υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων με μάσκες

Το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν αποτελεί ένα πείραμα, αλλά μία επιστημονική πρόταση, τόνισε χθες ο λοιμωξιολόγος, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε την επανέναρξη λειτουργίας όλων των ιδρυμάτων, κάτι που θα γίνει σταδιακά και υπό προϋποθέσεις.

Ανέφερε, πως υπήρξε μονάχα μία λευκή ψήφος, ενώ ελήφθησαν υπόψη δεδομένα, όπως το γεγονός ότι τα παιδιά δύσκολα συμμορφώνονται με κανόνες υγιεινής και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις σχολικές υποδομές. Είπε πως οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κοροναϊό, ενώ φαίνεται να τον μεταδίδουν και λιγότερο.

Ως τα τέλη Μαΐου το άνοιγμα

Η επιστροφή θα γίνει στις 11 ή στις 18 Μαΐου και η αρχή θα γίνει με τους μαθητές της Γ΄Λυκείου.

Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να τηρούνται οι αποστάσεις σε όλους τους χώρους του σχολείου. Δηλαδή μέσα στις τάξεις αλλά και στα διαλείμματα.

Στα σχολεία θα υπάρχουν οδηγίες για τη χρήση αντισηπτικών, συχνό πλύσιμο των χεριών και γενικά αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη  υπογράμμισε ότι προτεραιότητα αποτελούν «τα μεγαλύτερα παιδιά» προσθέτοντας ότι «η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή».

Ξεκαθάρισε ότι «τα μέτρα που θα ληφθούν προς την κατεύθυνση και της επιστροφής αλλά και στη μέριμνα της υγείας παιδιών και εκπαιδευτικών αλλά και την κάλυψη της ύλης θα χαρακτηρίσουν τις κατευθυντήριες γραμμές αλλά και τις ειδικότερες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία».

Σύμφωνα με την ίδια «τα παιδιά θα γυρίσουν πίσω θα πρέπει να κάνουν συχνή χρήση αντισηπτικών», ενώ μετά από σχετική ερώτηση απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οδηγία για μάσκες στα σχολεία». Ερωτηθείσα για τυχόν απογευματινή λειτουργία των σχολείων η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι «εξετάσαμε διάφορα σενάρια, είδαμε και τι σημαίνει βάρδιες και μειωμένη ώρα. Όλα τα σενάρια που έχουμε δουλέψει έχουν δοθεί προς αξιολόγηση».

Μετά τους μαθητές της Γ΄ λυκείου, οι οποίοι σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις πανελλαδικές έως τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των γυμνασίων και τελευταίοι αυτοί των δημοτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων στις 25 Μαΐου και αμέσως μετά, εάν όλα έχουν πάει καλά με την εξέλιξη της πανδημίας, να επιστρέψουν και οι μαθητές των δημοτικών.

Ακόμη, δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρχουν και έλεγχοι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να παρακολουθείται ακόμη και μέσα στις σχολικές μονάδες εάν κάποιοι νοσούν. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως αν εμφανιστούν κρούσματα σε σχολεία μεταξύ μαθητών και καθηγητών, το πιθανότερο είναι ότι αυτά θα κλείνουν για κάποιες μέρες.

Επίσης, θα υπάρξει λεπτομερής σχεδιασμός για τα εξεταστικά κέντρα των υποψηφίων καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν πολλές περισσότερες αίθουσες ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών.

Αντιδράσεις για το άνοιγμα

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν, ήδη, εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για το άνοιγμα των σχολείων και θέση τους είναι ότι καλύτερα να επιστρέψουν στα θρανία μόνο οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ.  Αλέξης Τσίπρας, εξέφρασε την ανησυχία και τις έντονες επιφυλάξεις του, που διατυπώνονται τόσο από τους γονείς όσο και από πολλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας δημοσίως, για την κυβερνητική απόφαση να ανοίξουν εν μέσω πανδημίας – για μόλις είκοσι μέρες – όλα τα σχολεία και δη τα δημοτικά και τα γυμνάσια.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η περίπτωση της τρίτης λυκείου και των τελειόφοιτων φοιτητών είναι διαφορετική, ώστε να μπορούν να δώσουν πανελλαδικές ή να πάρουν το πτυχίο τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.