Μηδενισμούς γραπτών και ασθενοφόρα είχαμε στη χθεσινή, τελευταία ημέρα πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων στην Κρήτη.
Στον Άγιο Νικόλαο, ένας υποψήφιος είχε μαζί του ανοιχτό το κινητό τηλέφωνο και, όπως προβλέπεται από την διαδικασία, το γραπτό του μηδενίστηκε.
Παράλληλα, μία υποψήφια από τα Χανιά αισθάνθηκε ζαλάδα την ώρα της εξέτασης και κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε την κοπέλα από το εξεταστικό κέντρο στο νοσοκομείο.
Τέλος, αδιαθεσία αισθάνθηκε και υποψήφιος στο ειδικό εξεταστικό κέντρο Ηρακλείου. Πήγε στο ιατρείο, είχε δέκατα, και το κέντρο ήταν σε συνεννόηση με την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου για τον τρόπο που πρέπει να διαχειριστούν το συμβάν.
Υπενθυμίζεται πως οι πανελλήνιες εξετάσεις ολοκληρώθηκαν χθες για τα Γενικά Λύκεια με τα μαθήματα της Φυσικής, της Ιστορίας και της Οικονομίας.
Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων των ΓΕΛ θα ξεκινήσει την Τρίτη, 29 Ιουνίου, με το μάθημα των Αγγλικών και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου με το μάθημα Έλεγχος Μουσικών και Ακουστικών Ικανοτήτων.
Παράλληλα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ συνεχίζουν σήμερα τις πανελλαδικές εξετάσεις με τα μαθήματα, Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης. Στα Επαγγελματικά Λύκεια οι πανελλαδικές εξετάσεις τελειώνουν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου.
Πιο δύσκολη η Ιστορία
Η φιλόλογος, κ. Κωνσταντίνα Λιάπη, από το Φροντιστήριο ΔΟΜΗ, αναφέρει πως «τα θέματα της Ιστορίας Προσανατολισμού, στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές της Γ’ γενικού λυκείου, δεν παρουσίαζαν πρωτοτυπία και αντιστοιχούσαν απόλυτα στην εξεταζόμενη ύλη.
Στο πρώτο και στο δεύτερο θέμα οι ερωτήσεις αφορούσαν στη διατύπωση του περιεχομένου ιστορικών όρων και στον χαρακτηρισμό προτάσεων ως σωστές ή λανθασμένες αντίστοιχα, ακολουθώντας το σύνηθες.
Ωστόσο στο θέμα Α1(γ) απαιτούνταν συνδυασμός πληροφοριών από τα Β΄& Γ’ κεφάλαια, κάτι που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Οι ερωτήσεις ανάπτυξης ήταν σαφέστατα διατυπωμένες και απαντώνται σε συγκεκριμένα χωρία του σχολικού βιβλίου.
Στη δεύτερη ομάδα οι εξεταζόμενοι κλήθηκαν να σχολιάσουν με βάση τις ιστορικές τους γνώσεις αποσπάσματα από ιστορικά κείμενα. Το θέμα Δ1(β) μάλιστα, απαιτούσε συνδυασμό πληροφοριών από δύο κεφάλαια του σχολικού βιβλίου (Α΄ & Β΄) .
Συνοψίζοντας τα θέματα κάλυπταν μεγάλο εύρος της διδαχθείσας ύλης με ιδιαίτερη έμφαση στο Α΄ κεφάλαιο της οικονομίας και απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές με κριτική και αφαιρετική ικανότητα.»
Οι κ.κ. Κρυστάλλη Βλαστού και Κατερίνα Παπουτσάκη, από τον Φροντιστηριακό Οργανισμό Καινοτόμος Μάθηση, σχολιάζουν πως τα θέματα στην Ιστορία προσανατολισμού περιορίστηκαν σε ένα μικρό σχετικά μέρος της εξεταστέας ύλης (κυρίως 1ο και 3ο κεφάλαιο), παρόλα αυτά ήταν αρκετά απαιτητικά και για καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Στην πρώτη ομάδα οι ερωτήσεις, αν και ήταν αναμενόμενες, δεν είχαν τις συνήθεις διατυπώσεις γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολία.
Στη 2η ομάδα, στα θέματα Γ1 και Δ1, που αφορούν στο σχολιασμό πηγών, δόθηκαν κατανοητά κείμενα που για την ουσιαστική επεξεργασία τους απαιτούσαν καλή προετοιμασία των υποψηφίων και συνδυαστικες γνώσεις.
Συγκριτικά με τα περσινά, τα χθεσινά θέματα χαρακτηριζονται από μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, διαπίστωση που μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι η προσέγγιση των θεμάτων στο μάθημα της Ιστορίας προϋποθέτει πλέον και την κριτική ικανότητα των μαθητών και όχι απλώς τη στείρα αποστήθιση της ύλης, με την κατάλληλη προετοιμασία και διάβασμα των μαθητών.
Με απαιτήσεις η Φυσική
Η ομάδα φυσικών του φροντιστηρίου Μ.Ε. «Ιδιαίτερον», κ.κ. Κασβίκης Αθανάσιος, Αστεριάδη Ανθή, Μίχος Αντώνιος και Δαρδούμας Βασίλης αναφέρουν
«τα θέματα στην φυσική χαρακτηρίζονται ως θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας για καλά προετοιμασμένους μαθητές. Εξετάζουν ένα μεγάλο φάσμα της εξεταστέας ύλης,
Το θέμα Α εξετάζει σε μεγάλο βαθμό την θεωρία χωρίς ασάφειες στις διατυπώσεις.
Το θέμα Β βασιζότανε σε ασκήσεις και λυμένα παραδείγματα του σχολικού εγχειριδίου.
Το θέμα Γ συνδύαζε 2 τμήματα της ύλης του ηλεκτρομαγνητισμού με κοινό σχήμα που κρίνεται μη αναγκαίο και ίσως οδηγήσει σε παρερμηνεία, οπότε απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή.
Το θέμα Δ είναι συνδυαστικό θέμα στερεού, ταλάντωσης και κρούσης χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Θεωρούμε ότι οι καλά προετοιμασμένοι θα έχουν καλές επιδόσεις.
Καλά αποτελέσματα σε όλους».
Ο φυσικός, υπεύθυνος σπουδών ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, κ. Νεκτάριος Βαρδάκης, αναφέρει «τα θέματα της Φυσικής προσανατολισμού είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, με σαφή διατύπωση και καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ύλης.
Ήταν απαιτητικά σε χρόνο και οι μαθητές έπρεπε να έχουν ευχέρεια στις πράξεις. Απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, όχι μόνο στη Γ Λυκείου αλλά και στις προηγούμενες τάξεις. Πιο αναλυτικά:
Θέμα Α : Εύκολο θέμα το οποίο όμως ήθελε καλή γνώση της θεωρίας.
Θέμα Β : Θέμα που απαιτούσε καλή κατανόηση της θεωρίας και ευχέρεια στις αλγεβρικές πράξεις..
Θέμα Γ: Μέτριας δυσκολίας θέμα . Στα ερωτήματα Γ3-Γ4 απαιτείται προσοχή.
Θέμα Δ: Μεγάλης έκτασης θέμα που συνδύαζε τρία διαφορετικά κεφάλαια της ύλης. Είχε πολυπλοκότητα αλλά όχι ιδιαίτερες δυσκολίες».
Ο φυσικός από το φροντιστήριο «Θεωρία & Πράξη», κ. Κωστής Παπάζογλου, αναφέρει «οι εκφωνήσεις των θεμάτων της Φυσικής ήταν σαφείς και κάλυπταν ευρεία έκταση της ύλης.
Τα Θέματα Α και Β δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες και ένας προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να ανταποκριθεί ικανοποιητικά.
Το Θέμα Γ εξέταζε εκτενώς το κεφάλαιο του Ηλεκτρομαγνητισμού, ενώ το Θέμα Δ απαιτούσε γνώσεις από τα κεφάλαια της Μηχανικής Στερεού, των Κρούσεων και των Ταλαντώσεων. Επιπλέον, χρειάζονταν γνώσεις από την ύλη της Α΄ και της Β΄ Λυκείου.
Τα θέματα στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται διαβαθμισμένης δυσκολίας με ιδιαίτερες απαιτήσεις σε αλγεβρικές πράξεις, με συνέπεια να είναι αναγκαία η κατάλληλη αξιοποίηση του χρονικού ορίου των 3 ωρών εξέτασης».
Ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης σχολιάζει τα εξής «τα θέματα Φυσικής χαρακτηρίζονται ως θέματα με διαβάθμιση, χωρίς επιστημονικά λάθη και καλύπτουν το σύνολο της ύλης. Απευθύνονται σε ψύχραιμους και σωστά προετοιμασμένους μαθητές.
Το Θέμα Α εξετάζει επαρκώς την θεωρία, τα ερωτήματα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια και χωρίς παγίδες.
Το Θέμα Β είναι βατό εξετάζει το κεφάλαιο της μηχανικής στερεού σώματος, τα ρευστά και τις κρούσεις.
Το Β.1 είναι κλασσικό θέμα ισορροπίας στερεού σώματος, το Β.2και το Β.3απαιτούσαν προσοχή στις αλγεβρικές πράξεις και στις διατυπώσεις των εκφωνήσεων.
Δεν χαρακτηρίζονται ως απαιτητικά θέματα.
Το θέμα Γ προσπαθεί να συνδυάσει τα εναλλασσόμενα ρεύματα με την κίνηση ράβδου σε ομογενές μαγνητικό πεδίο. Κρίνεται ως θέμα αρκετά περίπλοκο στις διατυπώσεις του και στο σχήμα του και θα μπερδέψει τους υποψηφίους.
Τα ζητήματα Γ.1 και Γ.2 είναι απλή εφαρμογή τύπων που δεν συνδέονται με τα Γ.3 και Γ.4. Η όλη όμως διάταξη είναι επικίνδυνη για παρανοήσεις.
Δύσκολα θα επιλυθεί από την μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών. Το θέμα Δ κινείται στο επίπεδο των θεμάτων Δ των τελευταίων ετών. Το πρώτο μέρος του Δ.1είναι ισορροπία στερεού σώματος και το δεύτερο μέρος μια ελαστική κρούση σε συνδυασμό με την απλή αρμονική ταλάντωση. Κρίνεται ως ένα βατό θέμα».
Σαφή τα θέματα στην Οικονομία
Ο οικονομολόγος του φροντιστηριακού ομίλου ΕΝΑ, κ. Σταύρος Σαμόλης, αναφέρει πως «τα θέματα της Οικονομίας κάλυπταν την ύλη επαρκώς και ήταν σαφώς διατυπωμένα.
Οι πολύ καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στην αντιμετώπιση τόσο των θεμάτων της θεωρίας όσο και την επίλυση των ασκήσεων. Θα έπρεπε στην Ομάδα
Τρίτη να ήταν πολύ προσεκτικοί στις αριθμητικές πράξεις και στο ερώτημα Γ4 να εκφράσουν το πραγματικό ΑΕΠ σε εκατομμύρια χρηματικές μονάδες.
Στην τέταρτη Ομάδα, τέλος, τα δύο πρώτα ερωτήματα ήταν αρκετά απλά χωρίς ιδιαίτερες μαθηματικές πράξεις, αλλά το τρίτο ερώτημα ήταν για πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές που ήξεραν να συνδυάσουν τους τύπους του τρίτου κεφαλαίου».
Ο κ. Κώστας Φλουράκης, από την Ολοκλήρωση, σχολιάζει πως «τα θέματα παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την περυσινή χρονιά.
Περιλαμβάνουν ερωτήματα από την ύλη που προστέθηκε τα τελευταία χρόνια και γενικά καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της ύλης.
Στην πρώτη ομάδα τα ερωτήματα ήταν με σαφήνεια διατυπωμένα και κάλυπταν μεγάλο μέρος της ύλης.
Στην Τρίτη ομάδα ήταν ένας αναμενόμενος τύπος άσκησης, η οποία ήθελε προσοχή στους υπολογισμούς, αλλά χωρίς καμία άλλη δυσκολία
Στην τέταρτη ομάδα τα ερωτήματα ήταν πολύ απλά με εξαίρεση το Δ3 που ήταν αρκετά απαιτητικό και χρειαζόταν πολλή προσοχή».