Μπάτε, σκύλοι, αλέστε… πρόκειται για τρεις λέξεις που συνοψίζουν την κατάσταση που επικρατεί σε σχολικά κτήρια του Ηρακλείου, όπου δεν υπάρχουν φύλακες. Χάπια συνδυασμένα με ενεργειακά ποτά, διαφόρων ειδών ακαθαρσίες είναι ορισμένα από τα… πεσκέσια που αφήνουν οι εξωσχολικοί που τις απογευματινές ή ακόμα και νυχτερινές ώρες περνούν ανενόχλητοι τα κάγκελα των σχολείων.
Η γειτονιά διαμαρτύρεται γιατί δεν μπορεί να ησυχάσει ακόμα και αργά τη νύχτα, ενώ οι εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται ποιος φέρει την ευθύνη για τυχόν τραυματισμούς μέσα στα σχολεία, ακόμα και εκτός ωραρίου.
Κλοπές και άλλου είδους παραβατικές συμπεριφορές, από μαθητές ή και γονείς, θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχαν φύλακες στα σχολεία.
Τα νέα που έρχονται από τον Δήμο Ηρακλείου δεν είναι και τόσο ευχάριστα καθώς, πέρα από τους 13 μόνιμους φύλακες που προστατεύουν συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, μέσω της κοινωφελούς εργασίας θα τοποθετηθούν μόλις τέσσερις φύλακες σε τρία σχολικά συγκροτήματα και, μάλιστα, προσωρινά.
Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Γιώργος Βλαχάκης, αναφέρει στην «Π» πως ένας φύλακας θα τοποθετηθεί στα Δειλινά, στα 10ο Λύκειο και 9ο Γυμνάσιο, ένας στο 2ο ΕΠΑΛ και δύο στο Καπετανάκειο, όπου λειτουργεί και το γνωστό εργοτάξιο. Τα συγκεκριμένα σχολεία ήταν τα πρώτα που έκαναν το σχετικό αίτημα, όμως οι ανάγκες είναι πάρα πολλές.
Ο κ. Βλαχάκης αναφέρει πως τα σχολεία χρειάζονται φύλαξη ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, ορισμένα λειτουργούν ως γκέτο διαφόρων καταστάσεων, οι γείτονες ενοχλούνται από τη φασαρία που γίνεται τα βράδια. «Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα αλλά δεν μπορούμε προστατεύσουμε όλα τα σχολεία» αναφέρει.
«Υπάρχει ανάγκη φύλαξης, ειδικά για τα μεγάλα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ηρακλείου, ο πλέον ανυποψίαστος καταλαβαίνει ότι είναι απαραίτητη την ώρα του σχολικού προγράμματος αλλά και μετά» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης.
Όπως λέει, σε Γυμνάσια και Λύκεια υπάρχει μεγάλος αριθμός εξωσχολικών που περνούν τα κάγκελα, γίνεται διακίνηση απαγορευμένων προϊόντων, σημειώνονται παραβατικές συμπεριφορές παιδιών.
Ακόμα και τις ώρες που το σχολείο λειτουργεί, οι τέσσερις με πέντε καθηγητές που αναλαμβάνουν την επιτήρηση του χώρου δεν μπορούν να ελέγξουν τους 300 μαθητές που έχει ένα μεγάλο σχολείο.
Επίσης, πολλοί μαθητές φεύγουν από το σχολείο και κινδυνεύουν να χτυπήσουν, γονείς και άλλα άτομα θέλουν να εισέλθουν στο χώρο και δεν υπάρχει κανείς να τους εξυπηρετήσει.
«Πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση, να προσέχουμε την ώρα του σχολικού ωραρίου για να είναι απρόσκοπτη η σχολική διαδικασία» αναφέρει.
Όσο αφορά στην τοποθέτηση καμερών, εξηγεί πως πρόκειται για ένα πολύ λεπτό ζήτημα, όμως ο κλάδος δεν δέχεται σε καμία περίπτωση να λειτουργούν κάμερες και να βιντεοσκοπούνται μαθητές και καθηγητές την ώρα λειτουργίας του σχολείου. Μετά το πέρας του ωραρίου και εφόσον κριθεί απαραίτητο από τη σχολική κοινότητα, ίσως θα μπορούσε να εξεταστεί η λειτουργία τους κατά περίπτωση και εφόσον έχουν εκδηλωθεί σοβαρές παραβατικές συμπεριφορές.
Ναρκωτικά και… εκρηκτικοί μηχανισμοί
Εκπαιδευτικοί που μίλησαν στην «Π» τονίζουν πως φοβούνται ότι κάποιοι μπορούν να βάλουν στο μάτι τον ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό που έχουν ορισμένα σχολεία. Αναφέρουν πως παλιότερα υπήρχε περιστατικό με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο λεβητοστάσιο σε σχολείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ύπαιθρο.
Περιγράφουν πως το πρωί που ανοίγουν την πόρτα των σχολείων βλέπουν ακόμα και χάπια, σύριγγες και άλλα στοιχεία, ότι το βράδυ τα ναρκωτικά κάνουν “πάρτι” εκεί που το πρωί τα παιδιά κάνουν μάθημα.
Άγνωστοι έχουν σπάσει κάμερες που υπάρχουν στον χώρο του σχολείου.
Σε πολλές περιπτώσεις, επειδή τα παιδιά δεν μπορούν να βρουν στις γειτονιές τους γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου ή βόλεϊ, χρησιμοποιούν τις σχολικές αυλές, κάτι που είναι θεμιτό αρκεί να γίνεται υπό κάποια εποπτεία, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί.
Στις αυλές έχουν βρει ακόμα και αποκαΐδια γιατί εξωσχολικοί τις νυχτερινές ώρες ανάβουν τσιγάρα και καίνε χαρτιά και άλλα αντικείμενα.