Τα βιβλία διευρύνουν τους ορίζοντές του, τον βοηθάνε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και να βελτιώσει τον τρόπο που εκφράζεται ενώ η αγάπη του αυτή τού πρόσφερε και ένα βραβείο!
Ο μέχρι πέρσι μαθητής του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, Λευτέρης Κόκκινος, μέλος της Ομάδας Δημιουργικής Γραφής, που λειτουργεί στο 11ο Γυμνάσιο Ηρακλείου από τη σχολική χρονιά 2019-2020, ο οποίος φοιτά στην Α΄τάξη του 13ου Λυκείου Ηρακλείου πρώτευσε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020».
Ήρθε πρώτος πανελλαδικά ανάμεσα στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου στον διαγωνισμό που οργάνωσε το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».
Ο διαγωνισμός με θέμα «Η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας 2.500 χρόνια μετά. Αποτιμούμε το δύο γεγονότα ως προς τη σημασία τους για τον σύγχρονο κόσμο και τον πολιτισμό» διεξήχθη στο πλαίσιο του επετειακού έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» και ήταν αφιερωμένος στη μνήμη της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας και ακαδημαϊκού Κικής Δημουλά.
Στον ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό διαγωνισμό ζητήθηκε από τους έφηβους μαθητές που διαγωνίστηκαν σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες – Β’ Λυκείου, Α΄ Λυκείου και Γ΄ Γυμνασίου με τα αντίστοιχα βραβεία για τον πρώτο κάθε κατηγορίας – να επιχειρηματολογήσουν και να τεκμηριώσουν την κομβική σημασία των μαχών αυτών για τον δυτικό πολιτισμό και τη δημοκρατία.
Τα δοκίμια των μαθητών που ξεχώρισαν από όλες τις περιφέρειες της χώρας κρίθηκαν από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή με πρόεδρο τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη και μέλη διακεκριμένους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη το σχολικό έτος 2019-2020 και τα δοκίμια εξ αναβολής λόγω της υγειονομικής κρίσης κατατέθηκαν τον Οκτώβριο του 2020. Η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής του 11ου Γυμνασίου Ηρακλείου, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς τις φιλολόγους Μαρία Φιολιτάκη και Χρυσή Χουρσάν, τόσο κατά τη διά ζώσης όσο και κατά την εξ αποστάσεως διδασκαλία ασχολήθηκε εκτός από ποικίλα λογοτεχνικά είδη και με το δοκίμιο και όλη η ομάδα αισθάνεται υπερήφανη για μία εξαιρετική διάκριση, όπως αυτή του Λευτέρη Κόκκινου.
Αναγνώστης που «βουτά» σε χώρους μαγικούς και μυστηριώδεις
Ο ίδιος αναφέρει πως «η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή του δοκιμίου ήταν μια διαδικασία άκρως δημιουργική και ωφέλιμη για μένα. Όταν ξεκίνησα την προσπάθειά μου, ήμουν επιφυλακτικός λόγω των υψηλών απαιτήσεων του διαγωνισμού. Καθώς όμως προχωρούσα, η επιθυμία μου να ανακαλύψω περισσότερες πτυχές των γεγονότων αυτών αυξανόταν συνεχώς.
Μέσω της διαδικασίας της συγγραφής μπόρεσα να δω τις μάχες αυτές από μία άλλη οπτική γωνία, να κατανοήσω τη βαθύτερη σημασία τους και να διδαχθώ από αυτές. Είμαι περήφανος που συμμετείχα στον διαγωνισμό και ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”, το οποίο επιτελεί αξιέπαινο έργο σε πολλούς τομείς, το σχολείο μου καθώς και τις καθηγήτριες που με στήριξαν στην προσπάθειά μου».
Ήταν η πρώτη φορά που έλαβε μέρος σε αντίστοιχο λογοτεχνικό διαγωνισμό, ενώ είχε συμμετάσχει σε διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Του αρέσει να διαβάζει στον ελεύθερό του χρόνο, κυρίως την περίοδο των διακοπών. Αγαπημένα του βιβλία είναι η σειρά του Χάρι Πότερ και της Αγκάθα Κρίστι.
Θα του άρεσε να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τη συγγραφή, ίσως δοκιμάσει και σε ποίηση. Ωστόσο, αν και δεν έχει ακόμα καταλήξει, σκέφτεται να σπουδάσει Επιστήμη Υπολογιστών.
Για την τηλεκπαίδευση, αναφέρει πως η ύλη προχωράει, το μάθημα γίνεται αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την επαφή και την αλληλεπίδραση εκπαιδευτικών και μαθητών μέσα στην τάξη.