Στα αριστερά η Δάφνη Σιδεράκη και στα δεξιά η Ανθή Κοσμά
Στα αριστερά η Δάφνη Σιδεράκη και στα δεξιά η Ανθή Κοσμά

Με πρότυπα τη Μαντάμ Κιουρί και την Αμαλία Φλέμινγκ, μαθήτριες από το Ηράκλειο διέπρεψαν σε επιστημονικό διαγωνισμό!

Η ομάδα Curie-osity , με όνομα που προέρχεται από παραφθορά της αγγλικής λέξης για την περιέργεια έχοντας σαν πρώτο συνθετικό το επίθετο της πιο διάσημης γυναίκας επιστήμονα του 20ου αιώνα, είναι ομάδα κοριτσιών που δημιουργήθηκε στο Γενικό Λύκειο Γαζίου το 2017 με αφορμή το διαγωνισμό του CERN όπου και διακρίθηκε με την κατάταξη της στην 10άδα των καλύτερων ομάδων από όλο τον κόσμο και από τότε σημειώνει συνεχώς και νέες επιτυχίες.

Στη σύνθεση της αυτή τη φορά ήταν η Ανθή Κοσμά, μαθήτρια της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Γαζίου και η Δάφνη Σιδεράκη, μαθήτρια της Α’ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό Code League που διοργάνωσε ο οργανισμός Science On Stage Europe που αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο παγκοσμίως καθηγητών STE(Α)M από 34 χώρες.

Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  εφαρμόζουν καινοτόμες δράσεις που συνδυάζουν από τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά μέχρι την τέχνη και τις γλωσσικές ικανότητες.

Το Science On Stage Europe είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στην κατεύθυνση της προώθησης των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας καθώς και της εξάλειψης του ψηφιακού αναλφαβητισμού προκειμένου η νέα γενιά να εφοδιάζεται με τις κατάλληλες δεξιότητες για να μπορέσει να βρει μια καλύτερη δουλειά και να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο μέλλον για τους ίδιους αλλά και τον πλανήτη στον οποίο ζούμε.

Στον παραπάνω ιδιαίτερα απαιτητικό διαγωνισμό συμμετείχαν 35 ομάδες από 15 χώρες και η ομάδα των μαθητριών του Ηρακλείου κατάφερε να κερδίσει μια θέση στη 10άδα του τελικού που θα διεξαχθεί δυστυχώς μόνο διαδικτυακά τον Μάιο αφού λόγω Covid τα κορίτσια έχασαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέχρι τη Γερμανία με όλα τους τα έξοδα πληρωμένα για αυτό το σκοπό.

Η πολύ θετική εντύπωση που αποκόμισε η ομάδα των κριτών για το ταλέντο, τις γνώσεις και την εργατικότητα των δύο κοριτσιών τους έκανε να ζητήσουν μια σύντομη συνέντευξη τον επόμενο μήνα όπου θα περιγράψουν με περισσότερες λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής τους καθώς και τα σχέδια τους για περαιτέρω βελτίωση και ενδεχομένως αξιοποίηση.

Προβλέπουν τον σεισμό!

οι μαθήτριες Δάφνη Σιδεράκη και Ανθή Κοσμά υλοποίησαν μια κατασκευή έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό

Εμπνεόμενες από τα πολύ συχνά σεισμικά φαινόμενα στη χώρα μας και το φόβο που προκαλούν στις ίδιες αλλά και στους συμμαθητές τους, οι μαθήτριες υλοποίησαν μια κατασκευή έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμό, που εκμεταλλεύεται τη διαφορά στο χρόνο που φτάνουν οι αρχικές ήπιες οριζόντιες μετατοπίσεις του εδάφους με τις επερχόμενες κατακόρυφες που είναι και πιο έντονες και μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν ζημιές σε κτήρια και περιουσίες ή να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές.

Η κατασκευή τους που διαγωνίστηκε στην κατηγορία της θεμελιώδους επιστήμης, στηρίζεται σε κατάλληλους αισθητήρες, ηλεκτρονικά κυκλώματα και σε ένα μικροσκοπικό υπολογιστή τον οποίο προγραμμάτισαν με κώδικα που έγραψαν οι ίδιες.

Η ηχητική προειδοποίηση συνδυάζεται με την ενεργοποίηση κατάλληλου εικονιδίου που ζητά από τους μαθητές να μπουν κάτω από τα θρανία τους και να παραμείνουν εκεί όσο διαρκεί ο σεισμός ενώ μετά που η συσκευή ανιχνεύει το τέλος του, τους προτρέπει να βγουν από την αίθουσα ελέγχοντας ότι δεν έχει μείνει πίσω κανένας.

Η συσκευή είναι σχεδιασμένη με χαρακτηριστικά αυτονομίας από την ύπαρξη ή όχι ηλεκτρικού ρεύματος ενώ έχει προβλεφτεί η ασύρματη ενημέρωση αντίστοιχων συσκευών σε άλλα σχολεία δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης αντίστοιχο με αυτά σε χώρες με μεγάλη σεισμική δραστηριότητα όπως η Ιαπωνία.

ο κ. Γιάννης Τζαγκαράκης
ο κ. Γιάννης Τζαγκαράκης

Στη δημιουργία του κώδικα, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του καθηγητή Πληροφορικής και εκπαιδευτή Ρομποτικής κ. Γιάννη Τζαγκαράκη που ενώ δεν διδάσκει σε δημόσιο σχολείο εντούτοις αφιέρωσε αφιλοκερδώς όλο τον ελεύθερο χρόνο του συνεπικουρώντας την προσπάθεια των κοριτσιών.

Την ευθύνη για τον συντονισμό και την επιστημονική καθοδήγηση της ομάδας είχε ο Φυσικός του ΓΕΛ Γαζίου και αυτό τον καιρό με θητεία υπεύθυνος του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης που χάρη στις εργασίες που έχει συνεισφέρει με τους μαθητές του στον οργανισμό, τιμήθηκε πρόσφατα με τον τίτλο του διεθνούς πρεσβευτή International Science On Stage Ambassador που αποτελεί μια πολύ σπουδαία διάκριση για τον ίδιο.

Σημαντική επίσης βοήθεια προσέφερε, όσον αφορά το σχεδιασμό και τη δοκιμή των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, ο παλιός μαθητής και νυν τελειόφοιτος φοιτητής του ΕΜΠ κ. Μιχάλης Βάκης.

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι η ομάδα των Ελλήνων καθηγητών του Science On Stage Greece, της εθνικής μας επιτροπής δηλαδή, με επικεφαλής την αεικίνητη και ακούραστη κ. Τζένη Τσιτοπούλου-Χριστοδουλίδη, φυσικό και πρώην υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Αιγάλεω, αποτελεί ομάδα αναφοράς και απολαμβάνει τον απόλυτο σεβασμό σε όλες τις διοργανώσεις λόγω της πολύ υψηλής ποιότητας των κατασκευών που παρουσιάζει κάθε φορά.

Στο παρελθόν έχουν αποσπάσει βραβεία οι πολύ γνωστοί για την προσφορά τους στην εκπαιδευτική κοινότητα καθηγητές του Πρότυπου Λυκείου Ηρακλείου κ. Αντώνης Μαργαρίτης, χημικός και Γιώργος Μαράκης, φυσικός ενώ ο Μιχάλης Ορφανάκης, φυσικός από την Ιεράπετρα έχει βραβευτεί σε δύο συνεχόμενα φεστιβάλ, το 2017 και 2019. Ακόμα τα μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας στα οποία συμπεριλαμβάνονται όλοι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί μας είχαν προσκληθεί το Δεκέμβριο του 2019 στο προεδρικό μέγαρο όπου και τιμήθηκαν από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

 Επιστήμονες από τα θρανία

Η Δάφνη Σιδεράκη αναφέρει πως ο διαγωνισμός ήταν πολύ δύσκολος και η εμπειρία ήταν πολύ ωραία και πρωτόγνωρη. Ήταν μία μοναδική ευκαιρία και κατάφερε να γνωρίσει πράγματα που δεν θα ήξερε διαφορετικά.

Δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θέλει να σπουδάσει, ωστόσο, σίγουρα θα ακολουθήσει τις θετικές επιστήμες. Η ρομποτική είναι, εξάλλου, το χόμπι της.

Παλιότερα, είχε λάβει μέρος σε παρεμφερή διαγωνισμό, όχι, όμως, τέτοιου βεληνεκούς.

Η Δάφνη θέλει πολύ να ανοίξουν τα σχολεία, το μάθημα μέσα από έναν υπολογιστή δεν συγκρίνεται με την αληθινή τάξη. Όπως λέει, είχαν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή για παιχνίδι όχι για μάθημα.

Θέλει να δει τους φίλος της, να βρεθεί με άτομα της ίδιας ηλικίας με εκείνη.

Η Ανθή Κοσμά είχε συμμετάσχει σε παρόμοιο διαγωνισμό το 2019, στην Πορτογαλία , όταν ήταν Α΄ Γυμνασίου.

Ονειρεύεται να ασχοληθεί με την διαστημική ρομποτική.

Το ενδιαφέρον της για την ρομποτική ξεκίνησε όταν πήγαινε Δημοτικό, την ενθάρρυνε η εκπαιδευτικός Πληροφορικής, κ. Φωτεινή Συλιγάρδου, στη συνέχεια τη βοηθάει πολύ ο κ. Τσουτσουδάκης.

Για τη διάκριση αναφέρει πως είναι πολύ σημαντική, αισθάνεται υπερήφανη, δεν είναι κάτι που γίνεται συχνά, θεωρεί πως θα της ανοίξει πόρτες και στο μέλλον.

Για την τηλεκπαίδευση σχολιάζει πως είναι δύσκολη η κατάσταση, δεν είναι τόσο εύκολο να κατανοήσει όσα παραδίδουν οι καθηγητές, σε σχέση με την δια ζώσης διδασκαλία.