Με επιφυλακτικότητα αλλά και την ελπίδα τα λόγια να γίνουν πράξη, υποδέχτηκαν χθες οι εκπαιδευτικοί τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου, για μόνιμους διορισμούς δασκάλων και καθηγητών.
Σε συνάντηση που είχε χθες με τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ο υπουργός χαρακτήρισε την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών μέχρι το 2022 ένα «βήμα στην παραπέρα αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος» της χώρας.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ανακοίνωσε το Υπουργείο, θα γίνουν διορισμοί 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά (2019-20), όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, 5.250 εκπαιδευτικών, κατά τη σχολική χρονιά 2020-21, καθώς επίσης και 5.250 εκπαιδευτικών, κατά τη σχολική χρονιά 2021-22.
Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι διορισμοί δεν έχει αποφασιστεί ακόμα και για το λόγο αυτό ο υπουργός ζήτησε από τις ομοσπονδίες τις προτάσεις τους. Όσον αφορά την κατανομή των προσλήψεων στις βαθμίδες και τις ειδικότητες της εκπαίδευσης, όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, οι διορισμοί θα γίνουν «με βάση την αναλογικότητα των αναγκών». «Με τη σημερινή απόφαση, εκπληρώνεται ένα κρίσιμο μέρος του στόχου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση χρόνιων ελλείψεων στην εκπαίδευση», σχολίασε μετά τη συνάντηση με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ο κ. Γαβρόγλου.
«Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας πορείας. Πορείας δύσκολης αλλά και ελπιδοφόρας. Η ανακοίνωση των 15.000 μόνιμων διορισμών είναι ένα βήμα στην παραπέρα αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και ειδικά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», είπε.
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι οι διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού θα ενισχύσουν τις ρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, οι νέες δομές στήριξης του εκπαιδευτικού έργου, η επέκταση του Ολοήμερου και στα ολιγοθέσια Δημοτικά, το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όπως επεσήμανε, τέλος, το Υπουργείο, πρόκειται για δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να υλοποιηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Παιδείας, «αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι οι μόνιμοι διορισμοί, η στήριξη του δημόσιου σχολείου, των εκπαιδευτικών που το υπηρετούν και η κάλυψη των παιδαγωγικών αναγκών των μαθητών, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση».
Θέλουν πράξεις, όχι λόγια
«Σε πρώτη φάση, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ανοίγει η πόρτα, μετά από οχτώ χρόνια αδιοριστίας, για τους πρώτους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών», σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης.
Όπως είπε, στην ειδική αγωγή δεν έχουν γίνει ξανά μόνιμοι διορισμοί ενώ τόνισε ότι οι ελλείψεις για τις διαρκείς ανάγκες των σχολείων είναι περισσότερες από όσες θα καλυφθούν τα επόμενα τρία χρόνια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, οι ανάγκες είναι για 20.000 θέσεις εκπαιδευτικών.
Τώρα, οι εκπαιδευτικοί περιμένουν τις ανακοινώσεις για το σύστημα διορισμών αλλά και την κατανομή του προσωπικού.
«Είμαστε καχύποπτοι γιατί έχουμε ακούσει ξανά για προσλήψεις χωρίς να έχει γίνει τίποτα, οπότε περιμένουμε τις πράξεις, να βγει η προκήρυξη και να ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης των δεσμεύσεων», τόνισε ο κ. Μακράκης.
Όσο αφορά στο σύστημα διορισμών, θέση του κλάδου είναι η προϋπηρεσία να αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιλογή των εκπαιδευτικών.
Ο κ. Μακράκης είπε ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που «οργώνουν» όλη τη χώρα τα τελευταία 10 με 15 χρόνια.
Σημείωσε, όμως, ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν από τη διαδικασία και οι νέοι εκπαιδευτικοί.
«Περιμέναμε κάτι περισσότερο, όπως να το κατοχυρωθεί με κάποιο τρόπο έστω και αυτός ο αριθμός», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Ζαχαρίας Ρηγάκης.
Πριν από τρία χρόνια, όπως είπε, ο τότε υπουργός, κ. Νίκος Φίλης, είχε ανακοινώσει κάτι αντίστοιχο, χωρίς να γίνει πράξη.
Ο κ. Ρηγάκης αναρωτήθηκε: Αν αλλάξει η κυβέρνηση, δεν θα γίνουν οι διορισμοί;
«Οι ισορροπίες είναι λεπτές, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί και υποψιασμένοι, θέλουμε πράξεις και όχι λόγια», σημείωσε.
Όπως είπε, είναι δίκαιο το νέο σύστημα διορισμών να δίνει προτεραιότητα στην προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών.