Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για παιδική διαδικτυακή κακοποίηση

Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, διπλασιάστηκε το ποσοστό των καταγγελιών  για παιδική διαδικτυακή κακοποίηση ενώ ο αριθμός των καταγγελιών που υπεβλήθησαν στη SafeLine κατά τη διάρκεια του 2019 για παράνομο περιεχόμενο ή παράνομη δραστηριότητα στο διαδίκτυο σημείωσε αύξηση της τάξεως του 39%.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE, του  Παγκόσμιου Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών για το Παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου που συντονίζει τις δράσεις 47 γραμμών ανά την υφήλιο (www.inhope.org). Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται.

Πιο συγκεκριμένα η ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr, η οποία λειτουργεί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας από το 2003, έλαβε (κατά το 2019) 6403 καταγγελίες. Για πρώτη φορά το 2019 το ποσοστό των επιβεβαιωμένων καταγγελιών για παιδική πορνογραφία ξεπέρασε το ποσοστό των  καταγγελιών για οικονομικές απάτες στο διαδίκτυο (45% παιδική πορνογραφία- 30% οικονομικές απάτες).

Oι καταγγελίες για παιδική κακοποίηση προωθήθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία και καταχωρήθηκαν στη βάση ICCAM του INHOPE/INTERPOL.

Η επεξεργασία είχε τις περισσότερες φορές σαν αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση του παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο και τον εντοπισμό από την INTERPOL κυκλωμάτων διακίνησης τέτοιου περιεχομένου.

Αύξηση των καταγγελιών παιδικής πορνογραφίας αποτυπώνεται και στα ετήσια στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Κατά τη διάρκεια του 2019, έλαβε 183.788 καταγγελίες παιδικής κακοποίησης. Το 90% από αυτές αφορούν σε παιδιά ηλικίας από 3-13 ετών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους (91%) κορίτσια.

Όσον αφορά στις καταγγελίες που έλαβε η SafeLine κατά το 2019 για διαδικτυακές οικονομικές απάτες, αφορούσαν κυρίως διαδικτυακές αγορές όπου τις περισσότερες φορές οι καταγγέλλοντες δεν παρέλαβαν ποτέ το προϊόν παραγγελίας τους ή το προϊόν που παρέλαβαν δεν ανταποκρινόταν στον προϊόν που είχαν επιλέξει.

Πολλά περιστατικά επίσης αφορούσαν στο ότι δεν τηρούνταν οι όροι επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής προϊόντων. Άλλες καταγγελίες αφορούσαν περιστατικά όπου, κατόπιν πληρωμής, αναγραφόταν στην ιστοσελίδα ότι το tracking number της παραγγελίας είναι προσωρινώς μη διαθέσιμο.

Οι καταγγέλλοντες συμπερασματικά -καθώς οι πλειοψηφία των καταγγελιών στη SafeLine υποβάλλονται ανώνυμα- είναι ενήλικες οι οποίοι είτε ζητούν τρόπο να αποζημιωθούν είτε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους είτε ζητούν να αφαιρεθούν απ’ το διαδίκτυο οι εν λόγω ιστοσελίδες/διαφημίσεις προκειμένου να μην υπάρξουν περισσότερα μελλοντικά θύματα.

Οι υπόλοιπες κατηγορίες καταγγελιών παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2018.

Το gaming κυρίαρχος λόγος επικοινωνίας με τη Γραμμή Βοήθειας

Προβλήματα και ανησυχίες που προκύπτουν από την ενασχόληση των παιδιών με το gaming ήταν ο κύριος λόγος επικοινωνίας με τη γραμμή βοήθειας Help-line.gr σύμφωνα με τα στατιστικά ετήσια στοιχεία 2019.

Η συγκεκριμένη κατηγορία (gaming) αναδείχθηκε για πρώτη φορά  κατά τα ετήσια στατιστικά στοιχεία του 2018 και καθόλη τη διάρκεια του 2019 πρωταγωνίστησε στις κλήσεις που δέχτηκαν οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι της γραμμής.

Πιο συγκεκριμένα οι κύριοι λόγοι επαφής με τη γραμμή βοήθειας για το 2019 ήταν κατά 35% το gaming, ακολουθεί με ποσοστό περίπου 16% ο διαδικτυακός εκφοβισμός και με 13% τα θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Αισθητή είναι η πτώση των τηλεφωνημάτων που δέχτηκε η γραμμή σε σχέση με την υπερβολική χρήση του διαδικτύου. Το 2019 το 8% των καλούντων αναζήτησαν λύσεις ή συμβουλές για προβλήματα εθισμού, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στα στοιχεία του 2018 ήταν 12%.

Η πλειοψηφία των κλήσεων (65%) προήλθε από ενήλικες, κυρίως γονείς που επικοινώνησαν ως επί το πλείστο ζητώντας οδηγίες και συμβουλές για κάποιο θέμα που αντιμετώπιζε το ανήλικο παιδί τους σε σχέση με το διαδίκτυο, ενώ οι επαγγελματίες και οι ανήλικοι που απευθύνθηκαν στη γραμμή ακολουθούν με ποσοστό 19% και 16% αντίστοιχα.

Η πλειοψηφία (77%) επέλεξε να επικοινωνήσει με τη γραμμή τηλεφωνικά στον αριθμό 210-6007686 και μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 23% επέλεξε να επικοινωνήσει ηλεκτρονικά μέσω email στη διεύθυνση [email protected].

Η κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2020
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2020

Η κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2020 που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί του Υπουργείου Παιδείας με τη συμμετοχή μαθητών πολλών σχολείων και εκπαιδευτικών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ σε δείγμα 13.000 μαθητών ηλικίας 10-18 ετών από τις περιφερειακές ενότητες Αττικής, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Ηρακλείου και Δεδεκανήσου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

10.00 – 10.30 Χαιρετισμοί

Νίκη Κεραμέως-Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Μαρία Σπυράκη-Ευρωβουλευτής ΕΛΚ, πρέσβειρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Νίκος Πέππας – Αντιπεριφερειάρχης Αττικής

10.30 – 10.45 Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σήμερα και στο μέλλον / Δράσεις του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Π. Φραγκοπούλου, συντονίστρια Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, ΙΤΕ

10.45 – 11.00  Αποτελέσματα νέας έρευνας του Κέντρου σε 13.000 μαθητές υπό την αιγίδα του Υπουργείου

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Κατερίνα Ψαρουδάκη, δημοσιογράφος, υπεύθυνη Επικοινωνίας Κέντρου

Προβολή βίντεο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού INSAFE

11.00 – 11.30    Διερεύνηση του ρόλου του διαδικτύου στη δημόσια ζωή και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο                      σύγχρονος γονιός: Μάριος Αθανασίου, ηθοποιός

Συντονιστής Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος Γραμμής Βοηθείας  Help-Line.gr

Ερωτήσεις από το Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

11.30 – 11.50  Βραβεύσεις Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού SID 2020

11.50 – 12.15 Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση με τη μορφή κουίζ γνώσεων για παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου

12.15 – 12.30 Η σχέση των εφήβων με τα social media και τους influencers.

Παρουσίαση βίντεο από παιδιά του Πάνελ Νέων

Συντονίστρια Μαρία Δάρα, ψυχολόγος Γραμμής Βοηθείας Help-Line.gr

12.30 – 12.35 Θεατρικό δρώμενο  από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αιγάλεω

12.35 – 12:50  Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση με τη μορφή κουίζ γνώσεων για παιδιά Δημοτικού

12.50 – 13:00  Λήξη εκδήλωσης.