Ισχυρά ήταν τα εφόδια που απέκτησε στην Κρήτη η δρ. Γεωργία-Βιργινία Πανοπούλου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).
Πρόκειται για την Ελληνίδα μεταδιδακτορική ερευνήτρια στις ΗΠΑ, η οποία είναι ανάμεσα στους 24 νέους επιστήμονες που επέλεξε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) για να χορηγήσει υποτροφία στο πλαίσιο του υψηλού κύρους προγράμματος NASA Hubble Fellowship Program (NHFP).
Η έρευνά της έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας καινοτόμου προσέγγισης για την μελέτη του μαγνητικού πεδίου του γαλαξία μας μέσω παρατηρήσεων σε μεσοαστρικά νέφη.
Το πρόγραμμα ενισχύει έως για τρία χρόνια πολλά υποσχόμενους ερευνητές προκειμένου να διεξάγουν ανεξάρτητη μεταδιδακτορική έρευνα σε θέματα αστρονομίας και αστροφυσικής, στο πεδίο της θεωρίας, της παρατήρησης, του πειραματισμού ή της ανάπτυξης νέων οργάνων.
Οι νέοι υπότροφοι θα αρχίσουν την έρευνα τους το φθινόπωρο του 2019 στο πανεπιστήμιο ή στο ερευνητικό τους κέντρο στις ΗΠΑ.
Η Πανοπούλου πήρε το διδακτορικό της στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2017 υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κώστα Τάσση και σήμερα διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Αστρονομίας του Caltech στην ομάδα του καθηγητή Τόνι Ρέντχεντ, εστιάζοντας κυρίως στα μαγνητικά πεδία και στην αστροφυσική της μεσοαστρικής ύλης.
Το 2017, ως νέα διδάκτορας, της είχε απονεμηθεί το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Περήφανος καθηγητής
Ο καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, κ. Τάσσης, αναφέρει στην «Π» πως πρόκειται για μία μεγάλη διάκριση, κανείς υπόψη τον αριθμό των αιτήσεων που κατατίθενται κάθε χρόνο για αυτές τις υποτροφίες.
Εκτιμάται ότι φέτος κυμάνθηκαν στις 700 αιτήσεις.
Όπως δείχνουν οι επιτυχίες των φοιτητών που έχουν περάσει από το Ίδρυμα, στον τομέα της αστροφυσικής το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει μία σημαντική παρουσία.
Ο κ. Τάσσης αναφέρει πως τα επόμενα πέντε χρόνια θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ο συγκεκριμένος κλάδος και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
«Είναι μόνο η αρχή, είμαστε χαρούμενοι για τις επιτυχίες, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά με το νέο Ινστιτούτο Αστροφυσικής, θα αναπτυχθούμε και θα έρθει περισσότερος κόσμος», τονίζει.