρονιά, αφού φέτος θα δημοπρατηθούν τα έργα και οι εργασίες θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2019.

Υπάρχουν και μεμονωμένες παρεμβάσεις, όπως στην περίπτωση του Τάλως. Ο κ. Αναστασάκης αναφέρει πως ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, είχε χαρακτηρίσει την περίπτωση κατεπείγουσα αφού «το σχολείο  ουσιαστικά κατέρρεε», αναφέρει.

Επίσης, απομακρύνθηκε ο αμίαντος στον Άγιο Σύλλα ενώ ακολουθούν οικοδομικές εργασίες, έχει υπογραφεί σύμβαση για την κατασκευή ενός στεγάστρου για τον αύλειο χώρο του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου ενώ έχουν γίνει μελέτες για τη στατική ενίσχυση στην παλιά Ακαδημία και το Δημοτικό στη Φορτέτσα.

Παράλληλα, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου Νηπιαγωγείου στην Αγία Αικατερίνη που θα δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες. Θα γίνει ένας βρεφονηπιακός σταθμός στις Μεσαμπελιές, στις οδούς Δρακάκη και Ιλιού, καθώς και ένα νέο νηπιαγωγείο και ένας βρεφονηπιακός σταθμός στο Γιόφυρο.

Ένα πρόβλημα δεκαετιών λύνεται με την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου κτιρίου του 35ου Δημοτικού Σχολείου στο Μασταμπά, που λειτουργούσε με παραρτήματα και τα παιδιά έκαναν διάλειμμα στους δρόμους. Ο κ. Αναστασάκης αναφέρει πως εντός των επόμενων ημερών το κτήριο θα είναι έτοιμο να δεχτεί το σύνολο των μαθητών.  «Το θέμα της σχολικής στέγης το έχουμε προσεγγίσει πολύ δυναμικά,  το ζήτημα των σχολείων πρέπει να μπαίνει σε προτεραιότητα», σημειώνει.

Όπως λέει, για μεμονωμένες περιπτώσεις θα δρομολογούνται οι ανάλογες εργασίες μέσα από τις εργολαβίες, το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή. Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου τονίζει πως, πλέον, αποδεικνύεται ότι προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής, όπως έχει τονίσει και ο κ. Λαμπρινός, είναι η καθημερινότητα του πολίτη.

Ανέτοιμος για την προσχολική αγωγή

Σε ερώτηση αν με τα δύο νέα νηπιαγωγεία που θα κατασκευαστούν σε Αγία Αικατερίνη και Γιόφυρο, ο Δήμος Ηρακλείου θα είναι έτοιμος να εφαρμόσει το μέτρο της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης εντός τριών χρόνων, ο κ. Αναστασάκης απαντά αρνητικά.

Αναφέρει πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να είναι έτοιμα τα νηπιαγωγεία του Δήμου να δεχτούν όλα τα παιδιά ηλικίας 4 ετών, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας.

Σε συνεργασία με την Πολεοδομία, σκοπός είναι να απαλλοτριωθούν πολλά οικόπεδα ούτως ώστε να ανατεθεί ένα πακέτο μελετών για την κατασκευή πολλών νηπιαγωγείων.