Η Ντιάνα Μανουρά

“ΕΦΥΓΕ” ΝΩΡΙΣ Η ΝΤ. ΜΑΝΟΥΡΑ

Η αγαπημένη φιλόλογος, η λατρεμένη Ντιάνα…

Δύναμη, περηφάνεια, αισιοδοξία και χαμόγελο, ακόμα και τις δύσκολες στιγμές, αυτά ήταν τα όπλα, με τα οποία πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά δεν τα κατάφερε. Η φιλόλογος, ραδιοφωνική παραγωγός, Ντιάνα (Άρτεμις) Μανουρά, σε ηλικία μόλις 53 ετών έχασε τη μάχη με την επάρατο νόσο και η είδηση του θανάτου της σκόρπισε χθες θλίψη στους οικείους της.

Το 8ο Λύκειο Ηρακλείου αποφάσισε να μετονομάσει την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου σε αίθουσα «ΝΤΙΑΝΑ ΜΑΝΟΥΡΑ».

Η κηδεία της θα γίνει αύριο, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στις 11.30 το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίτσας Μασταμπά και η σορός της θα βρίσκεται στην εκκλησία μία ώρα νωρίτερα. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Ανωγείων.

Το τελευταίο “αντίο” θα πουν ο σύζυγός της, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης  Μιχάλης Κούρκουλος, η μητέρα της, Λευκοθέα και τα αδέλφια της. Η Ντιάνα Μανουρά ήταν κόρη του γνωστού για την αγωνιστική του δράση και ιδιαίτερα αγαπητού στους μαθητές του φιλολόγου, Μανούσου Μανουρά. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια με πέντε παιδιά και η ίδια με το δίδυμο αδελφό της Απόλλωνα, ο οποίος δεν είναι στη ζωή πια, ήταν τα μικρότερα αδέλφια.

Οι φίλοι της θα τη θυμούνται για την περηφάνια, τη δύναμη και τη μοναδική της ενέργεια
Οι φίλοι της θα τη θυμούνται για την περηφάνια, τη δύναμη και τη μοναδική της ενέργεια

Υπήρξε ένα πρόσωπο που έμενε χαραγμένο στη μνήμη των μαθητών της, ενώ οι φίλοι της θα τη θυμούνται για το μαγικό χαμόγελό της και την αστείρευτη πηγή ενέργειάς της.

Τελευταία της σφραγίδα στον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού, που υπηρέτησε με θέρμη, ήταν η παράσταση λόγου και μουσικής «Μωσ’ άγε, Καλλιόπα, θύγατερ Διός», μία δημιουργική συνάντηση με την αρχαϊκή λυρική ποίηση που παρουσίασε το 8ο Λύκειο Ηρακλείου το περασμένο καλοκαίρι στο μικρό κηποθέατρο, στο πλαίσιο του 1ου Μαθητικού Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ «Είμαι και εγώ εδώ!», που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Αδόκητος χαμός

Η είδηση έγινε γνωστή χθες το πρωί, η Ντιάνα Μανουρά δεν ήταν πια μαζί μας από τα ξημερώματα. Όσοι τη γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν σπάνιο άνθρωπο, μία εκπαιδευτικό που είχε ανοιχτή την αγκαλιά της για όλους τους μαθητές της, μία πολύτιμη συνεργάτιδα και φίλη.

«Η Ντιάνα Μανουρά υπήρξε μια προσωπικότητα ξεχωριστής πνευματικής ακτινοβολίας. Άνθρωπος της ευθύνης, της ουσιαστικής καλλιέργειας, με ανοιχτούς ορίζοντες και πολυμερή ενδιαφέροντα», αναφέρει, σε μήνυμά του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

«Ως πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Ηρακλείου, ως φιλόλογος καθηγήτρια, ως μέλος της ΕΡΤ και της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προσέφερε πολύτιμο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο στην κοινωνία του Ηρακλείου. Ο πρόωρος θάνατός της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό σε όλους εκείνους που την αγάπησαν,  μαθήτευσαν και συμπορεύτηκαν μαζί της. Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά της» συμπληρώνει.

Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια της Ντιάνα Μανουρά. «Πενθούμε για τον χαμό μιας μεγάλης κυρίας.  Σεμνή, συνετή, εργατική, αγάπησε τον τόπο της και την πολιτεία του Μεγάλου Κάστρου, αφήνοντας στις επόμενες γενιές πλούσια παρακαταθήκη από το μεστό, γνώσης, ήθους και σεμνότητας έργο της. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της» τονίζει η Βικελαία.

«Ό,τι και να πεις για την Ντιάνα είναι λίγο, πραγματικά, πρέπει κανείς να σταθεί δίπλα, να σιωπήσει για λίγο και να επικοινωνήσει μαζί της. Ήταν εξαιρετικός, καταπληκτικός άνθρωπος και συγκλονιστική συνάδελφος» λέει στην «Π» ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Γιώργος Τερζάκης. «Η δουλειά της, η παρουσία της, ο τρόπος που αντιμετώπιζε τα πράγματα ήταν μοναδικός. Σπανίως έχω συναντήσει τέτοιους ανθρώπους στη ζωή μου» συμπληρώνει.

Σημειώνεται πως η Ντιάνα Μανουρά λίγο πριν αποχωρήσει από την υπηρεσία, είχε ενταχθεί στο δυναμικό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, κ. Αγγελική Ζαχαράτου- Τζιρίτα δεν μπορούσε χθες να πιστέψει ότι η Ντιάνα Μανουρά «χάθηκε» τόσο πρόωρα.

«Ήταν ένα διαμάντι ατόφιο, πολυπρισματικό, από τα σπάνια, με ήθος και όραμα για τον πολιτισμό, ήταν πάντα δίπλα στους εφήβους και μάλιστα με τρόπο εμψυχωτικό, καθοδηγητικό, ανοίγοντάς τους δρόμους. Έβαζε τους μαθητές σε μια διαδικασία αναζήτησης του βαθύτερου νοήματος της λογοτεχνίας, με ερωτήματα, όπως γιατί είμαστε, πώς δημιουργούμε, τι είναι η δημιουργία» περιγράφει.

Ακόμα και όταν έφυγε από το σχολείο, συνέχιζε να βοηθάει τα παιδιά, «στους μαθητές διοχέτευε το μητρικό φίλτρο, την αγάπη της, τη διάθεση και τις γνώσεις που είχε και ως παραγωγός εκπομπών» τονίζει.

Η «Π» επικοινώνησε χθες με τον Μιχάλη Καλογεράκη, που μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, Παντελή, ως τραγουδοποιοί,  έχουν συνεργαστεί με τη Μαρία Φαραντούρη.

Ο Μιχάλης, συγκλονισμένος από την είδηση του θανάτου της Ντιάνας Μανουρά, καθώς είχε στηρίξει τα πρώτα τους βήματα, αποτελώντας ένα βασικό κεφάλαιο της πορείας τους, δεν ήταν σε θέση να μιλήσει.

Σε συνέντευξή τους, τα αδέλφια Καλογεράκη έχουν δηλώσει: «Στην πρώτη λυκείου η καθηγήτριά μας Ντιάνα Μανουρά μάς συνέστησε το έργο των Μηνά Δημάκη και Άρη Δικταίου, δύο ποιητών που έμελλε να μας γοητεύσουν τόσο, που η παρουσίαση της δουλειάς μας πάνω στα ποιήματά τους  να μας φανεί αναγκαία.

Η καθοδήγηση και οι συμβουλές της τότε καθηγήτριας μας μας όπλισε με πίστη για να συνεχίσουμε να διαβάζουμε και να μελοποιούμε ποιητές. Ακολούθησε ο Σεφέρης, ο Ελύτης, ο Ρίτσος, η Σαπφώ, ο Νερούδα κ.ά.».

Η επί χρόνια διευθύντρια της ΕΡΑ Ηρακλείου κ. Ρένα Παπαδάκη αναφέρει στην «Π» πως «είμαστε από την πρώτη μέρα στην ΕΡΤ, μαζί από το 1989, συνάδελφοι και πολύ φίλοι, κάναμε μαζί εκπομπές. Ήταν πολύ περήφανος άνθρωπος, αξιόλογος, δυνατός, την εκτιμούσα και τη θαύμαζα».

Διαβάστε ακόμα :