κρούσματα σε σχολεία

Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στην εκπαιδευτική κοινότητα στο Ηράκλειο, με φόντο τον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού, αλλά και το γεγονός πως ακόμα η εξέλιξη του ιού θεωρητικά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα μπήκε στον «γκρι χάρτη» ωστόσο τα σχολεία της παρέμειναν ανοικτά, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα στο Ηράκλειο, όπου τα κρούσματα ακολουθούν αυξητικές τάσεις, χωρίς καν να έχει έρθει ο βαρύς χειμώνας, που η τήρηση των μέτρων επαρκούς αερισμού χώρων και αποστάσεων θα γίνουν πολύ δυσκολότερη. Από τον ΕΟΔΥ πάντως και την κυβέρνηση, η κατάσταση προς το παρόν κρίνεται ικανοποιητική και δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, παρά τους έντονους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών.

Ιδιαίτερα για τα γυμνάσια και τα λύκεια, όπου οι μαθητές εκτός από το σχολείο βρίσκονται και σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες κατά κύριο λόγο για την εκπαίδευσή τους, η ανησυχία είναι πολύ μεγαλύτερη κι εντονότερη, καθώς εκτιμάται ότι μια πιθανότητα υπερμετάδοσης  δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Ένας ακόμα παράγοντας που εξετάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αυτός του καθεστώτος αφενός των αναπληρωτών στα δημόσια σχολεία και αφετέρου των ωρομίσθιων καθηγητών στα ιδιωτικά φροντιστήρια. Κι αυτό γιατί οι σχέσεις εργασίας που προβλέπονται γι’ αυτές τις ομάδες εκπαιδευτικών λειτουργούν σχεδόν «τιμωρητικά» για εργαζόμενους που εκτός από την ελαστικότητα της εργασίας τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον φόβο όχι μόνο μιας αρρώστιας, αλλά και σοβαρής απώλειας χρημάτων, εφόσον κάνουν το λάθος να… αρρωστήσουν.

Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο δεδομένο εκτιμάται ότι δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς από την Πολιτεία, η οποία, αν και γνωρίζει πως η Παιδεία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες ελαστικές σχέσεις εργασίας, δεν έχει καταφέρει να δώσει επαρκείς απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα τα οποία ανακύπτουν.

Οπότε, όσο κι αν το κεντρικό κράτος διαβεβαιώνει ότι τα σχολεία και τα φροντιστήρια είναι αρκετά δύσκολο να αποτελέσουν εστίες υπερμεταδόσεων, τη συγκεκριμένη άποψη δεν συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη μέριμνα για να αποφευχθούν πιθανές, ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν είναι καθόλου δύσκολο η κατάσταση να ξεφύγει εντελώς από κάθε έλεγχο.